Какво представлява мозъчната мъгла?

4884
Какво представлява мозъчната мъгла?
Снимка: iStock/Guliver

Ако сте се чудили: "Какво е мозъчна мъгла?", не сте сами. Проблемът е все по-често срещан. Според проучване един на всеки четирима души, които са се разболели от COVID-19, може да развие мозъчна мъгла, но може да я получите и без да сте боледували от този вирус. Имайте предвид също, че терминът е разговорен, а не научен. Експертите го наричат когнитивно увреждане. Когато си представяте как изглежда мозъчната мъгла, може би се сещате за моментите, в които не можете да сглобите изречение или губите хода на мисълта си. Или може би това е общо неразположение, липса на концентрация. Да, мозъчната мъгла буди недоумение, дори и в медицината, и е уникална за всеки човек, който страда от нея.

Коронавирусът може да причини дълготрайни промени в структурата на мозъка

КАКВО ВСЪЩНОСТ СЕ СЛУЧВА В МОЗЪКА ВИ, КОГАТО ИМАТЕ МОЗЪЧНА МЪГЛА?

Всички когнитивни функции, засегнати от мозъчната мъгла, се регулират от фронталния лоб, обработващия център на мозъка, който е по-голям, по-нов регион, който се развива само при хората и отговаря за по-напредналите ни когнитивни способности. Той е последната мозъчна мрежа, която се развива или на прост език казано - не узрява напълно до 25-годишна възраст и остава променлив, и уязвим на промени през целия ви живот. Дори хората, които не мислят, че се сблъскват със замъгленост, знаят какво е усещането от недоброто функциониране на фронталния лоб. "В края на дългия ден, когато се приберем вкъщи и сме правили милион различни неща, сме уморени, гладни и не можем да мислим толкова добре. Това е проблем на фронталния лоб", казват експерите.

Учени: COVID-19 дава отражение и на мозъка

КАКВО ПРИЧИНЯВА МОЗЪЧНАТА МЪГЛА?

Челният лоб не работи гладко, когато изпитваме болка, претоварени сме или сме болни. Освен това мозъчната мъгла е термин, който пациентите използват, за да обозначат когнитивните затруднения, които могат да бъдат свързани и с нарушения на централната нервна система като множествена склероза, лекарства като топирамат и лечения като химиотерапия. Предполагаемият виновник за всички проблеми? Вътрешният враг, така да се каже: възпалението. Когато този вътрешен пожар бушува (например от химиотерапия), той възпрепятства способността на мозъка да комуникира с останалата част от тялото ви.

Разсеяни сте? Ето 4 начина да промените това

КАК ДА РАЗБЕРЕТЕ ДАЛИ НАИСТИНА ИМАТЕ МОЗЪЧНА МЪГЛА?

Основният критерий, който трябва да вземете предвид, е дали ви е трудно да се върнете към базовото ниво на функциониране. Например дали ви отнема повече време да сготвите манджата, която прави любимата ви баба или дали на работното ви място се забавяте повече с преглеждането и попълването на документи. При всеки може да бъде нещо различно. Друг начин да проверите себе си: Сравнявайте се с другите. Проверката на това как се справяте с определени когнитивни задачи осигурява реален ориентир.

Имате проблеми със събуждането рано сутрин? Следващите редове са за вас!

В проучване, проведено сред 124 здрави млади хора (средна възраст 23 години), 57% от тях изпитват затруднения при намирането на дума поне веднъж седмично, 50% влизат в стая и забравят защо са влезли там, 48% забравят да купят нещо, когато пазаруват, а 33% забравят важен разговор, среща или поръчение. Така че, "ако веднъж или два пъти седмично влизате в стая и забравяте какво ви трябва, това е съвсем нормално. Ако рутинно забравяте неща, имате проблеми със завършването на изречения или намирането на думи по начин, който други хора са забелязали, може би си струва да се прегледате", препоръчват експерти.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Чуйте звука: 3 признака, че хъркането не е вредно за вашето здраве

Можем ли да се лекуваме с хлебна сода или само ще си навредим?

„Ако са черни, опасни са“ и още 5 заблуди за бенките

Експерт разкрива: Кога трябва да закусваме, ако искаме да отслабнем

Това са най-токсичните зодии според астрологията

5 знака, че партньорът ви е отегчен от вас

Страхотен трик, с който ягодите няма да гният и ще са свежи със седмици

Подправката, която използваме всеки ден, увеличава риска от рак на стомаха с 41%

Ето колко здравословни са соковете и фрешовете всъщност

Колко захар трябва да консумирате на ден?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com