Кои са видовете медитация и как да разберете кой е подходящ за вас?

5653
Кои са видовете медитация и как да разберете кой е подходящ за вас?
Снимка: iStock

Какво е медитация

Медитацията е метод за култивиране на внимание и осъзнаване в себе си, така че да можем да присъстваме напълно в момента. Може да ни позволи да наблюдаваме нашите мисли, чувства и усещания без осъждане. Това повишено съзнание може да повлияе на начина, по който взаимодействаме със света около нас, обогатявайки нашите взаимоотношения и подобрявайки цялостното ни чувство за благополучие.

Практикуването на медитация може да помогне за култивирането на внимателност - състояние на активно, отворено внимание към настоящето, което проучванията показват, че може да понижи кръвното налягане, да намали хроничната болка и да подобри качеството на съня. Може да подобри нашата концентрация, да подобри паметта и да развие творческото мислене. Доказано е, че редовната практика значително намалява стреса, тревожността и депресията и подобрява здравето и благосъстоянието.

С история, вкоренена в духовните традиции на Изтока, включително будизма, индуизма и даоизма, медитацията отдавна е призната като средство за постигане на просветление, себереализация и баланс.

1. Медитация на вниманието

Особено достъпна за начинаещи, медитацията на вниманието ви кани да се потопите в настоящия момент. Учи ви да наблюдавате вашите мисли, чувства и физически усещания без осъждане. Като се съсредоточавате върху дишането или усещанията в тялото, вместо върху тревогите за миналото или бъдещето, вие се научавате да се закотвите в сегашния момент. Това може да доведе до намаляване на стреса и подобряване на благосъстоянието.

2. Медитация на състрадание

Медитацията на състраданието има за цел да култивира чувства на любов, доброта и състрадание към себе си и другите. Това включва тихо насочване на чувства на добра воля към близки, познати и дори хора, с които може да имаме трудни отношения. Доказано е, че тази практика повишава емпатията, намалява предразсъдъците и подобрява взаимоотношенията ни. Медитацията на състраданието ни насърчава да видим отвъд различията си, подхранвайки чувството за свързаност.

3. Медитация за концентрация

Медитацията на концентрация е практика на фокусирано внимание, при което умът е насочен към една референтна точка, като пламък на свещ, звук или дъх. Това може да помогне за развиване на фокус и внимание в ежедневието и да подготви ума за по-дълбоки състояния на медитация.

Тази практика може да бъде особено полезна за студенти, професионалисти или всеки, който иска да подобри своите когнитивни способности и продуктивност.

4. Дзен медитация (Zazen)

Дзен медитацията, или Задзен, е дисциплинирана форма на медитация, централна за дзен будизма. Седите в определена поза, като се фокусирате върху дишането, докато наблюдавате мислите и усещанията, когато възникват и преминават без привързване. Zazen подчертава важността на осъзнаването от момент за момент за дълбоко чувство на мир и прозрение.

5. Випасана медитация

Випасана, което означава „да виждаш нещата такива, каквито са в действителност“, е една от най-древните техники за медитация в Индия. Фокусира се върху дълбоката взаимовръзка между ума и тялото. Чрез дисциплинирано внимание към физическите усещания можете да развиете прозрение за природата на непостоянството, страданието и липсата на его, за да се придвижите към просветление и освобождение. Випассана медитацията е предизвикателна, но възнаграждаваща, предлагаща дълбоки прозрения за нашите собствени умове.

6. Медитация на любяща доброта (медитация Мета)

Любящата доброта или медитацията Мета е практика за култивиране на отношение на безусловна любов и доброта към всички същества. Започва с развиване на любящо приемане на себе си и постепенно се разширява навън, за да включва приятели, семейство, непознати и дори тези, с които може да имаме конфликти. Тази практика може да помогне за премахване на бариерите от гняв и разделение, насърчавайки мира и връзката. Въпреки че медитацията на любяща доброта и медитация на състрадание са тясно свързани и често се практикуват заедно, медитацията на любяща доброта включва изпращане на пожелания за щастие, благополучие и мир към себе си и другите, докато медитацията на състрадание се фокусира конкретно върху страданието – разбирането му, усещането му и с желание то да бъде облекчено.

7. Мантра медитация

Мантра медитацията включва мълчаливото повтаряне на дума или фраза, известна като мантра, за фокусиране на ума и постигане на по-дълбоки състояния на медитация. Тази практика може да се намери в много духовни традиции по света и служи като мощен инструмент за успокояване на ума, намаляване на стреса и подобряване на духовното израстване и усещането за мир и яснота.

Ако откриете, че лесно се разсейвате или се борите със зает ум, мантра медитацията може да ви помогне да запазите фокуса.

5 мита за медитацията, които може да ви пречат в живота

Кой тип медитация е подходящ за вас

Няма универсален подход към медитацията. Вашите нужди и цели може да се развият с времето, така че изследвайте различни видове медитация, докато пътуването ви се развива.

Как да намерите правилната практика за медитация за вас

Като изследвате различните видове медитация и съгласувате практиката си с личните си стремежи, можете да намерите по-голям мир, яснота и връзка. Най-добрата практика за медитация е тази, която ви се струва подходяща в този момент и се вписва в живота ви.

1. Обмислете целите си: Помислете какво се надявате да постигнете. Независимо дали става въпрос за намаляване на стреса, намиране на вътрешен мир или развиване на състрадание, вашите цели могат да ръководят избора ви на практика.

2. Експериментирайте с различни практики: Изпробвайте различни видове медитация и ресурси, включително приложението Calm, онлайн курсове и местни групи за медитация, за ръководени сесии в различни стилове.

3. Слушайте тялото и ума си: Обърнете внимание на това как се чувствате по време и след медитация. Правилната практика може да ви накара да се почувствате балансирани, спокойни и ободрени, а не разочаровани или напрегнати.

4. Бъдете търпеливи и непредубедени: намирането на практиката за медитация, която работи за вас, може да отнеме време. Подходете към всеки тип с любопитство, позволявайки на преживяванията ви да ръководят пътуването ви.

5. Потърсете насоки: Ако не сте сигурни откъде да започнете, потърсете съвет от опитни практикуващи или учители по медитация за подкрепа, съобразена с вашето лично пътуване.

7 съвета за започване на медитативна практика

Започването на медитативна практика може да донесе по-голяма съзнателност, емоционален баланс и подобрено благосъстояние. Въпреки това, установяването на последователна практика понякога може да изглежда обезсърчително. Като включите тези съвети в подхода си, можете да изградите медитативна практика, която пасва на живота ви, за да се превърне в източник на сила, мир и прозрение.

1. Изберете време и място, които работят за вас

Последователната рутина е важна при установяването на всеки нов навик, включително медитация. Определете време от деня, когато можете да посветите няколко минути без прекъсване на практиката си. За мнозина сутрешната медитация задава положителен тон за предстоящия ден. Въпреки това, ако вечер или друго време пасва по-добре на графика ви, направете това своя момент за медитация. Намерете тихо и удобно място, където можете да седнете или легнете без разсейване.

2. Започнете с малко и постепенно увеличавайте времето си

Започнете само с няколко минути всеки ден. Дори кратък период на медитация може да има значителни ползи и започването с малко прави практиката да се чувства по-управляема. Когато се чувствате по-комфортни с процеса, можете постепенно да удължите времето си за медитация.

3. Освободете се от очакванията за това как „трябва“ да изглежда или да се чувства

Медитацията е лично преживяване и няма единствен „правилен“ начин да го направите. Много хора имат очаквания въз основа на описания от други, но медитативното пътуване на всеки човек е уникално. Целта не е да изпразните ума си или да постигнете състояние на блаженство във всяка сесия, а да наблюдавате мислите и чувствата си без преценка. Прегърнете всичко, което възниква, с доброта и любопитство.

4. Практикувайте разтягане или съзнателно движение, за да успокоите тялото, преди да медитирате

Физическият дискомфорт може да разсейва по време на медитация. За да успокоите тялото си и да се подготвите за неподвижност, помислете за леко разтягане или съзнателно движение, като йога или тай чи, преди да започнете. Това може да помогне за освобождаване на напрежението в тялото и да ви позволи да седите по-удобно.

Медитацията и нейните ползи: Открийте вътрешния си мир

5. Опитайте ръководени медитации

Насочваните медитации, достъпни чрез приложения, уебсайтове или местни класове, могат да предоставят устни инструкции и подсказки, които да ви водят през процеса на медитация. Те могат да ви запознаят с различни видове медитация, да ви помогнат да запазите фокуса си и да предложат представа как да се справите с често срещани предизвикателства като блуждаещи мисли или безпокойство.

6. Бъдете добри към себе си

Нормално е да се сблъскате с предизвикателства, когато започнете своята медитативна практика. Може да пропуснете ден, да откриете, че умът ви постоянно блуждае или да се чувствате нетърпеливи от процеса. Когато това се случи, отнасяйте се към себе си с доброта и състрадание. Медитацията не е за постигане на съвършенство, а за връщане, отново и отново, към настоящия момент с откритост.

7. Свържете се с общност

Присъединете се към група за медитация или намерете общност от практикуващи, които могат да осигурят подкрепа, мотивация и чувство за свързаност. Споделянето на опит с други по подобен път може да бъде невероятно окуражаващо.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Тези две добавки НЕ трябва да се комбинират, защото могат да доведат до анемия

Лекар: 3 лесни начина, с които да спрете нощното уриниране

Фитнес треньор: Тези 4 храни блокират отслабването

Трикове, с които да засилите метаболизма си на 30, 40, 50 и 60 години

Зодиите, които не могат да крият емоциите си

Най-добрите плодове за лечение на затлъстял черен дроб

Къде отслабваме първо, когато губим тегло?

4 жени от зодиака, които имат късмет в любовния живот

Как да отслабнем около менопаузата и как да задържим теглото?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com