Лекар посочи 4-те признака, че ядете твърде много сол

3208
Лекар посочи 4-те признака, че ядете твърде много сол
Снимка: iStock

Солта е основен компонент на нашата диета, който добавя аромат и подобрява вкуса на ястията ни. Консумацията на твърде много сол обаче може да има вредни последици за здравето ни. Препоръчителният дневен прием на сол за средностатистически възрастен човек е около 2300 милиграма, но много хора превишават тази граница, без дори да го осъзнават. Ето четири признака, които показват, че може да консумирате твърде много сол:

Честа жажда и често уриниране

Един от най-често срещаните признаци за прекомерен прием на сол е повишената жажда и последващото често уриниране. Когато консумирате големи количества сол, тялото ви се опитва да поддържа баланс, като задържа вода. Това води до дехидратация, поради което изпитвате по-често жажда. В резултат на това пиете повече вода и уринирате често. Ако забележите, че винаги посягате към чаша вода и по-често ходите до тоалетната, това може да е знак, че приемът на сол е твърде висок.

Защо хитрите домакини поръсват сол пред прага на дома си?

Постоянно високо кръвно налягане

Прекомерната консумация на сол е тясно свързана с високото кръвно налягане, известно още като хипертония. Натрият, основният компонент на солта, играе важна роля в регулирането на кръвното налягане. Когато консумирате твърде много сол, организмът ви задържа повече вода, което увеличава обема на кръвта и допълнително натоварва кръвоносните съдове. С течение на времето това може да доведе до хронична хипертония, увеличаваща риска от сърдечни заболявания, инсулт и други сърдечносъдови проблеми. Ако имате постоянно високо кръвно налягане, може би си струва да прецените приема на сол.

Подуване и задържане на вода

Ако забележите, че пръстите на ръцете, глезените или лицето ви изглеждат подпухнали или подути, това може да се дължи на прекомерна консумация на сол. Солта привлича и задържа вода в организма, което води до задържане на течности и подуване на корема. Това може да е особено очевидно в областите, където натрупването на течности е по-забележимо. Обърнете внимание на всяко необяснимо подуване или подпухване, тъй като това може да е признак, че консумирате повече сол, отколкото тялото ви се нуждае.

Желание за храна и повишен апетит

Солта може да повлияе на апетита и желанието за храна по неочакван начин. Когато консумирате големи количества сол, това може да наруши естествените сигнали на организма ви за глад и ситост, което води до повишен апетит. Освен това храните с високо съдържание на сол често са преработени и съдържат добавки, които могат да предизвикат желание за по-солени закуски. Ако постоянно изпитвате желание за солени храни или се чувствате по-гладни от обикновено, това може да е знак, че приемът ви на сол е дисбалансиран.

Защо баба смесваше сол и захар и за какво помага тази комбинация?

За да намалите приема на сол и да поддържате здравословен хранителен режим, вземете предвид следните съвети: четете етикетите на хранителните продукти, за да идентифицирате продуктите с високо съдържание на сол, ограничете преработените и пакетираните храни, избирайте пресни съставки, приготвяйте ястия у дома и експериментирайте с билки и подправки, за да добавите вкус, вместо да разчитате на сол. Като внимавате за приема на сол и правите съзнателен избор, можете да защитите здравето си и да предотвратите потенциалните рискове, свързани с прекомерната консумация на натрий.

Въпреки че солта е важна част от нашата диета, консумацията на твърде много сол може да доведе до различни здравословни проблеми. Ако изпитвате честа жажда и уриниране, постоянно високо кръвно налягане, подуване или задържане на вода, както и глад за храна, е препоръчително да оцените приема на сол. Като направите малки промени в диетата си и намалите консумацията на натрий, можете да насърчите по-здравословен начин на живот и да запазите благосъстоянието си. Не забравяйте, че умереността е от ключово значение, когато става въпрос за сол, и внимателното следене на приема може да допринесе за поддържане на добро здраве.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Всяка жена над 40 години трябва да зададе тези 5 въпроса на лекаря си

Еликсир на здравето: 5 най-здравословни сока според диетолозите

4 знака, че ще срещнете бъдещия си партньор през 2024 г.

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 16 май /валутен калкулатор/

Този домашен трик за подобряване на слуха е полезен за хората над 50 години

Ето защо стомахът ви боли повече с напредване на възрастта

Кои храни са най-подходящи за консумация при нервен стомах?

Кои са "забранени храни" при колит?

4 причини защо първи трябва да му изпратите съобщение

Естествени средства за облекчаване на болки в стомаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com