Лекар посочи за какво има риск, ако седим по 8 часа на ден

1406
Лекар посочи за какво има риск, ако седим по 8 часа на ден
Снимка: iStock/Guliver

Седенето в продължение на осем часа на ден се е превърнало в обичайна норма в днешната култура на заседнал труд. Независимо дали става въпрос за работа на бюро, пред компютъра или дори по време на дейности в свободното време, прекомерното седене може да породи няколко значителни риска за здравето. Въпреки че може да изглежда безобидно, това продължително бездействие може да окаже сериозно въздействие върху физическото и психическото благополучие.

Един от основните рискове за здравето, свързани с продължителното седене, е повишената вероятност от развитие на хронични заболявания. Проучванията показват, че продължителното седене може да доведе до затлъстяване, сърдечносъдови заболявания и диабет тип 2. Когато седим дълги часове, мускулите ни изгарят по-малко мазнини, което води до увеличаване на теглото и процента на телесните мазнини. Освен това продължителното седене може да наруши способността на организма ни да регулира нивата на кръвната захар, което е ключов фактор за развитието на диабет.

10 признака, че водите заседнал начин на живот

Освен това седенето в продължение на осем часа на ден може да окаже прекомерен натиск върху гръбначния стълб, което да доведе до различни мускулно-скелетни проблеми. Лошата стойка и липсата на движение могат да доведат до болки в гърба, врата и дори до неправилно изравняване на гръбначния стълб. С течение на времето тези проблеми могат да станат хронични и да повлияят значително на качеството на живот.

Продължителното седене също може да се отрази негативно на психичното ни здраве. Продължителното заседяване е свързано с повишен стрес, тревожност и депресия. Липсата на физическа активност може да намали отделянето на ендорфини, които са естествени средства за подобряване на настроението. Освен това прекарването на часове в една и съща позиция може да доведе до чувство на безпокойство и дискомфорт, което допринася за психическото разстройство.

Друг риск от продължителното седене е потенциалното развитие на дълбока венозна тромбоза (ДВТ). ДВТ възниква, когато в дълбоките вени на краката се образуват кръвни съсиреци поради продължително бездействие. Тези съсиреци могат да бъдат животозастрашаващи, ако се придвижат до белите дробове и причинят белодробна емболия. Въпреки че ДВТ се свързва по-често с полетите на дълги разстояния, тя може да бъде проблем и за тези, които ежедневно седят продължително време.

Заболявания, причинени от заседнал начин на живот

За да намалите рисковете, свързани с продължителното седене, е важно да включвате редовни почивки и физическа активност в деня си. Прости стратегии като кратки разходки, разтягане и използване на стоящи бюра могат да помогнат за намаляване на отрицателните ефекти от седенето. Освен това поддържането на здравословен хранителен режим и хидратацията могат да подпомогнат цялостното благосъстояние.

Седенето в продължение на осем часа на ден може да доведе до различни рискове за здравето, включително затлъстяване, сърдечносъдови заболявания, проблеми с опорно-двигателния апарат, психични проблеми и дори риск от образуване на кръвни съсиреци. Изключително важно е да сте наясно с тези рискове и да предприемете активни действия за противодействие на последиците от продължителното седене, като включите редовно движение и здравословни навици в ежедневието си. Вашето здраве и благополучие зависят от това.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 14 май /валутен калкулатор/

Каква е най-важната разлика между витамин Д и Д3?

Чуйте звука: 3 признака, че хъркането не е вредно за вашето здраве

Можем ли да се лекуваме с хлебна сода или само ще си навредим?

„Ако са черни, опасни са“ и още 5 заблуди за бенките

Експерт разкрива: Кога трябва да закусваме, ако искаме да отслабнем

Това са най-токсичните зодии според астрологията

5 знака, че партньорът ви е отегчен от вас

Страхотен трик, с който ягодите няма да гният и ще са свежи със седмици

Подправката, която използваме всеки ден, увеличава риска от рак на стомаха с 41%

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com