10 признака, които издават, че НЕ ядете достатъчно протеин

4108
10 признака, които издават, че НЕ ядете достатъчно протеин
Снимка: iStock

Съществува мит, че протеинът е необходим само за културисти и спортисти, тъй като тялото се нуждае от него само за изграждане на мускулна маса. Този макроелемент е отговорен за много процеси, от храносмилането на храната до функционирането на имунната система.

Експертите на СЗО препоръчват да се консумират най-малко 0,75 g протеин на килограм телесно тегло. Но тялото ни усвоява протеина по различни начини и нормите на консумацията му се променят в зависимост от начина на живот. Ето как да разберете дали диетата ви е далеч от идеалната, що се отнася до протеините.

Здравният портал The Health Site изброява 10 признака, които включват - често боледуване, умора, промени в настроението, меки и чупливи коса и нокти, бавно заздравявае на рани, постоянен глад, анемия, загуба на мускулна маса, проблеми с фокуса и паметта, трудно отслабване.

Опасно ли е, ако ви открият протеин в урината?

Признаците, които издават, че не приемате достатъчно протеин

Честите инфекции и проблемите с имунната система са първото червено знаме, на което трябва да обърнете внимание.

„Много хора не знаят, че антителата, които се борят с болестите, са протеини“, обяснява диетологът Дестини Муди.

“Постоянната умора и слабост е друг тревожен знак, който не може да бъде пренебрегнат. Тялото трябва да си набавя отнякъде аминокиселини и когато няма достатъчно протеин в храната, то започва да разгражда мускулите, което от своя страна предизвиква усещане за постоянна умора, която не изчезва дори след почивка, “, казва д-р Муди.

Повишената тревожност и раздразнителност също могат да бъдат симптом на протеинов дефицит. Както обяснява Муди, липсата на протеини в диетата причинява често желание за ядене на сладкиши или въглехидрати, а те от своя страна водят до скокове на кръвната захар, поради което човек става раздразнителен.

„Косата, кожата и ноктите ни се поддържат здрави от колаген и кератин, които са протеини. Ако не получавате достатъчно от градивните елементи, няма да можете да поддържате косата си блестяща, ноктите си здрави и кожата си гладка и еластична“, казва д-р Муди.

Протеинът е най-засищащият макронутриент. Ако почувствате глад след кратък период от време след хранене, помислете за добавяне на храни, богати на протеини към всяко хранене.

Анемията често се свързва с дефицит на желязо, но причината за нея може да е протеинов дефицит, тъй като хемоглобинът се синтезира за негова сметка.

Загубата на мускулна маса е естествен процес, свързан със стареенето. Въпреки това, приемът на достатъчно протеини, съчетан със силови тренировки, може да предотврати мускулна атрофия и да помогне за поддържане на качеството на живот на всяка възраст.

Протеинът има висок термичен ефект - с други думи, тялото изразходва много енергия за храносмилането му. Връзката между протеините и загубата на тегло обаче е различна: според експерта бавното усвояване на протеините ви позволява да се чувствате сити по-дълго и да не бързате да ядете висококалорични храни с много въглехидрати.

Бавното възстановяване след физическо натоварване и бавното зарастване на рани може да се дължат на протеинов дефицит, който провокира възпалителни процеси в мускулите.

Протеините са необходими не само за функционирането на имунната система и поддържането на мускулна маса – без тях е невъзможно адекватното функциониране на централната нервна система. Както показа мета-анализ, проведен от учени през 2021 г., повишеният протеинов прием е свързан с добра памет, а оптималното му количество в диетата подобрява способността за фокусиране.

Най-добрите естествени източници на протеини, които да ви поддържат в най-добра форма

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист! Предоставената в нея информация не може да се използва за самолечение, както и като заместител на вече назначеното лечение!

 

 

 

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com