Кой зехтин е най-полезен?

17458
Кой зехтин е най-полезен?
Снимка: iStock

При толкова много видове зехтин на пазара, как да изберем най-полезния зехтин за готвене и консумация? Ето малко информация за ключовите фактори, които да имаме предвид. Многобройни изследвания показват, че зехтинът е свързан със сърдечното здраве и редица други ползи. Зехтинът е ключов компонент в средиземноморската диета, която е класирана на първо място като най-добра диета за 2023 г. според U.S. News за шеста поредна година. 

Зехтин екстра върджин

Най-полезният зехтин е екстра върджин, извлечен от плода на маслините без използване на топлина или химикали.
Зехтинът екстра върджин е чудесен източник на антиоксиданти и здравословни мазнини. Обикновеният зехтин е рафиниран и лишен от важни хранителни вещества и антиоксиданти.

При екстра върджин се извършва процес на естествена екстракция, което гарантира запазване на всички хранителни вещества и антиоксиданти от маслиновия плод. Той съдържа над 30 различни вида фенолни съединения, които са мощни антиоксиданти и предпазват тялото от свободните радикали - молекули, които причиняват увреждане на клетките и водят до заболявания и стареене.

Основен принос за полезните свойства на екстра върджин е съставът на мазнините. Този зехтин се състои главно от мононенаситени мазнини (около 73%), които са полезни за сърцето и основна част от средиземноморската диета.

11 доказани ползи от консумацията на зехтин

Намалява риска от сърдечни болести.

Сърдечните заболявания се причина номер 1 за преждевременна смърт в световен мащаб.
Интересно е, че населението, живеещо в средиземноморските региони, има ниски нива на смъртност от сърдечни заболявания. Макар това се дължи на комбинация от различни фактори, с най-голямо значение е консумацията на зехтин екстра върджин. Активните съединения в този зехтин притежават мощни защитни свойства, които помагат за понижаване на кръвното налягане и предотвратяване на атеросклероза.

Голямо проучване, включващо данни от над 840 000 субекта, установи, че хора, които консумират зехтин, са с 9% по-малък риск от сърдечни болести и с 11% по-малък риск от преждевременна смърт в сравнение с тези, които приемат малко или никакъв зехтин. 

Предпазва от инсулт.

Инсултът е вторият най-голям убиец след сърдечните болести, който е тясно свързан с тях и споделя много от същите рискови фактори, сред които висок холестерол и високо кръвно налягане.
Френско проучване доказва, че хора, които приемат големи количества зехтин, са с 41% по-нисък риск от инсулт. 

Намалява риска от диабет тип 2.

Диабет тип 2 се характеризира с намалена ефективност на инсулина, хормона, който придвижва глюкозата (захарта) от кръвта и в клетките, за да се използва като енергия. Смята се, че фенолните съединения, присъстващи в зехтина, подпомагат метаболизма на глюкозата и подобряват чувствителността и ефективността на инсулина.

Анализ доказва, че консумацията на зехтин намалява риска от диабет тип 2 с 13%. Диета, богата на зехтин, помага за нормализиране на кръвната захар при хора, които вече са имали диабет тип 2.

Зехтин екстра върджин е най-подходящ за готвене.

Вземайки предвид основните фактори, които влияят на това как зехтинът реагира на високи температури - оксидативна стабилност и съотношение на мононенаситени мазнини - зехтин екстра върджин е номер едно.

Ако използвате редовно зехтин, ще видите ползите за здравето от основните му мазнини. Мононенаситените мазнини в зехтина водят до благотворни ползи за здравето на сърцето в дългосрочен план.

Готвене с екстра върджин прави храната по-полезна.

Готвене с екстра върджин дори увеличава хранителната стойност на храната. Това е, защото антиоксидантите в този зехтин са толкова устойчиви на висока температура, че не се разграждат и вместо това се абсорбират от сготвената храна.

В допълнение, зехтинът помага на сготвената храна да запази някои хранителни вещества, които обикновено се губят при топлинна обработка.
Например, ако приготвяте броколи със слънчогледово олио или рафиниран зехтин, намалявате някои от важните им съставки. Ако готвите броколи с екстра върджин, нивата на тези важни съставки остават непроменени.

Зехтин - тайното оръжие за здрави и красиви растения в градината

Подобрява здравината на костите.

Екстра върджин зехтинът е богат на полифеноли, които предотвратяват загубата на костна маса с напредване на възрастта.
Изследвания върху животни и хора предполага, че зехтинът може да инхибира разграждането на калций и да подобри образуването на кости.
Проучване на 870 участници подкрепя тази теория. Участниците, които приемат високи количества екстра върджин, са с 87% по-нисък риск от костни фрактури.

Подобрява мозъчната дейност.

Зехтинът потенциално може да намали риска от болестта на Алцхаймер и старческа деменция. Фенолните компоненти в него помагат за изчистване на съединенията, които причиняват дегенерация на мозъка.

Удължава живота.

В региони, в които зехтинът е основна част от диетата, хората живеят по-дълго. Голямо епидемиологично проучване изследва 40 000 испанци в продължение на 13,5 години. Тези, които приемат най-големи количества екстра върджин, умират много по-късно от другите, които не консумират зехтин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Тези ключови симптоми показват, че имате проблем с щитовидната жлеза

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Тези суперхрани намаляват риска от онкологични заболявания

Това е най-полезната закуска за чревното здраве

Добавете този зеленчук към салатата си и няма да се познаете в огледалото

Вкусът на метал в устата и още 8 признака на ниска киселинност на стомашния сок

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com