Няколко причини да ядете авокадо редовно

10390
Няколко причини да ядете авокадо редовно
Снимка: iStock

Вече във все повече български домакинства се купува авокадо. Авокадо всъщност е плодът на дървото от авокадо, което носи името Parsea america. Този плод е изключително ценен, защото е с висока хранителна стойност и в същото време лесно става част от повечето ястия заради своята текстура и липсва на натрапчив вкус. Има най-различни видове авокадо - формата може да бъде от кръгла до крушовидна, а цветът от зелен до черен.

Авокадото е толкова полезно, че неслучайно вече се нарича “супер храна” и се нарежда сред първите места в списъка на най-здравословните храни.

Здравословна и лесна закуска: Сандвич с авокадо

Докато в повечето плодове има доста въглехидрати, авокадото е с високо съдържание на здравословни мазнини. То съдържа над 25 основни хранителни вещества като витамин А, В, С, Е и К, магнезий, калий, желязо, мед и фосфор.

Няколко причини да консумирате авокадо редовно

1. Изключително богато на микроелементи – в 100 грама авокадо има 29 мг. магнезий, което е около 10-13% от дневната препоръчителна доза. А калият, който съдържа, е почти 500 мг., което е с цели 60% повече от този, който е в бананите.

2. Консумацията му намалява риска от метаболитен синдром – този синдром представлява комплекс от нарушения в организма – теглото на човек е увеличено, налягането – също, а съотношението на липидите и холестерола е в дисбаланс. За да намалите риска от метаболитен синдром, трябва да спазвате диета, която има малко богати мазнини, много фибри и витамини.

3. Съдържа голямо количество витамини – в 100 грама авокадо има 26% от дневната доза от витамин С, 17% витамин А, 14% витамин В5, 13% витамин В6 и около 20% фолиева киселина.

4. Помага при натрупване на килограми – ако имате нужда да увеличите теглото си по здравословен начин, заложете на консумацията на авокадо, а не на пици, бургери, понички и т.н. В 100 грама авокадо се съдържат 160 ккал, което е близо 8% от дневната необходима енергия, 2 грама протеин – около 4% от дневната норма, 14,7 грама мазнини – 23% от дневната норма за възрастен.

5. Богато на фибри – в 100 грама от този плод има 6,7 грама фибри при дневна доза от 25 грама, което го прави подходяща за консумация от хора, страдащи от запек.

Как да запазите авокадото свежо за по-дълго?

6. Подобрява чревната микрофлора - както знаете, за да бъдете в добро физическо състояние, червата ви трябва да са здрави и балансирани. В човешката храносмилателна система живеят 3 трилиона полезни бактерии, които са необходими за правилното ѝ функциониране. Тяхното количество може да намалее, когато човек е болен, приема антибиотици или поради други фактори. На пазара има пробиотици, които биха балансирани вашата чревна микрофлора, но авокадото също се справя с това изключително добре.

7. Намалява холестерола – едно авокадо дневно ще доведе до намаляване на холестерола и поддържане на оптимално нива в кръвта, благодарение на моно и полиненаситените мастни киселини, които подобряват липидния състав на кръвта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Домашният препарат, с който ще отпушите мивката за секунди

Всичко за двойната брадичка, плюс 6 лесни упражнения за премахването й

Чаят от тази подправка унищожава мазнините и регулира теглото

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Открийте най-много и най-малко съвместимите зодиакални знаци според астрологията

Какво причинява висока сутрешна кръвна захар и как можете да я намалите?

Нумерологията и нейното въздействие върху човешкия живот

Как да успокоим сухата кашлица: 3 работещи съвета

Как да успокоим сухата кашлица: 3 работещи съвета

Как да облекчим болката при изгаряне: 4 ефективни начина

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com