Лекар изброи полезните свойства на стридите за здравето ви

1496
Лекар изброи полезните свойства на стридите за здравето ви
Снимка: pixabay

Стридите, тези деликатни мекотели, които често се свързват с лукса и разкоша, предлагат нещо повече от разкошно кулинарно преживяване. Те са пълни и с разнообразни ползи за здравето, които може да ви изненадат.

Богати на хранителни вещества

Стридите са съкровищница на основни хранителни вещества. Те са отличен източник на висококачествени протеини, които осигуряват всичките девет основни аминокиселини, необходими на организма за растеж и възстановяване. Стридите също така са пълни с витамини и минерали, особено с витамин В12, цинк, желязо, селен и мед. Тези хранителни вещества играят жизненоважна роля в поддържането на здрава имунна система, насърчаването на производството на енергия и подпомагането на различни телесни функции.

Лекар: Тези храни ще променят изцяло живота ви към по-добро, яжте ги веднъж седмично

Здраве на сърцето

Стридите са с ниско съдържание на наситени мазнини и високо съдържание на омега-3 мастни киселини, които са известни с положителното си въздействие върху здравето на сърцето. Омега-3 могат да помогнат за понижаване на кръвното налягане, намаляване на възпаленията и понижаване на риска от сърдечни заболявания. Освен това високите нива на калий в стридите допринасят за поддържане на здравословни нива на кръвното налягане.

Повишаване на имунитета

Със значителното си съдържание на цинк стридите играят ключова роля в укрепването на имунната система. Цинкът е от съществено значение за функционирането на имунните клетки, заздравяването на рани и синтеза на ДНК. Достатъчният прием на цинк се свързва с намалена податливост към инфекции и подобрен цялостен имунен отговор.

Когнитивна функция

Мозъкът се възползва от хранителните вещества, съдържащи се в стридите. Наличието на витамин В12 например подпомага неврологичното здраве, като спомага за производството на миелин - вещество, което изолира нервните влакна. Това може да доведе до подобряване на когнитивните функции и намаляване на риска от невродегенеративни заболявания.

Жизнено важни минерали

Стридите се открояват като един от най-добрите хранителни източници на цинк. Този минерал е от решаващо значение за различни ензимни реакции, производството на хормони и поддържането на здрава кожа. Недостигът на цинк е свързан с нарушен растеж, отслабена имунна функция и кожни заболявания.

Ако ядете тези 8 храни, косата ви ще расте много бързо

Производство на колаген

Медта, друг минерал, който се съдържа в изобилие в стридите, е от съществено значение за синтеза на колаген - протеин, който осигурява структурата на кожата, косата и ноктите. Включването на стриди в диетата ви може да допринесе за поддържането на здрава и жизнена кожа.

Ниско съдържание на калории

Стридите са изненадващо нискокалоричен вариант, което ги прави подходящи за тези, които искат да контролират теглото си, докато все още се наслаждават на вкусно лакомство. Високото съдържание на протеини в тях също може да насърчи чувството за ситост, което потенциално намалява преяждането.

Струва си да се отбележи, че макар стридите да предлагат множество ползи за здравето, хората с алергии към ракообразни или тези, които са изложени на риск от определени здравословни състояния, трябва да се консултират с медицински специалист, преди да ги добавят към диетата си. Въпреки това, когато се консумират в умерени количества и като част от балансирана диета, стридите могат да бъдат възхитително и питателно допълнение към кулинарния репертоар, подпомагащо цялостното здраве и благополучие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Зодиите, които са ужасно сприхави по природа

5 лайфхака, за да запазите плодовете и зеленчуците свежи възможно най-дълго

Може ли ментата да бъде опасна за здравето ни

Фито-хранителните вещества отблъскват болестите: Ето как да си ги набавите

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 8 май /валутен калкулатор/

Експерт обясни как се капе боров спирт при възпалено средно ухо

Колко и как да пием масло от черен кимион, за да отслабнем?

Защо антибиотиците причиняват болки в стомаха и как да го възстановим?

Как се приготвя чиа с кисело мляко така, че да е най-полезно за нас?

Здравословен ли е сокът от целина? Всичко, което трябва да знаете за него

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com