Лекар посочи няколко хитринки за намаляване на хроничната умора

1529
Лекар посочи няколко хитринки за намаляване на хроничната умора
Снимка: iStock/Guliver

Хроничната умора може значително да повлияе на качеството на живот, като кара дори простите задачи да се чувстват изтощителни. Въпреки че хроничната умора може да има различни причини, приемането на някои диетични съвети може да помогне за облекчаване на симптомите и възстановяване на енергийните нива. Ето някои диетични стратегии, които да обмислите:

Балансирани макронутриенти

Уверете се, че диетата ви съдържа балансирано количество макронутриенти, включително въглехидрати, протеини и здравословни мазнини. Въглехидратите осигуряват леснодостъпна енергия, докато протеините и мазнините допринасят за устойчивото освобождаване на енергия. Избирайте пълнозърнести храни, постни протеини и източници на здравословни мазнини като авокадо и ядки.

Хидратация

Дехидратацията може да влоши симптомите на умора. Уверете се, че пиете достатъчно количество вода през деня. Помислете за билкови чайове или инфузирана вода за допълнителен вкус и хидратация.

Избягвайте храни, които отнемат енергия

Някои храни могат да допринесат за умората. Намалете до минимум приема на сладки закуски, преработени храни и напитки с високо съдържание на кофеин или алкохол. Тези вещества могат да предизвикат енергийни сривове и да нарушат режима на съня, което води до повишена умора.

Храни, богати на желязо

Дефицитът на желязо е често срещана причина за умора. Включете в диетата си храни, богати на желязо, като постно червено месо, птици, риба, бобови растения, спанак и обогатени зърнени храни. Съчетаването на богатите на желязо храни с източници на витамин С подобрява усвояването на желязото.

Богати на магнезий храни

Магнезият играе жизненоважна роля в производството на енергия и функционирането на мускулите. Увеличете приема на храни, богати на магнезий, като зеленолистни зеленчуци, ядки, семена и пълнозърнести храни. Като алтернатива, помислете за магнезиева добавка под ръководството на медицински специалист.

Как да преодолеете натрупаната умора?

Източници на витамин В12

Ниските нива на витамин В12 могат да допринесат за хроничната умора. Включете в диетата си храни като постно месо, риба, млечни продукти и обогатени растителни алтернативи. Ако е необходимо, консултирайте се със здравен специалист, за да провери нивата ви на В12 и да обсъди възможностите за прием на добавки.

Омега-3 мастни киселини

Омега-3 мастните киселини, които се съдържат в мазната риба, орехите, семената от чиа и лененото семе, имат противовъзпалителни свойства и подпомагат здравето на мозъка. Включването на тези храни в диетата ви може да помогне за намаляване на умората и за насърчаване на цялостното благосъстояние.

Редовно хранене

Установете редовен режим на хранене, за да поддържате стабилни нива на енергия през целия ден. Пропускането на хранене може да доведе до колебания на кръвната захар и последваща умора. Стремете се към балансирано хранене и питателни закуски, за да си осигурите устойчива енергия.

Лекар разкри каква е причината за умората при възрастните хора

Разумно хранене

Обръщайте внимание на сигналите на тялото ви за глад и ситост. Осъзнатото хранене може да ви помогне да избегнете преяждането или недояждането, които могат да допринесат за умората. Отделете време, за да се насладите на ястията си, като се съсредоточите върху храната, която те осигуряват.

Ограничете алергизиращите храни

Хранителната непоносимост или алергиите могат да причинят хронична умора при някои хора. Ако подозирате, че някои храни могат да предизвикат умора, помислете дали да не ги изключите от диетата си за определен период от време и след това постепенно да ги въведете отново, за да установите евентуални нежелани реакции.

Помнете, че хроничната умора може да има различни основни причини и тези диетични съвети не са предназначени да заменят медицинския съвет. Ако изпитвате постоянна умора, е необходимо да се консултирате със здравен специалист за цялостна оценка и индивидуални препоръки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 12 май /валутен калкулатор/

Това е начинът за понижаване на кортизола без добавки

Защо този витамин е толкова важен?

Сигнали, които са показател за недостиг на магнезий

4 основни причини за ранна остеохондроза и 11 начина да я избегнете

Каква трябва да е диетата при болки в стомаха? (примерно меню)

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 11 май /валутен калкулатор/

Всяка домакиня ги има в кухнята си: Само 2 съставки, с които да премахнете ръжда

Как да се справим с натрапчивите мисли, които ни обземат понякога?

Без препарати: Ето как за секунди да отпушите канала на мивката

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com