Кой алкохол е най-добър за сваляне на кръвното налягане?

37307
Кой алкохол е най-добър за сваляне на кръвното налягане?
Снимка: iStock

Ако сте хипертоник или многократно сте измервали високо кръвно налягане, със сигурност сте обсъдили с личния си лекар диета и навици, полезни и вредни за заболяването ви. Коментирали ли сте с него обаче връзката между алкохола и кръвното налягане? Този въпрос често остава неповдигнат в лекарските кабинети. „Да пия?“ или „Да не пия“ е почти хамлетов въпрос, който остава без отговор и обърква хипертониците.

Докато едни считат, че чашата с вино им помага, доставяйки на тялото им щедри дози антиоксиданти, други споделят, че са преустановили консумацията на алкохол, за да не усложнят здравословното си състояние. Къде е истината и помага ли, или вреди алкохолът на кръвното налягане?

Как 100 грама твърд алкохол влияят на организма ни

Учените доказват, че хората, наслаждаващи се на чаша вино, въпреки че са хипертоници, всъщност са прави. Лекият алкохол в малки количества доказано понижава кръвното налягане, макар да е толкова незначително, че да не може да реши проблема ви и да замести другите методи, влияещи благотворно на показателите на апарата ви за кръвно налягане.

Фактът, че въздействието на алкохола върху понижаване на кръвното налягане е минимален, обяснява защо не се коментира консумацията на алкохол сред хипертониците и защо той не се препоръчва като метод за сваляне на кръвното налягане, но не се и забранява от специалистите в малки количества и не ежедневно. Ако решите да изпробвате лично влияе ли при вас алкохолът на кръвното налягане благотворно, вижте кой алкохол е най-добър за сваляне на кръвното налягане.

Кой алкохол е най-добър за сваляне на кръвното налягане?

Лекарите напомнят, че този въпрос може да се окаже твърде подвеждащ и да насочи хипертониците или просто страдащите по-често от високо кръвно към консумация на алкохол, което да се окаже вредно за тях. Много хора не следва да пият изобщо, ако се вълнуват за здравето си – страдащи от сърдечни заболявания, чернодробни заболявания, хората с висок риск да развият алкохолизъм и т.н., тъй като вредата от огнената течност многократно би надхвърлила ползата от минималното редуциране на кръвното налягане с 2 до 4 mm Hg – незначителен показател на фона на риска от чернодробна цироза например.

Така че специалистите съветват само онези групи хора, на които консумацията на алкохол да не е противопоказана да пробват малки дози за сваляне на кръвното налягане и да не приемате това действие на алкохола като панацея, лечение или оправдание за пиене. А кой алкохол е най-добър за сваляне на кръвното налягане, за да изберете именно него?

Колко алкохол има в една бира?

Бирата се счита за отличен избор сред хипертониците. Първо, тя е слабоалкохолна. Второ, богата е на витамини и минерали, тъй като суровините, от които е произведена, са богати на тях. Специалистите сочат умерената консумация на бира като възможност да подпомогнете поддържането на кръвното налягане в норма и като средство за профилактика на хипертонията

Друга алкохолна напитка, спрягана като полезна в умерени количества, не само за леко редуциране на кръвното налягане, но и за здравето на сърцето, както и за подобряване на общото здравословно състояние, благодарение на богатството от антиоксиданти и ценни вещества, които съдържа, е виното. Обърнете внимание обаче, че специалистите препоръчват няколко глътки вино, а не няколко бутилки. Количеството е важно. Ако прекалите, резултатът и въздействието няма да са по-големи, а отрицателни.

Друг медицински сайт сочи, че всяка напитка с алкохол в съвсем малки количества води до леко редуциране на кръвното налягане, но бърза за подчертае, че хипертония не се лекува така.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Тези ключови симптоми показват, че имате проблем с щитовидната жлеза

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Тези суперхрани намаляват риска от онкологични заболявания

Това е най-полезната закуска за чревното здраве

Добавете този зеленчук към салатата си и няма да се познаете в огледалото

Вкусът на метал в устата и още 8 признака на ниска киселинност на стомашния сок

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com