Коя е най-силната противовъзпалителна билка?

39136
Коя е най-силната противовъзпалителна билка?
Снимка: iStock

Възпалението е естествена реакция, когато организмът страда от инфекция от бактерии, гъбички или вируси, например; или пък, когато е налице нараняване от топлина, радиация или травма.

Д-р Мануел Рейш разказва следното. 

Някои билки като карамфил или джинджифил, са богати на противовъзпалителни вещества, антиоксиданти и болкоуспокояващи, които спомагат при облекчаване на симптоми на зъбобол, възпалено гърло, синузит или дори коремна болка.

1. Карамфил

Индийският чай от карамфил помага за намаляване на болката и възпалението, тъй като съдържа евгенол - вещество с противовъзпалително и аналгетично действие, което е добър вариант, например, за облекчаване на зъбобол или гингивит. В допълнение, такъв чай може да бъде използван при успокояване на възпаление в гърлото.

Съставки: 10 карамфилчета, 1 чаша вода.

Слагате главичките карамфил и водата да се варят за 5 минути, като захлупите. Оставяте да изстине, прецеждате и правите гаргара 20 до 30 секунди, два пъти на ден. След това изплюйте.

2. Джинджифил, лимон и чесън

Чаят от джинджифил, лимон и чесън има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства благодарение на алицина в чесъна, фенолни съединения като гингерол, шогаол и зингерон в джинджифила и витамин С в лимона, които помагат в борбата със симптомите на грип или настинка.

Съставки: 3 обелени и разрязани на две скилидки чесън; 1/2 чаша лимонов сок; 1 см корен от джинджифил или ½ ч. л. джинджифил на прах; 3 чаши вода; мед за подслаждане (по желание)

Кипвате водата с чесъна. Сваляте от котлона и прибавяте лимоновия сок, джинджифила и меда. Прецеждате и сервирате.

Джинджифилът не трябва да бъде консумиран от хора, които приемат антикоагуланти и затова в такива случаи се премахва от чая.

Билката, която успокоява и ни пълни с енергия

3. Куркума

Куркумата е богата на куркумин - вещество с мощни противовъзпалителни свойства, което намалява симптомите на възпаление в тялото, ставите, сухожилията и мускулите.

Съставки: 1 равна ч. л. куркума на прах (200 мг); 1 чаша вода.

Кипвате водата и добавяте куркумата. Оставяте да ври 5 до 10 минути. Прецеждате чая и пиете. Човек може да пие 2 до 3 чаши чай от куркума на ден.

Този чай или капсули от куркума не трябва да се ползват от бременни жени или хора, които вземат антикоагуланти от типа на клопидогрел, варфарин и ацетилсалицилова киселина, понеже може да предизвика риск от кървене.

4. Копър

Чаят от копър съдържа вещества с противовъзпалително, аналгетично, спазмолитично и храносмилателно действие, като анетол, естрагон и камфор – те помагат за облекчаване на стомашно възпаление, намалявайки усещането за киселини, парене в стомаха или гърлото. Също облекчава симптомите на колит или на синдрома на раздразнените черва, като например диария, коремна болка или газове, което го прави добър вариант за чай при възпалено черво.

Съставки: 1 с. л. семена от копър; 1 чаша вряла вода.

Прибавяте семената от копър към врялата вода. Покривате и оставя да се охлади за 10 до 15 минути. Прецеждате и пиете по 2-3 чаши дневно, 20 минути преди храна.

Коя е най-добрата билка за разреждане на кръвта?

5. Арника

Арниката е отлично външно натурално противовъзпалително средство, помагащо за намаляване на болката и лечение на мускулно напрежение или болезненост. Цветовете й съдържат лактони в състава си, които имат противовъзпалително и аналгетично действие, облекчават болката поради раздуване или мускулно напрежение, причинено от физическа активност.

Настойката не се пие, а се използва само за приготвяне на компреси.

Съставки: 1 ч. л. изсушени цветове от арника, 250 мл вряла вода.

Поставяте изсушените цветове от арника във вряла вода и ги оставяте да киснат 10 минути. Прецеждате, намокряте компреса и го налагате върху болезнения мускул 2-3 пъти дневно.

Внимание! Статията е предназначена за информация, но не предлага медицински инструкции. По разглежданите в нея въпроси винаги търсете мнението на компетентен медик-специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Нямате енергия сутрин: С тези 5 навика бързо ще промените това

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 14 май /валутен калкулатор/

Каква е най-важната разлика между витамин Д и Д3?

Чуйте звука: 3 признака, че хъркането не е вредно за вашето здраве

Можем ли да се лекуваме с хлебна сода или само ще си навредим?

„Ако са черни, опасни са“ и още 5 заблуди за бенките

Експерт разкрива: Кога трябва да закусваме, ако искаме да отслабнем

Това са най-токсичните зодии според астрологията

5 знака, че партньорът ви е отегчен от вас

Страхотен трик, с който ягодите няма да гният и ще са свежи със седмици

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com