Колко време се варят буркани с домати

196544
Колко време се варят буркани с домати
Снимка: Thinkstock

В края на лятото почти всяка една себеуважаваща се домакиня започва осезаемо да мисли върху това каква зимнина да подготви за студените месеци, какви рецепти да спазва и колко време да вари бурканите с домати.

Сигурни сме, че и вие, както повечето от трудолюбивите домакини, се питате дали не грешите някъде, докато подготвяте консервираните запаси. Не изборът на зеленчуци и рецептите, към които се придържате, са онзи препъни камък, а времето, което ги варите. То е определящо за това каква ще е годността на вкусната храна за зимата.

Ето защо днес ще обърнем съсредоточено внимание на това колко време се варят бурканите с домати, какво трябва да знаете за самото им приготвяне и още някои хитринки, които категорично няма да са ви излишни.

Колко време се варят буркани с домати, които са белени

Става въпрос за най-обикновено консервирани домати, които можем да ползваме както за зимна салата, така и като добавка към различни ястия.

Препоръчително е доматите да се обелят преди това, за да не остават онези неприятни люспи, когато ги похапваме. Заредете се с търпение, защото това е една от най-трудоемките задачи, обвързани с консервирането на зеленчуци. Вземете си голям съд, в който да поставяте белените парчета с домати, така че да ви е удобно да ги разбъркате след това.

Пригответе тези страхотни краставички за зимата с лук и чесън

Дори тези които не са най-големите фенове на зимнината, ще останат доволни от тези страхотни краставички с лук. Лесна рецепта за месо ...

Можете да прибавите сол или други подправки по ваш избор. Някои хора залагат на малко зехтин, а други са привърженици на магданоза или някоя друга зелена подправка.

Винаги пълнете до ръбчето на буркана, а не повече. Затварят се много внимателно с капачката, като се проверява дали не превърта. Стерилизирането отнема около 15 – 20 минути от момента на завирането с ключ.

Какви са особеностите при стерилизирането на домати

Много е важно, докато ги стерилизирате, да сте сигурни, че бурканите са покрити с 1 – 2 см вода. Когато ги извадите, не забравяйте да ги обърнете с капачката надолу и така трябва да постоят около 10 минути. След като изтече това време, обърнете ги обратно и ги оставете да изстинат.

За да сте сигурни, че ще приберете в скривалището със зимнина годни буркани, почукайте капачките на всеки от тях и се уверете, че няма кух звук. Трябва да се чува плътен звук. Това подсказва, че всичко със зимнината е наред. Дори да се чуе кух звук, не бързайте да хвърляте. Приберете в хладилник бракуваните домати и ги похапнете във възможно най-кратък срок.

Кои са идеалните домати за консервиране

Когато избирате домати за консервиране, насочете се към онези, които са добре узрели. Колкото по-меки са те, толкова по-лесно ще успеете да ги обелите. Ако обаче не успявате да попаднете на такива поради някаква причина, бланширайте преди самото белене. Това значително ще ви улесни. Поставят се за минута в гореща вода и веднага след това се вадят и се слагат в студена.

Чушките могат да са още по-трайни и вкусни, ако добавите към буркана ето ТОВА

Ето, че настъпи моментът, в който домакините започват да се замислят за консервиране на вкусните зеленчуци, каквито са чушките. Ако не ...

На дупето на домата направете по един малък разрез на кръст, така че с няколко движения да можете да обелите зеленчука. Не забравяйте, че когато консервирате зеленчуци, независимо какви са те, трябва да сте сигурни, че са напълно здрави и нямат изгнило по тях. Ако не ги огледате внимателно, рискувате цялата консерва да се развали.

Колко сол се слага, когато консервираме зеленчуци

Ако сте решили да заложите на белени домати, сложете около 10 грама сол на килограм. Дори да е малко, винаги можете да добавите още, когато ги готвите или с тях приготвяте вкусна зимна салата.

Ако искате цяла зима да имате домашни и вкусни домати, направете ето ТОВА

Като заключение на днешната статия ще обобщим, че варенето на домати отнема около 15 – 20 минути след завиране с ключ. След това ще имате дузина буркани, пълни с вкусотия за зимата.

Запрятайте ръкави, защото дойде онова време от годината, когато трябва да се погрижим за запасите от полезна храна!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Кои зодии може да се изправят пред предизвикателства в годината на Сатурн?

Кой празнува на Цветница 2024 - пълен списък

"Мързеливото око" може да е симптом на сериозни здравословни проблеми

5 домашни средства, с които ще забравите за вредителите по цветята

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Тези две добавки НЕ трябва да се комбинират, защото могат да доведат до анемия

Лекар: 3 лесни начина, с които да спрете нощното уриниране

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com