Лекар: Какво се случва с организма, когато пиете твърде много вода?

12501
Лекар: Какво се случва с организма, когато пиете твърде много вода?
Снимка: iStock

Лекарите подчертават значението на осигуряването на адекватно ниво на хидратация. Това е така, защото всички клетки на тялото се нуждаят от вода, за да функционират правилно. Въпреки това, както дехидратацията, така и проводимостта са опасни ситуации. 

Как можете да разберете дали пиете твърде много вода, отколкото ви е необходима в действителност?

Причини за проводимост

Проводимостта е излишък на вода в организма. Тя може да възникне, когато хората пият много повече вода, отколкото тялото им се нуждае. Например спортистите, които осигуряват на тялото си големи количества вода, за да избегнат дехидратация, могат да затлъстеят. 

Състоянието може да бъде причинено и от разстройство, известно като психогенна полидипсия, при което пациентите имат неконтролируема нужда да приемат прекомерни количества вода. 

Резултатът е натрупване на твърде много вода в организма със съпътстващо намаляване на нивата на натрий в кръвта. Но при хора, чиито хипофиза, бъбреци, черен дроб и сърце функционират нормално и които пият много вода през деня, проводимостта се среща доста рядко.

Проводимостта е много по-често срещана при хора, чиито бъбреци не отделят правилно водата (това може да е резултат от хронично бъбречно заболяване или остра бъбречна недостатъчност). Някои лекарства, например антидепресанти, могат да предизвикат проводимост при особено чувствителни лица.

Лекар разкри как е правилно да се пие вода

Кондукцията може да е резултат и от синдром на нарушена секреция на антидиуретичния хормон вазопресин. Когато хипофизната жлеза отделя твърде много от този хормон, той стимулира бъбреците да пестят вода, когато тя не е необходима.

Симптоми на проводимост

Симптомите на проводимост включват:
твърде често уриниране - средно трябва да уринираме шест до осем пъти дневно. 
Повече от 10 пъти дневно може да е знак, че сте затлъстели. Струва си също така да имате предвид цвета на урината. Правилният цвят на урината е жълт или сламен. Безцветната или светла урина много често е признак за проводимост; слабост, умора - пиенето на твърде много вода кара бъбреците да работят твърде усилено, за да отстранят излишната вода. 

Това предизвиква хормонална реакция, която води до умора, липса на енергия, разсеяност; пулсиращо главоболие; гадене, повръщане, диария; мускулна слабост, мускулни крампи - приемането на твърде много вода води до понижаване на нивата на електролитите, което се отразява на мускулната функция; увеличаване на теглото, подуване; промяна на цвета на кожата - обикновено по ръцете, краката и устните; повишаване на кръвното налягане; дезориентация.

Тежките случаи на проводимост могат да завършат със смърт.

До какво води редовната консумация на вода преди хранене?

Колко вода трябва да пием?

За да функционира тялото правилно, трябва да попълваме водните си запаси (които губим всеки ден), като консумираме напитки и храни, съдържащи вода. Обикновено около 20% от дневния ни прием на течности идва от храната, а останалата част - от напитките.

Грижата за адекватната хидратация е наша ежедневна отговорност, но дори и тук е важно да проявяваме умереност - не е възможно да прекалим в другата посока и да приемаме твърде много течности спрямо нуждите на организма, тъй като последиците за здравето могат да бъдат сериозни.  

Нуждата от вода зависи от редица фактори: възраст, тегло, пол, ниво на физическа активност, здравословно състояние, температура на околната среда, така че е невъзможно да се даде точна информация за това колко вода всъщност трябва да приемаме през деня. 

Да вземем например горещ ден - тогава имате нужда от повече течности от обикновено. Приема се обаче, че трябва да пием по 30 мл вода на килограм телесно тегло на ден.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Болката в сърцето отива в лявата ръка: каква може да бъде причината?

Лазаровден и Цветница: Срещата на християнските празници и народните традиции

Защо храчките в носоглътката не изчезват: възможни причини и лечение

Как да се отървете от гълъбите на балкона?

Как лесно да отделите черупката от яйце с помощта на вода и чаша

Чудотворен: 5 изненадващи ползи от приема на женшен всеки ден

Тези 5 храни ще подобрят паметта ви

Всеки трябва да знае тези естествени лекове: Много ефикасни при ухапване от насекоми

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Топ 5 флиртуващи съвета, за да привлечете вниманието на избрания

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com