Комбуча може да понижи нивата на кръвната захар при хора с диабет тип 2

24321
Комбуча може да понижи нивата на кръвната захар при хора с диабет тип 2
Снимка: iStock

Популярният ферментирал чай, наречен комбуча, може да помогне на хората с диабет тип 2 да управляват нивата на кръвната си захар.

Констатациите, разкриват, че хората с диабет тип 2, които консумират комбуча редовно в продължение на четири седмици, имат по-ниски нива на кръвната захар на гладно, отколкото когато пият плацебо напитка с подобен вкус (макар и малко по-кисела).

Проучването е обещаващо и интересно, защото напитка, която действително съдържа захар, може потенциално да понижи кръвната захар.

Когато участниците взели плацебо напитка, кръвната им захар спаднала, но не толкова значително. Но когато са им дали комбуча със същия микробиом, същата генетика и същата диета – нивата на кръвната им захар спаднали впечатляващо.

Това е алкохолната напитка, която е полезна за тялото

Комбуча не може да предотврати диабет тип 2

Въпреки че проучването предполага връзка между консумацията на комбуча и подобрените кръвни захари на гладно, експерти споделят, че резултатите не показват обръщане или разрешаване на диабета при нито един пациент.

Това е много малко проучване и въпреки че показва обнадеждаващо подобрение на кръвната захар на гладно, няма данни за нивата на глюкозата през останалата част от деня. Диабетът е труден за обръщане и зависи от вида му и други допринасящи фактори – например други лекарства, които могат да повишат глюкозата или риска от други здравословни състояния като заболяване на панкреаса.

Проучване на активните съставки на комбуча

В допълнение към измерването на ефекта на комбуча върху кръвната захар, изследователите са разгледали и състава на ферментиращите микроорганизми в напитката, за да определят кои съставки може да са най-активни. Те открили, че напитката включва предимно млечнокисели бактерии, оцетнокисели бактерии и форма на мая.

Въпреки че механизмът, който може да доведе до понижаване на кръвната захар, е неясен, тези съставки може да са свързани с промени в микробиома на червата или други метаболитни промени на клетъчно ниво.

Авторите на изследването спекулират, че благоприятният механизъм на действие може да се управлява от микроби, но също и от метаболити, открити в комбуча, които включват етанол, млечна и оцетна киселина, съставки на чая и ароматизиращи съставки.

Естествени пробиотици

Дългата история на комбуча като здравословна напитка

Комбуча се прави от сварен черен или зелен чай и захар в процес, който наподобява ферментация с оцет. Както при закваската, добавянето на симбиотична култура от бактерии и дрожди, която се образува на повърхността на течността, докато чаят ферментира, може да ускори процеса.

Производствотовключва дрождена ферментация на захар до алкохол, последвана от бактериална ферментация на алкохол до оцетна киселина. Оцетът е комбинация от оцетна киселина и вода. Съдържанието на алкохол и оцетна киселина в комбуча е по-малко от 1%.

Смята се, че произхожда от Китай преди хиляди години, комбуча отдавна е ценена заради потенциалните си лечебни свойства.

Изследване, предполага, че ферментиралият чай има силни антиоксидантни свойства. Антиоксидантите са съединения, открити в храната, които могат да намалят възпалението и да защитят тялото.

Комбуча не е заместител на лечението на диабета, препоръчано от вашия лекар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Неочакван страничен ефект от бързата загуба на тегло, за който не се говори

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 12 май /валутен калкулатор/

Това е начинът за понижаване на кортизола без добавки

Защо този витамин е толкова важен?

Сигнали, които са показател за недостиг на магнезий

4 основни причини за ранна остеохондроза и 11 начина да я избегнете

Каква трябва да е диетата при болки в стомаха? (примерно меню)

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 11 май /валутен калкулатор/

Всяка домакиня ги има в кухнята си: Само 2 съставки, с които да премахнете ръжда

Как да се справим с натрапчивите мисли, които ни обземат понякога?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com