Какво разкриват бръчките по лицето ни?

4360
Какво разкриват бръчките по лицето ни?
Снимка: iStock/Guliver

Бръчките са естествен процес при стареенето на кожата ни. С годините тя става по-тънка, по-суха и не е така еластична. Загубата на колаген и еластин води до нейното увисване и появата на бръчки, но дали това се дължи само на възрастта или има и други фактори, които ги провокират?

Ще ви представим някои от факторите, които влияят на появата на бръчки по лицето, независимо от това на каква възраст сте.

Нездравословният начин на живот оказва огромно влияние върху нашето здраве и върху нашата кожа. Ако сте от жените, които не използват слънцезащитен крем, трябва да знаете, че слънцето е един от факторите, чийто УВ лъчи увреждат кожата и така се появяват първите бръчки.

7 домашни рецепти против бръчки

Друг фактор е нездравословното хранене и недостатъчното количество вода на ден, която е важна за хидратацията и на тялото, но и на кожата на лицето.

Дълбоките бръчки по челото не са само признак на годините. Те могат да са и знак за ранен стадий на атеросклероза, чиято поява е свързана със стреса. Това от своя страна може да доведе до бъдещи проблеми със сърдечно-съдовата система, предупреждават от Европейската кардиологична общност ESC.

Ако изглеждате по-възрастни за годините си, трябва да знаете, че това може да се дължи не само на възрастта, но и на високото кръвно налягане. Според проведени изследвания жените с ниско кръвно налягане имат по-здрава сърдечно-съдова система, което се отразява и на кожата им, която е по-еластична и поради това изглеждат по-млади.

Бръчки от сън: Какво е това и как да ги избегнем

Бръчките по челото и тези между веждите обикновено са характерни за хората, които правят много мимики, докато се смеят или говорят. Появата им може да е причинена и от неносенето на слънчеви очила, при което притваряме очи, заслепени от силното слънце. Друг фактор, който може да е причина за тези бръчки е стреса, при който в тялото ни се повишават нивата на хормона кортизол. Това води до появата им, но и е предпоставка за появата и на някои заболявания, като диабет, високо кръвно налягане, затлъстяване и нарушаване на синтеза на колаген.

Споменавайки колагена, няма как да не посочим факта, че той влияе и на еластичността на кожата ни, но и на здравината на нашите кости. Намаляването на нивата му може да се дължи и на възрастта, на начина на живот, но може да е и генетично. Затова учени смятат, че появата на бръчките може да се дължи и на проблеми с костите, като появата на остеопороза или понижена костна плътност.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кои са знаците, че някой е силно влюбен в нас?

Коя подправка е по-здравословна: риган, розмарин или босилек

Популярни напитки, които предпазват мозъка от заболявания

Ето кои са 4-те най-опасни зодии според астрологията

Кои 15 храни да ядете, за да качите качествена мускулна маса?

Кои са 4-те зодии, които са най-добри в леглото

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Тази билка помага за ускоряване на регенерацията на нервите

7 храни, които понижават високия холестерол

Необичайни симптоми, които показват, че страдате от сезоннa алергия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com