Кой тахан е най-полезен за нашето тяло?

53490
Кой тахан е най-полезен за нашето тяло?
Снимка: iStock

Таханът е храна, приготвена чрез обработка на смлени сусамови семена. Сусамът е родом от Африка и Индия. Той е изключително богат на различни хранителни вещества, като ненаситени мазнини, антиоксиданти, фибри, протеини, манган, мед, омега-3, омега-6, метионин.

Също така е една от най-богатите на лецитин храни - важен подсилващ агент за тялото. При това, таханът е изключителен източник на калций, на второ място след морските водорасли - по който показател надминава дори кравето мляко! Широко използван вместо животинско масло във вегански диети, той може да се счита за суперхрана.

Ето какво ни разяснява д-р Патрисия Лейте

Тъй като има големи количества антиоксиданти и е естествена растителна мазнина, таханът обикновено се използва във функционални диети за заместване на наситените мазнини. Вкусът му обаче е много по-остър с леко нагарчащо послевкусие, което го прави по-труден за консумация в чист вид. По принцип сусамовата паста се смесва с други препарати, за да се омекоти този силен вкус, и се разрежда в сосове или пастети.

9 причини защо всички в последно време ядат сусамов тахан

Бял и черен сусамов тахан

Двата вида сусам - бял и черен, имат много общи хранителни аспекти. Между тях обаче ес наблюдават и важни разлики. Като цяло семената от черния сусам са най-богати на протеини, витамин А, калций, които са от важно значение за здравето на очите и кожата. Но макар черният сусам да има повече хранителни вещества, то и двата вида са източници на няколко минерала, като магнезий и цинк, както и на фибри и витамини от група В, които укрепяват здравето на нервната система. Вкусът на зърната е много подобен, но белият сусам има малко по-голяма горчивина.

Суров или печен

Сусамът, използван в тахана, може да бъде суров или печен. Процесът на печене прави сусама по-тъмен и по-хрупкав. Пече се, за да омекоти вкуса си и да премахне природната горчивина. Така, че сусамовите пасти обикновено имат различен вкус.

Изберете тахан, обогатен с допълнителни съставки

Сусамовите пасти често имат компоненти, добавени към техните основи, за да разграничат вкуса на продукта или да го обогатят с важни хранителни вещества. Съставки като розмарин, чесън, сол и какао може да се добавят за подобряване на вкуса на тахана.

Лекар обясни защо е толкова полезен сусамовия тахан

За хранителното обогатяване на продукта се добавят съставки като хранителна мая или витамини от група В – например, B12. Широко използван във вегетариански и вегански диети, таханът е отличен източник на протеини и микроелементи, а обогатяването подобрява функциите му.

Комбинацията от тахан с чесън и лимонов сок образуват уникална триада в арабската кухня и са незаменими при приготвянето на бабагануш и хумус, които са съответно пастети с пушен патладжан и нахут.

Има различни опции за опаковане на тахан. Ако възнамерявате да готвите кулинарни рецепти с него, по-добре е да купувате големи опаковки, между 550 г и 3 кг. Ако целта е само да се намаже върху препечен хляб, достатъчни са опаковки от 180 до 250 г.

Препоръчителното количество сусам, за да се възползвате максимум от предимствата му, е 1 до 2 супени лъжици на ден, около 35 г. Не забравяйте, че високото съдържание на мастни киселини може да причини тегловно наддаване, ако се консумира в излишък. Затова идеалът е таханът да се комбинира с балансирана диета.

Проверете дали таханът съдържа евентуалн алергени като бадеми и ядки! Както вече споменахме, той се произвежда от сусамово семе. Зето защо хората с алергии към тази съставка не трябва да консумират продукта.

Внимание! Статията е само за информация и не съдържа медицински указания. Търсете винаги медик-специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Тези ключови симптоми показват, че имате проблем с щитовидната жлеза

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Тези суперхрани намаляват риска от онкологични заболявания

Това е най-полезната закуска за чревното здраве

Добавете този зеленчук към салатата си и няма да се познаете в огледалото

Вкусът на метал в устата и още 8 признака на ниска киселинност на стомашния сок

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com