Кои храни намаляват значително риска от тромбоза?

33920
Кои храни намаляват значително риска от тромбоза?
Снимка: iStock

Тромбоцитите са клетки, които отговарят за съсирването на кръвта и се произвеждат от костния мозък. Когато е повреден, кръвоносният съд изпраща сигнал до тромбоцитите и когато го получат, те се придвижват до желаната област и се трансформират в своята „активна“ форма.

За да установят контакт с повреден кръвоносен съд, тромбоцитите израстват дълги пипала и стават като паяк или октопод.

Така те се свързват с областта на увредения съд, образуват кръвен съсирек и спират кървенето. Но излишъкът от тези кръвни клетки е опасен, така че не е изненадващо, че много често в интернет можете да намерите запитвания: „кои храни намаляват тромбоцитите в кръвта“, „увеличават тромбоцитите в кръвта“ и „причини за повишени тромбоцити“ .

Референтни стойности за възрастни

200 000 – 400 000 единици на микролитър кръв.

Наличието на повече от 400 000 тромбоцити показва тромбоцитоза, а стойност под 150 000 показва тромбоцитопения. Броят на тромбоцитите се определя чрез пълна кръвна картина.

Причини за повишени нива на тромбоцитите в кръвта

Има първична и вторична тромбоцитоза. Вторичната е по-често срещана от първичната.

Първичната (есенциална тромбоцитемия) най-често възниква поради прекомерно производство на мегакариоцити в костния мозък. В резултат не само се увеличава броят на тромбоцитите, но и се нарушава тяхната функция. Първичната тромбоцитоза може да доведе до инсулт или инфаркт. Тази патология е типична само за възрастни и като правило се открива случайно, благодарение на общ кръвен тест.

Вторичната (реактивна) тромбоцитоза възниква в резултат на възпалителни процеси, фрактури, хирургични интервенции, анемия, онкология, системни заболявания и внезапно спиране на алкохола при зависими хора. След възстановяване вторичната тромбоцитоза изчезва.

Тромбозата се причинява от твърде голям брой тромбоцити в кръвоносните съдове. Получените кръвни съсиреци блокират кръвния поток и причиняват сериозни усложнения, като:

·         Венозна тромбоемболия.

·         Инсулт и преходни исхемични атаки.

·         Сърдечен удар, защото притока на кръв към сърцето е намален.

·         Усложнения на бременността.

·         левкемия.

Лекар каза каква е разликата между тромбоза и емболия - всеки трябва да знае това

Кои храни намаляват значително риска от тромбоза?

Чесън

Чесънът съдържа алицин, който влияе върху способността на тялото да произвежда тромбоцити, като по този начин намалява броя им в кръвта. Тялото реагира на понижените нива на тромбоцитите чрез повишаване на имунитета, което помага в борбата с вирусите и патогенните бактерии.

Гинко билоба

Гинко билоба съдържа вещества, наречени терпеноиди, които намаляват вискозитета на кръвта и предотвратяват образуването на кръвни съсиреци. Гинко билоба също помага за подобряване на кръвообращението и увеличава производството на варфарин от тялото, който помага за разтварянето на кръвни съсиреци.

Женшен

Женшенът съдържа гинзенозиди, които помагат за намаляване на агрегацията на тромбоцитите и следователно предотвратяват образуването на кръвни съсиреци. Женшенът често се добавя към енергийни храни и напитки.

Нар

Наровете съдържат полифеноли, които имат антиагрегантен ефект, намаляват производството на тромбоцити в тялото и предотвратяват съсирването на съществуващите. Можете да ядете пресни плодове от нар, да пиете сок от нар или да добавяте екстракт от нар към вашите ястия.

Риба и морски дарове

Омега-3 мастните киселини влияят върху активността на тромбоцитите, разреждайки кръвта и намалявайки нейното съсирване. Омега-3 се намират в изобилие в риба тон, сьомга, сардини, херинга и миди. Стремете се да ядете 2-3 порции от тези риби и морски дарове на седмица, за да постигнете препоръчителния седмичен прием на омега-3.

Канела

Канелата съдържа канелен малдехид, който намалява агрегацията на тромбоцитите и следователно съсирването на кръвта. Добавете смляна канела към печива, напитки или задушени зеленчуци.

Кои храни повишават риска от тромбоза?

Краставици и домати

Плодовете и зеленчуците, съдържащи салицилати, помагат за разреждането на кръвта и предотвратяват съсирването. Те също така повишават имунитета и помагат за поддържане на нормален брой тромбоцити.

Копър

Салицилатите се съдържат в краставици, домати, копър, кайсии, фурми, гуава, пъпеш, червено грозде, мандарини, портокали, тангелос, личи, киви, нектарини, диня, сливи, зелено грозде, манго и маракуя.

Кафе

Кафето намалява броя на тромбоцитите в кръвта и предотвратява тяхното слепване. Антитромбоцитният ефект на кафето се дължи не на кофеина, а на фенолните киселини. Затова безкофеиновото кафе също е ефикасно.

Червено вино

Червеното вино съдържа флавоноиди, които се отделят от люспите на червеното грозде по време на производствения процес. Тези вещества предотвратяват прекомерното производство на клетки в лигавицата на стените на артериите, което намалява вероятността от образуване на кръвни съсиреци.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Тези две добавки НЕ трябва да се комбинират, защото могат да доведат до анемия

Лекар: 3 лесни начина, с които да спрете нощното уриниране

Фитнес треньор: Тези 4 храни блокират отслабването

Трикове, с които да засилите метаболизма си на 30, 40, 50 и 60 години

Зодиите, които не могат да крият емоциите си

Най-добрите плодове за лечение на затлъстял черен дроб

Къде отслабваме първо, когато губим тегло?

4 жени от зодиака, които имат късмет в любовния живот

Как да отслабнем около менопаузата и как да задържим теглото?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com