Кой не трябва да яде авокадо?

19835
Кой не трябва да яде авокадо?
Снимка: istockphoto.com

В света на плодовете авокадото е един от най-забележителните: може да бъде ползвано при приготвянето на сосове, салати, сокове, сладолед, смутита и даже в типично национални ястия, като мексиканското гуакамоле. Диетологът д-р Рони Кардозо ни изяснява някои важни неща относно истините и митовете, касаещи авокадото. 

От авокадо се напълнява – мит

Много хора са останали с погрешно мнение, че авокадото причинява напълняване – а всъщност, проблемът в такива случаи се състои в прекаленото консумиране на плода. Според диетолога, понеже авокадото е много калоричен хранителен продукт, би трябвало в консумацията му да се спазва умереност. Никоя храна сама по себе си не притежава такава мощ, че да ви накара да напълнеете или да отслабнете. Авокадото в крайна сметка справедливо има репутацията на много калорична храна и затова, когато се яде в по-големи количества, може наистина да допринесе за наддаване на тегло.

Авокадото е плод, твърде богат на минерали и витамини – вярно

Авокадото е наистина източник на много ценни хранителни вещества за здравето, като витамини, фибри и минерали. Според мнението на диетолога дадени хранителни вещества се откриват в по-големи количества в този плод. Сред минералите се открояват цинк, фосфор, калий, манган, мед, магнезий. За основен витамин може да посочим наличието на витамин В2, също и витамините Е и С.

Авокадото е мазен плод – вярно

Наистина, авокадото е доста мазен плод, обаче това не значи, че е вреден за здравето. Съвсем напротив: по мнението на диетолога, то е източник на незаменими мазнини за нашия организъм. Изобилства с ненаситени мазнини, делящи се на две групи: полиненаситени и мононенаситени. Те представляват мастни есенциални киселини, не се образуват в нашия организъм и затова биват набавяни чрез храни.

Няколко причини да ядете авокадо редовно

Авокадото спомага при понижаване на холестерола - вярно

Едно от най-добрите свойства на авокадото е, че спомага много за контролиране на холестерола. Ето защо, това е един от най-препоръчителните плодове за страдащите от висока степен на холестерол. Мононенаситените мазнини, съдържащи се в авокадото, активно участват в контролиране на холестерола. Така, в крайна сметка, то играе крайно полезна роля за стабилизиране на сърдечно-съдовата ни система.

Авокадото може да се окаже вредно единствено, ако е третирано с пестициди. За да се преодолее този проблем, е желателно да консумира само органично авокадо. Но засега в производството му се включват значителни количества пестициди, които са рисков фактор за редица други заболявания. Основното решение е да се използват органични продукти. Когато авокадото е по-голямо от нормалното, по-ярко и красиво, трябва да сте особено внимателни, даже подозрителни.

Как да си отгледаме авокадо от костилка

Въпреки многото предимства, консумирането на авокадо би трябвало категорично да се избягва или поне намали при хора, страдащи от бъбречна недостатъчност. Желателно е те да бъдат наясно, че авокадото е възможно да се окаже рисков за тях продукт поради високата степен на калий в състава му.

Дори супер-храните, когато се консумират в прекалени излишъци, могат да станат вредни за здравето. Понеже авокадото е много калоричен плод с голямо съдържание на мазнини, трябва умерено да се консумира или направо да се избягва от хора с наднормено тегло. Свойствата на афродизиак на този плод са по-неясни за обяснение поради липсата на научни доказателства, които да потвърдят мнението, че авокадото повишава сексуалното желание.

Внимание! Статията е само информативна и не предлага медицински указания. По въпросите в ния винаги се допитвайте до специалист-медик!

---

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Чуйте звука: 3 признака, че хъркането не е вредно за вашето здраве

Можем ли да се лекуваме с хлебна сода или само ще си навредим?

„Ако са черни, опасни са“ и още 5 заблуди за бенките

Експерт разкрива: Кога трябва да закусваме, ако искаме да отслабнем

Това са най-токсичните зодии според астрологията

5 знака, че партньорът ви е отегчен от вас

Страхотен трик, с който ягодите няма да гният и ще са свежи със седмици

Подправката, която използваме всеки ден, увеличава риска от рак на стомаха с 41%

Ето колко здравословни са соковете и фрешовете всъщност

Колко захар трябва да консумирате на ден?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com