Какво казва науката за изкуствените подсладители и как те влияят на вашето здраве

3380
Какво казва науката за изкуствените подсладители и как те влияят на вашето здраве
Снимка: Getty images

Малко е умопомрачително да си помислим колко сладки кулинарни изделия са на разположение днес – от фрапучино с шоколадов чипс до ядливо тесто за бисквитки кой може да забрави прословутия кронат (кроасан и донат в едно)? С креативността, наблюдавана в днешните десерти, добавената захар никога не е изглеждала толкова сладка.

Но за съжаление, наред с удоволствието от добавената захар идват и някои нежелани въздействия върху здравето, включително повишено възпаление, променено здраве на чревния микробиом и като цяло повишен риск от хронични заболявания. Имайки това предвид, много от нас се стремят да намалят приема си, като същевременно задоволят желанието си за сладко.

Нула калории – пътят към затлъстяването

Изкуствените подсладители могат да бъдат лесен начин да ограничите добавената захар в диетата си, като същевременно балансирате кръвната си захар, но те не са за всеки.

Когато тези алтернативи на захарта се появиха на пазара, започвайки чак в края на 1800 г., потребителите не можеха да се наситят на тях, мислейки, че това е техният отговор. Много изследвания са били проведени върху тези изкуствени заместители, някои от които са съвсем откровено тревожни. Нека разберем какво показват данните за безопасността, хранителната стойност и въздействието върху здравето на най-популярните изкуствени подсладители.

Захарни алкохоли

Захарните алкохоли, като еритритол, могат лесно да бъдат забелязани на етикета на храните, тъй като обикновено завършват на -итол, с класически примери, включително еритритол, сорбитол, манитол и ксилитол. Но не се притеснявайте: това не е същият вид алкохол, който бихте намерили във виното, бирата или алкохола.

Известни също като полиоли, захарните алкохоли се срещат естествено и обикновено се извличат от растения. Поради това технически те не се считат за истински изкуствен подсладител, тъй като не са на химическа основа и не са без калории – обикновено осигуряват някъде между половината до една трета от калориите на обикновената трапезна захар. Това означава, че тези заместители предлагат малко по-малко сладост от захарта и няма да повишат кръвната захар по същия начин, което ги прави предпочитани от феновете на тези с метаболитни проблеми, като диабет тип 2. Освен това те са много по-добри за здравето на устната кухина и зъбите ни от захарта, точно както изкуствените подсладители.

"Добрият" подсладител, който бавно ни разболява

Въпреки че всичко това звучи идеално, има някои неприятни странични ефекти, свързани с тези алтернативи. Най-често захарните алкохоли причиняват газове, подуване на корема и диария, като някои потребители дори цитират слабителен ефект. Това вероятно е свързано с промяната на чревните бактерии, свързани с тези подсладители.

Загрижеността по-специално за еритритола наскоро се засили с неотдавнашно проучване. Установено е, че изкуственият подсладител, еритритол, всъщност е свързан с повишен риск от сърдечно-съдови инциденти, включително инфаркт и инсулт.

Аспартам

Аспартамът е често срещан изкуствен подсладител, съставен главно от аминокиселини фенилаланин и аспарагинова киселина. Той наистина съдържа четири калории на грам, но е зашеметяващите 200 пъти по-сладък от захарта, което обикновено кара потребителите да използват по-малко от него.

Този заместител е най-добре проученият от групата. Първата предупредителна бележка е, че тези с фенилкетонурия или PKU, рядко генетично заболяване, което пречи на тялото да метаболизира правилно аминокиселината фенилаланин, трябва да избягват този подсладител поради неговия състав. Аспартамът също е един от най-високите хранителни източници на метанол, известен канцероген и невротоксин.

Докато метанолът, открит в този подсладител, обикновено е свързан и не може да повлияе на нашето здраве, свободният метанол се освобождава при нагряване на аспартам и тази свободна форма на молекулата е тази, за която трябва да се тревожим, тъй като се разпада на формалдехид. Въпреки това Европейският орган за безопасност на храните (EFSA) установи, че експозицията на метанол от консумацията на аспартам не представлява риск за безопасността или здравето на хората.

Аспартамът също е основният подсладител за диетичните газирани напитки.

Захарин

Захаринът, най-често продаван като нехранителен подсладител, предлагащ нула калории на грам и може да бъде над 300 пъти по-сладък от захарта. Този продукт всъщност е първият комерсиализиран изкуствен подсладител и става популярен по време на Първата световна война поради недостига на захар. Телата ни всъщност не могат да метаболизират този общ недостатък на захарта, така че няма да повлияе по никакъв начин на кръвната захар.

Забранен в над 100 страни след проучване от 1970 г., показващо връзката му с рака на пикочния мехур при плъхове, захаринът оттогава е възстановен, след като допълнителни изследвания показват, че тези ефекти не са налице при хората. Въпреки това, други проучвания показват, че този подсладител може да промени здравето на чревния ни микробиом, което потенциално води до опасения за храносмилането и цялостното здраве (тъй като микробиомът влияе толкова много на цялото тяло – от здравето на мозъка, през имунното здраве, до изразяването на хронични заболявания).

Сукралоза

Последният изкуствен подсладител, който ще подчертаем тук, е сукралозата или Splenda: най-широко използваният от групата. Този безкалоричен заместител на захарта се произвежда в лаборатория чрез химически процеси, които дават шокиращо сладък продукт - около 600 пъти по-сладък от трапезната захар.

Често използвана при готвене и печене, можете да очаквате, че сукралозата няма да повлияе на кръвната ви захар и това обикновено е показано в наличните данни. Въпреки това, няколко проучвания разкриха, че сукралозата има ефект върху нивата на глюкоза и инсулин при здрави възрастни.

Що се отнася до здравето на червата, няколко краткосрочни проучвания, установиха, че сукралозата няма отрицателно въздействие върху микробиома на червата. Единственото дългосрочно проучване, разглеждащо тази тема, беше направено с животни и то установи, че този заместител променя чревната флора, като същевременно насърчава възпалението на черния дроб. Сукралозата също беше включена в проучване от 2022 г. заедно с аспартам и ацесулфам калий (друг изкуствен подсладител), където беше открита връзка между тези изкуствени подсладители и повишения риск от сърдечно-съдови заболявания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Невролог: На тази възраст трябва да забравите за алкохола

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com