Лекар: Ако страдате от диария, направете това

14420
Лекар: Ако страдате от диария, направете това
Снимка: iStock

Диарията може да се определи като чести изхождания с променена, най-често водниста консистенция. Това може да направи живота ви неприятен, особено ако сте далеч от дома. Още по-лошо е, че може да доведе до отслабване на организма и дори до крайна дехидратация, което е сериозен риск за здравето. Откъде идва диарията?

Тя може да бъде един от симптомите на много заболявания, включително хипертиреоидизъм, колит или болест на Крон. По-често обаче тя съпътства хранително отравяне, може да е резултат от бактериална или вирусна инфекция или да е алергична реакция. Понякога е в резултат на промяна в диетата, стреса и прекомерна консумация на алкохол. Среща се и диария след прием на антибиотици.

Затова е важно да се постави точна и правилна диагноза. Първото нещо, което трябва да направим е да се уверим, че тялото е правилно хидратирано и че водно-електролитният баланс е възстановен.

Болки в корема? Лекар каза как да разберете дали е хранително натравяне

Какво трябва да примемаме по време на диария? 

На първо място е препоръчително да се разчита на преварена или негазирана минерална вода. Допустимо е и пиенето на слаб чай без никакви добавки. Количеството също е от ключово значение. 
По време на диария трябва да увеличим количеството течности до поне два литра.

Хидратацията по време на диария също трябва да се планира по подходящ начин. Необходимо е да се попълват течностите след всяко посещение на тоалетната. Освен това тя трябва да бъде включена между лесно смилаеми хранения. 

Най-добре за организма се отразява пиенето на течности един час преди хранене и един час след напускане на масата. Старайте се да не консумирате вода в големи количества. Препоръчва се да се пие по половин чаша наведнъж на малки глътки.

Храните, които могат да предизвикат диария

Билкови средства за защита

Сред домашните средства за борба с диарията водещи са билковите настойки. Те не са трудни за приготвяне и имат много ценни свойства, които могат да помогнат да се справите с досадния проблем. Чаят от мента ще успокои стомаха и ще намали коремните болки, които често съпътстват диарията.

Лайката и невенът, които имат антисептично и противовъзпалително действие, също си струва да бъдат използвани. Градинският чай, кориандърът и копърът също са много полезни. 

Традиционните методи ще се превърнат в отлично допълнение към медикаментозната терапия, но в този случай трябва да се направи консултация със специалист, за да се гарантира, че те не си пречат взаимно.

Оризова вода при диария

В случай на стомашно разстройство често се препоръчва да се консумира оризова каша, приготвена от бялата разновидност на зърната. Оризовата вода също има успокояващ ефект върху раздразнената храносмилателна система и в същото време ще осигури допълнителна дажба течност при подобен пристъп.

Митове за стомаха или какво да избягваме по време на диария?

Един от най-разпространените патенти за стомашни проблеми е консумацията на много солен бульон или газирани напитки. Меко казано, те не са най-добрият избор. 

Съставът на такива специфики може допълнително да раздразни храносмилателната система и дори да влоши диарията. Кафето, плодовите и зеленчуковите сокове, силният чай и алкохолът също трябва да се избягват.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Канела: защо е опасна и как влияе на нивата на кръвната захар?

Болката в сърцето отива в лявата ръка: каква може да бъде причината?

Лазаровден и Цветница: Срещата на християнските празници и народните традиции

Защо храчките в носоглътката не изчезват: възможни причини и лечение

Как да се отървете от гълъбите на балкона?

Как лесно да отделите черупката от яйце с помощта на вода и чаша

Чудотворен: 5 изненадващи ползи от приема на женшен всеки ден

Тези 5 храни ще подобрят паметта ви

Всеки трябва да знае тези естествени лекове: Много ефикасни при ухапване от насекоми

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com