Колко минути на ден трябва да ходите пеша и мит ли са 10 000 крачки?

13084
Колко минути на ден трябва да ходите пеша и мит ли са 10 000 крачки?
Снимка: Getty Images/Guliver

Досега вярвахме, че трябва да правим около 10 000 крачки всеки ден, за да сме здрави. Специалистите обаче ни убеждават, че това е мит, измислен за целите на една от социалните кампании. Колко време трябва да прекарваме в ходене, за да се чувстваме добре? Експертите твърдят, че това е много по-малко, отколкото си мислим!

Ползите от ежедневното ходене

Ходенето е една от най-лесните и евтини физически дейности. Всичко, от което се нуждаем, са удобни обувки и ентусиазъм. Ходенето пеша, както и всеки друг вид физическо натоварване, има отличен ефект върху здравето ни. То помага за поддържане на добра физическа форма и изгаряне на калории. Той укрепва мускулите, костите и ставите. Оказва положително въздействие върху настроението ни, като намалява стреса.

Ходенето пеша е особено препоръчително за хора със седяща работа. Това е и чудесен вид физическа активност за тези, които имат проблеми със сърдечносъдовата система. Ходенето помага за насищането на тялото с кислород и подобрява сърдечната честота. Освен това повишава нивата на добрия холестерол (HDL) в кръвта.

Колко минути на ден трябва да се разхождаме?

"За да се грижим за здравето си, трябва да правим около 4000-6000 крачки всеки ден. Ако се движите бързо и правите около 100 крачки в минута, това означава около 40 до 60 минути ходене на ден", изчислява Роб Артър, личен треньор.

Започнете да правите това, докато сте на плажа и вижте как тялото ви се променя към все по-добро

Важно е обаче да помним, че не трябва да се насилваме да правим каквото и да било. Трябва да забравим за митичната цифра от 10 000 крачки на ден. Както вече споменахме, тя е измислена за маркетинговата кампания. Роб Артър посочва също, че след като направите определен брой крачки, ползите от ходенето започват да се стабилизират. Това означава, че ако ходите пеша по 100 минути на ден, не е задължително да сте по-здрави от това.

Това се потвърждава от проучване, проведено през 2019 г. То показва, че при жените, които ходят пеша около 44 минути на ден (т.е. правят около 4 400 крачки), смъртността е по-ниска от тази при жените, които ходят 27 минути. При по-голям брой крачки смъртността намалява, докато достигне 7500 крачки на ден (т.е. ходене в продължение на около 75 минути).

Ако обаче се съсредоточите върху други ползи от ходенето освен дълголетието, идеалният брой минути, които трябва да отделяте за ходене на ден, може да се промени. Оказва се, че само 20-25 минути ходене пеша на ден биха оказали положително въздействие върху съня ни. Нещо повече, проучванията показват, че ако ходим пеша минимум 20 минути всеки ден, намаляваме риска от внезапна смърт и се зареждаме с енергия.

Лекар: Има цели 7 ползи от ходенето пеша

Как да увеличите времето за ходене? Практически съвети

Ако се затруднявате да отделяте време за разходка през деня, Роб Артър има няколко съвета за вас. 
На първо място, трябва да превърнете ходенето в своя рутинна дейност. Възприемайте ходенето като част от ежедневния си график. Например, разхождайте се из стаята си след всяко хранене. Можете също така да се движите от място на място, докато говорите по телефона. По този начин времето, което отделяте за тази физическа активност, естествено ще се увеличи.

Роб Артър също така предупреждава, че не трябва да се преуморявате. Ако досега не сте ходили много, не се хвърляйте веднага в дълбокото. Започнете с 10 минути дневно ходене и постепенно увеличавайте времето. 
"Фокусирайте се върху напредъка, а не върху съвършенството". - съветва треньорът. Артър също така насърчава хората да не се съсредоточават върху определен брой стъпки, а да се движат колкото се може повече всеки ден. 
"Не се самосъжалявайте, ако не можете да изминете определен брой крачки или не ходите 75 минути на ден. Все пак е по-добре, отколкото ако не правите нищо." - твърди спортистът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Топ 5 флиртуващи съвета, за да привлечете вниманието на избрания

Какво трябва да ядете преди сутрешна тренировка?

Защо повечето хора нямат първа любов?

Кои са знаците, че някой е силно влюбен в нас?

Коя подправка е по-здравословна: риган, розмарин или босилек

Популярни напитки, които предпазват мозъка от заболявания

Ето кои са 4-те най-опасни зодии според астрологията

Кои 15 храни да ядете, за да качите качествена мускулна маса?

Кои са 4-те зодии, които са най-добри в леглото

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com