Кои са най-добрите начини да поддържаме бъбреците си здрави

8089
Кои са най-добрите начини да поддържаме бъбреците си здрави
Снимка: iStock

Поддържането на активен начин на живот и питателна диета може да помогне за предотвратяване на проблеми с бъбреците. Но някои фактори могат да увеличат риска от развитие на бъбречно увреждане или заболяване.

Вашите бъбреци са органи с размер на юмрук, разположени в долната част на гръдния кош, от двете страни на гръбнака. Те изпълняват няколко функции.

Най-важното е, че те филтрират отпадъчните продукти, излишната вода и други примеси от кръвта ви. Тези отпадъчни продукти се съхраняват в пикочния ви мехур и по-късно се изхвърлят чрез урината.

В допълнение, вашите бъбреци регулират нивата на pH, сол и калий в тялото ви. Те също произвеждат хормони, които регулират кръвното налягане и контролират производството на червени кръвни клетки.

Вашите бъбреци също са отговорни за активирането на форма на витамин D, която помага на тялото ви да абсорбира калций за изграждане на кости и регулиране на мускулната функция.

Поддържането на здравето на бъбреците е важно за цялостното ви здраве и общо благополучие. Като поддържа бъбреците ви здрави, тялото ви ще филтрира и изхвърля правилно отпадъците и ще произвежда хормони, за да помогне на тялото ви да функционира правилно.

Какво е добре да ядем при болни бъбреци?

Ето няколко съвета, които да ви помогнат да поддържате бъбреците си здрави.

1. Бъдете активни и във форма

Редовните упражнения са полезни не само за талията ви. Може да намали риска от хронично бъбречно заболяване. Може също така да намали кръвното ви налягане и да подобри здравето на сърцето ви, които са важни за предотвратяване на увреждане на бъбреците.

Не е нужно да бягате маратони, за да пожънете наградата от упражненията. Ходенето, бягането, колоезденето и дори танците са чудесни за вашето здраве. Намерете занимание, което ви държи заети и се забавлявайте. Ще бъде по-лесно да се придържате към него и да имате страхотни резултати.

2. Управлявайте кръвната си захар

Хората с диабет или състояние, което причинява висока кръвна захар, могат да развият увреждане на бъбреците. Когато клетките на тялото ви не могат да използват глюкозата (захарта) в кръвта ви, бъбреците ви са принудени да работят допълнително усилено, за да филтрират кръвта ви. След години усилие това може да доведе до животозастрашаващи щети.

Въпреки това, ако можете да управлявате кръвната си захар, намалявате риска от увреждане. Освен това, ако увреждането бъде уловено рано, лекарят може да предприеме стъпки за намаляване или предотвратяване на допълнителни щети.

3. Следете кръвното налягане

Високото кръвно налягане може да причини увреждане на бъбреците. Ако високото кръвно налягане се появи с други здравословни проблеми като диабет, сърдечни заболявания или висок холестерол, въздействието върху тялото ви може да бъде значително.

Ако показанията на кръвното ви налягане са постоянно над 140/90, може да имате високо кръвно налягане. Трябва да говорите с лекар относно редовното проследяване на кръвното си налягане, промените в начина ви на живот и евентуалното приемане на лекарства.

4. Следете теглото и се хранете балансирано

Хората с наднормено тегло или затлъстяване са изложени на риск от редица здравословни състояния, които могат да увредят бъбреците. Те включват диабет, сърдечни заболявания и бъбречни заболявания.

Балансирана диета с ниско съдържание на натрий, преработено месо и други увреждащи бъбреците храни може да помогне за намаляване на риска от увреждане на бъбреците. Съсредоточете се върху консумацията на пресни продукти с естествено ниско съдържание на натрий, като карфиол, боровинки, риба, пълнозърнести храни и др.

5. Пийте много течности

Няма магия зад клишетата да пиете осем чаши вода на ден, но това е добра цел, точно защото ви насърчава да останете хидратирани. Редовният, постоянен прием на вода е здравословен за вашите бъбреци.

Водата помага за изчистването на натрия и токсините от бъбреците ви. Освен това намалява риска от хронично бъбречно заболяване.

Стремете се към поне 1,5 до 2 литра на ден. Точно колко вода ви е необходима зависи до голяма степен от вашето здраве и начин на живот. Фактори като климат, упражнения, пол, цялостно здраве и дали сте бременна или кърмите е важно да вземете предвид, когато планирате дневния си прием на вода.

6. Не пушете

Пушенето уврежда кръвоносните съдове на тялото ви. Това води до по-бавен кръвен поток в тялото ви и до бъбреците ви.

Пушенето също така излага бъбреците ви на повишен риск от рак. Ако пушите и спрете да пушите, рискът ви ще намалее. Въпреки това ще отнеме много години, за да се върне нивото на риск на човек, който никога не е пушил.

7. Изследвайте бъбречната си функция, ако сте изложени на висок риск

Ако сте изложени на висок риск от увреждане на бъбреците или бъбречно заболяване, добра идея е да си правите редовни тестове за бъбречната функция. Следните хора могат да се възползват от редовен скрининг:

  • хора, които са над 60 години
  • хора, които са родени с ниско тегло при раждане
  • хора, които имат сърдечно-съдово заболяване или имат членове на семейството с него
  • хора, които имат или имат фамилна анамнеза за високо кръвно налягане
  • хора, които имат затлъстяване
  • хора, които смятат, че може да имат увреждане на бъбреците

Редовният тест за бъбречна функция е чудесен начин да разберете здравето на бъбреците си и да проверите за възможни промени. Изпреварването на всякакви щети може да помогне за забавяне или предотвратяване на бъдещи щети.

Лекар: Тези храни могат да провокират камъни в бъреците

Какво можете да направите, за да подобрите здравето на бъбреците

Вашите бъбреци са жизненоважни за цялостното ви здраве. Тези органи са отговорни за много функции, от обработката на телесните отпадъци до производството на хормони. Ето защо грижата за вашите бъбреци трябва да бъде основен здравен приоритет.

Поддържането на активен, здравословен начин на живот е най-доброто нещо, което можете да направите, за да сте сигурни, че бъбреците ви остават здрави.

Ако имате хронично здравословно състояние, което увеличава риска от увреждане на бъбреците или бъбречно заболяване, трябва също да работите в тясно сътрудничество с лекар, за да следите за признаци на загуба на бъбречна функция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кога е най-подходящо да се бере лайка и как е правилно да се суши

Изследователи: Измиването на ябълките само с вода не е достатъчно

12 съвета, с които да избегнете качването на килограми по време на празниците

А вие грижите ли се достатъчно за тези 5 части от тялото си?

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

3 скрити признака, че черният ви дроб не работи правилно

7 неподозирани признака, които показват диабет

Списък на храните, които съсипват мозъка

Полезно ли е всеки ден да консумирате зехтин?

От косопад до кървене на венците: Симптоми, които показват, че имате недостиг на важни витамини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com