Кои храни повишават риска от тромбоза?

11489
Кои храни повишават риска от тромбоза?
Снимка: iStock

Лошата диета може да бъде една от възможните причини за тромбоза. Този здравословен проблем възниква заради образуването на кръвен съсирек в областта на краката и бедрата и е необходимо внимание: ако навреме не се лекува, състоянието може да генерира по-сериозни усложнения, като емболия. Но как по-конкретно менюто играе роля в тази история? Има ли храни, които причиняват тромбоза?

Ето съветите и разясненията на д-р Лусиана Нувайш

Науката вече знае, че някои елементи в хранителното меню не са съюзници на хората, които искат да избегнат проблема. От друга страна, храната може да допринесе за лечението на тромбоза. Ето някои митове, както и истини по този въпрос.

Свинското месо е една от храните, които причиняват тромбоза

Отчасти вярно. Известно е, че продукти с висока степен на консерванти и мазнини може да бъдат една от причините за тромбоза. Проблемът със свинското е, че често го консумираме в преработен и консервиран вид, тоест, „обогатено“ с тези вредни за организма компоненти. От друга страна, няма убедителни проучвания, които да свързват директното консумиране на този вид храна с непосредствена причина за венозна тромбоза. Ала едно е сигурно: консумацията на твърде много колбаси е вредна за здравето; такива храни имат висока степен на натрий в съдържанието си, което увеличава риска от различни заболявания.

Лекар: Тези лекарства предизвикват тромбоза, внимавайте с тях

Пържените картофи увеличават риска от тромбоза

Отчасти вярно. Завишеното консумиране на пържени картофи (също и чипс) увеличава риска за венозна тромбоза. Прекомерното консумиране на такава храна носи с по-голям риск от развитие на белодробна емболия. Ала, така или иначе, са нужни повече изследвания, за да бъде доказан пряк ефект.

Виното може да увеличи риска от венозна тромбоза

Мит. Всъщност, умерената консумация на напитката може да помогне за превенция. Изследванията показват, че виното е в състояние да намали риска от венозна тромбоза благодарение на присъстващите в състава му ресвератрол и витамин К, които въздействат като противовъзпалителни и антитромботични агенти в организма.

Средиземноморската диета е в състояние да предотврати образуването на съсиреци

Вярно. Едногодишно проследяване на пациенти със сърдечен риск показа, че следването на „средиземноморската диета“ като хранителен модел може да предотврати фактори, свързани с тромбоза.

А ето и продукти, които спомагат за профилактика на тромбозата

Цитрусови плодове

Лимони, портокали и мандарини, например, са с изобирно съдържание на витамин С, който подсилва здравината на кръвоносните съдове. Консумирайте 3 до 4 цитрусови плода на ден. Един подходящ начин да добавите плодовете в ежедневното си меню са соковете - освен, че освежават, те ще помогнат да усвоите необходимите хранителни вещества.

Кардиолог: Това месо е първото нещо, което трябва да спрете, за да се предпазите от тромбоза

Гроздов сок

Веществото ресвератрол, съдържащо се в тази напитка, влияе кардиопротективно и антиоксидантно, и по този начин значително редуцира риска за образуване на тромби. Чаша сок замества приблизително един по-голям грозд.

Ленено семе и чиа

Понеже са наситени с витамин В-комплекс, те спомагат за доброто кръвообращение. При това, представляват източници на здравословните киселини омега-3, които предотвратяват образуването на съсиреци и натрупването на мазнини в кръвоносните съдове. Добре е да консумирате по 1 супена лъжица чиа или ленено семе на ден.

Чесън

Подобрява кръвообръщението, регулира кръвното налягане, както и облекчава стомашни болки. Използвайте чесън като подправка в ежедневните ястия.

Сьомга, скумрия, сардини

Това са риби, богати на омега-3. Предотвратяват формирането на съсиреци, както на и мастни образувания в кръвоносните съдове, намаляват възпаленията. Консумирайте такива риби най-малко по 2 пъти в седмицата.

Кестени

Богати на фибри, витамини и добри мазнини, кестените улесняват кръвообръщението, спомагат за борбата с рака, пазят сърцето и улесняват растежа на мускулите. Препоръчват се един до два кестена на ден.

Внимание! Статията дава само информация, но не и медицински препоръки. Допитвайте се до компетентен медик-специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Топ 5 флиртуващи съвета, за да привлечете вниманието на избрания

Какво трябва да ядете преди сутрешна тренировка?

Защо повечето хора нямат първа любов?

Кои са знаците, че някой е силно влюбен в нас?

Коя подправка е по-здравословна: риган, розмарин или босилек

Популярни напитки, които предпазват мозъка от заболявания

Ето кои са 4-те най-опасни зодии според астрологията

Кои 15 храни да ядете, за да качите качествена мускулна маса?

Кои са 4-те зодии, които са най-добри в леглото

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com