Лекар разкри дали трябва да пиете вода преди вземане на кръв (и колко)?

10023
Лекар разкри дали трябва да пиете вода преди вземане на кръв (и колко)?
Снимка: iStock

Когато става въпрос за подготовка за вземане на кръв, много хора пренебрегват значението на това да останат хидратирани. Пиенето на достатъчно количество вода преди кръвен тест обаче може значително да повлияе на точността и лекотата на процедурата. Нека се запознаем с причините, поради които трябва да пиете вода преди вземането на кръв, и да проучим какво количество трябва да се стремите да консумирате.

Поддържането на добра хидратация преди вземане на кръв е от съществено значение по няколко причини. На първо място тя помага за оформянето на вените, което ги прави по-видими и по-лесни за откриване от флеботомиста. Хидратираните вени обикновено са по-видими, което позволява по-гладък и бърз процес на вземане на кръв. Това може да намали дискомфорта и потенциалните усложнения, свързани с многобройните опити за намиране на подходяща вена.

Лекар разкри какво НЕ трябва да се прави преди кръвни изследвания

Освен това пиенето на вода спомага за осигуряване на достатъчен обем кръв за вземане на проби. Адекватната хидратация предотвратява обезводняването, което може да доведе до временно намаляване на обема на кръвта. Дехидратацията може да затрудни вземането на кръв, което води до по-бавен и труден процес. Като пиете вода преди вземането на кръв, можете да помогнете за поддържането на подходящ обем на кръвта, улеснявайки ефикасното и точно вземане.

И така, колко вода трябва да изпиете преди вземане на кръв? Въпреки че индивидуалните нужди от хидратация могат да варират, общата препоръка е да консумирате поне 16 унции (473 милилитра) вода един до два часа преди срещата. Това би трябвало да осигури достатъчна хидратация, без да препълва пикочния мехур, и да ви осигури комфорт по време на процедурата. Важно е да се отбележи, че това е базова препоръка и може да се наложи да коригирате количеството в зависимост от фактори като размера на тялото ви, нивото на активност и общото ви здравословно състояние.

Лекари: Не правете това преди кръвни изследвания, променят резултатите 

Освен това е препоръчително да избягвате прекомерната консумация на кофеин и алкохол преди вземането на кръв. Тези вещества могат да имат диуретичен ефект, като увеличават производството на урина и потенциално водят до дехидратация. Изборът на вода като основна напитка ще ви помогне да поддържате подходящи нива на хидратация и да постигнете оптимален кръвен поток.

Пиенето на вода преди вземане на кръв е от решаващо значение за гладкото и успешно преживяване. Като останете хидратирани, можете да подобрите видимостта на вените си, да осигурите достатъчен обем кръв и да направите процеса по-удобен както за вас, така и за медицинския специалист. Не забравяйте да консумирате поне 16 унции вода в рамките на един или два часа преди срещата и да избягвате прекомерното количество кофеин и алкохол. Приоритетната хидратация ще допринесе за успешното вземане на кръв и точните резултати от изследването.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Ето защо гласът ви звучи по-различно, когато остареете

Зодиите, които са ужасно сприхави по природа

5 лайфхака, за да запазите плодовете и зеленчуците свежи възможно най-дълго

Може ли ментата да бъде опасна за здравето ни

Фито-хранителните вещества отблъскват болестите: Ето как да си ги набавите

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 8 май /валутен калкулатор/

Експерт обясни как се капе боров спирт при възпалено средно ухо

Колко и как да пием масло от черен кимион, за да отслабнем?

Защо антибиотиците причиняват болки в стомаха и как да го възстановим?

Как се приготвя чиа с кисело мляко така, че да е най-полезно за нас?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com