Колко трябва да изчака майката, за да забременее отново

4591
Колко трябва да изчака майката, за да забременее отново
Снимка: dw-lifestylefotografie / Pixabay

Ако искате да имате пове деца, може би се чудите какво трябва да бъде „правилното разстояние“ между тях и колко скоро можете спокойно да започнете да опитвате отново. А за някои по-възрастни двойки пословичният часовник тиктака по-силно от всякога.

Разстоянието между бременностите е важна част от семейното планиране, но има някои фактори, които е нужно да преразгледате, преди да го приложите.

Най-сигурните признаци, че си бременна

Въпросът за първите симптоми на бременността е един от най-често задаваните въпроси от младите жени. Трудно е да се намери еднозначен о...

Колко скоро можем да опитаме да забременеем, след като имаме бебе?

За здравето на майката и бебето, изследванията препоръчват изчакване най-малко 18 до 24 месеца, но по-малко от пет години между бременностите. Експертите съветват да изчакате най-малко шест месеца или повече, но предупреждава срещу рисковете от бременност преди 18 месеца след раждането на вашето бебе.

Последните проучвания показват, че рисковете, за които първоначално се смяташе, че съпътстват кратки интервали между бременности, може да не се дължат на краткия интервал, а на други немаловажни фактори. Най-обобщено казано: препоръчително е да се опитате да избегнете бременност поне 6 месеца след раждането.

Колко скоро можете да опитате да забременеете след спонтанен аборт?

Има някои проучвания, които не показват опасения за майката или следващата бременност, ако бременността ви е по-малко от 6 месеца след направен спонтанен аборт. Всъщност много жени ще се опитат да забременеят веднага след спонтанен аборт без никакви притеснения.

10 мита за бременността, които трябва да забравите веднага

Бременността може да бъде едно от най-хубавите периоди от живота на една жена. Съществуват обаче и митове, които могат просто да ви поб...

Въпреки това, ако  здравословното ви състояние е изиграло роля в спонтанен аборт, трябва да контролирате това състояние по-добре, преди да опитате отново.

Важно е да говорите с Вашия лекар, преди да опитате за следващата си бременност. Вашият лекар трябва да е сигурен, че вашите хронични здравословни състояния  се управляват добре, да се справи с всички усложнения, които сте имали при последната си бременност и да направи план за намаляване на рисковете при следващата.

Какво може да стане, ако не чакам достатъчно дълго между бременностите?

Ако не чакате тялото ви да се възстанови, преди да забременеете, можете да увеличите риска (и риска за вашето бебе) от всички видове усложнения по време на следващата бременност, включително:

•             Преждевременно/преждевременно раждане: Това значи, че вашето бебе е родено твърде рано, по-малко от 37 седмици от бременността. Преждевременно родените бебета са по-склонни да имат здравословни проблеми,  отколкото бебетата, родени след 37 седмици.

20 неща за бременността, които лекар няма да ви каже

Бременността е важен момент от живота на всяка една жена. През този период често можем да си фантазираме, че всичко е наред. Лекарите с...

•             Ниско тегло при раждане

•             Руптура на матката: Жените, които имат нормално раждане след направено вече цезарово сечение, са изложени на по-голям риск, ако не са напълно излекувани.

•             Следродилна депресия

Едно от нещата, за които хората могат да забравят, когато планират друга бременност, е психичното им здраве. Депресията е много често срещана след бременност. Ако не се лекува, тя може да доведе до ниско тегло при раждане и преждевременно раждане.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Кои зодии може да се изправят пред предизвикателства в годината на Сатурн?

Кой празнува на Цветница 2024 - пълен списък

"Мързеливото око" може да е симптом на сериозни здравословни проблеми

5 домашни средства, с които ще забравите за вредителите по цветята

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com