Кой е най-бързият начин да засилим нашият имунитет след прекаран грип?

6772
Кой е най-бързият начин да засилим нашият имунитет след прекаран грип?
Снимка: iStock

Вирусните инфекции и грипът не само влияят неблагоприятно на самочувствието и здравето ви по време на самото боледуване, но и резултатът от инфекцията е нарушен имунитет след прекаран грип. Имунната система се е опитвала да се справи с инфекцията по време на боледуването и е съвсем естествено тя да е уморена и изчерпана и да е важно да ѝ помогнем да се възстанови.

Как да разпознаете грипа?

Преди да се научите да работите за възстановяване на имунната система, следва да съумеете да разпознаете грипа. Характерни за него са острото начало, високата температура и краткият инкубационен период – около 1 до 4 дни. Има заболявания, чиито симптоми приличат на грип, но може да ги разграничите от него по бавното развитие на симптомите, липсата на температура или дългия инкубационен период. Ако се колебаете каква точно е диагнозата ви, както и ако острите симптоми не преминават за 2-3 дни и не чувствате подобрение, лекарската консултация е задължителна. Остатъчните проблеми след прекаран грип като лесна умора, усещане за слабост и липса на енергия могат да продължат до 2 седмици след излекуването ви. Точно това е и моментът да се погрижите за вашия имунитет след прекаран грип, за да му помогнете да възстанови нормалното си функциониране и да се не разболеете скоро или веднага от друга инфекция. 

Лекар каза кое е най-доброто месо за СИЛЕН имунитет

Как да засилите своя имунитет след прекаран грип?

Според съвета на д-р Франк Липман, лекар по функционална медицина в Ню Йорк, правилната хидратация, приемането на витамини и минерали, добре обмисленото и съставено меню и качеството на съня са ключовете към възстановяване на имунната система след прекаран грип, но има и други важни неща. Какво още може да направите за имунната си система?

1. Почивка и спокойствие

Почивайте повече и се обградете с хубави емоции и позитивно мислене. Сред най-големите врагове на имунната система е стресът. Той буквално смазва имунната ви система и пречи на функционирането и възстановяването ѝ.

2. Качествен сън

Не само количеството, но и качеството на съня са важни. Старайте се да си осигурите топло и удобно легло, 6 до 8 часа нощен сън, освободете спалнята си от техника – лаптоп, телефон, компютър и се опитайте да ставате и да лягате в един и същи час.

3. Качествена храна, осигуряваща грижа за стомаха и червата, и пробиотици

Малко хора знаят, че здравето на червата и стомаха означават здраве за цялото тяло. Силната имунна система зависи до голяма степен от наличието на добре функциониращи черва, тъй като неочаквано за вас 70 процента от имунната система е в червата. Приемът на пробиотици помага да поддържате здравето на червата си. Пълноценни храни, пълна с пробиотици, са киселото мляко, кефирът, туршията, киселите краставици и другата ферментирала храна. Приемът на пробиотици помага както за борба с грипа по време на активната фаза на заболяването, така и за възстановяването на нормалното функциониране на имунната система, след като тя се пребори с вирусите и бактериите.

Лекар: Това са най-добрите напитки за силен имунитет

4. Храни с високо съдържание на антиоксиданти

Избирайки в менюто си продукти, богати на антиоксиданти, подпомагате имунната си система и работите за вашия имунитет след прекаран грип. Антиоксидантите поемат грижата да се справят с токсините, с което остават сили и време на имунната ви система да се погрижи за възстановяването си.

5. Прием на цинк

Цинкът е сред най-добрите ви помощници, когато работите за възстановяването си след вирусно заболяване и за имунитет след прекаран грип. Поне за месец приемайте повишени дози – 5 мг. цинк на ден в краткосрочен план.

6. Почистване и дезинфекция

Поддържайте чистота, за да не натоварвате имунната си система да се бори с бактериите и да ѝ оставите възможност да се погрижи за възстановяването си. Почиствайте по-често и щателно дома си, а за хигиената на ръцете при липса на сапун и вода се погрижете с дезинфектант, но на растителна основа – лавандулата или по-скоро маслото от нея е идеално за целта. Няколко капки не само дезинфекцират дланите, но и успокояват ума. Идеално за уморената ви от грипа имунна система.

Яжте тези храни през есента и ще имате силен имунитет

7. Чист въздух

Осигурете си чист въздух. Ако живеете на място, близо до планината, проветрявайте често. Ако сте в центъра на прашен и голям град, осигурете си уикенд сред природата. Това ще помогне за повишаване на вашия имунитет след прекаран грип.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Тази билка помага за ускоряване на регенерацията на нервите

7 храни, които понижават високия холестерол

Необичайни симптоми, които показват, че страдате от сезоннa алергия

Как е правилно да пиете водата, ако искате да отслабнете?

Учени: 18 лесни тайни за по-добър сън, които да изпробвате още днес

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Има ли дневна доза захар, която да не преминаваме?

Каква дневна доза калций е полезна за нашия организъм?

Какво първо да направим при разтегнат мускул

Дневна доза: колко сурови бадеми най-много да ядем?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com