Лекар: Само така можете да подобрите здравето на червата си

9569
Лекар: Само така можете да подобрите здравето на червата си
Снимка: iStock/Guliver

Поддържането на добро здраве на червата е от съществено значение за цялостното благосъстояние. Здравата храносмилателна система не само спомага за ефективното усвояване на хранителните вещества, но също така поддържа силна имунна система и допринася за психичното здраве. Ако искате да подобрите здравето на червата си, ето няколко ценни съвета, които да вземете предвид.

Хранете се с балансирана храна

Вашите черва се нуждаят от разнообразни хранителни вещества. Включвайте в храната си много плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, постни протеини и здравословни мазнини. Те осигуряват основни витамини, минерали, фибри и антиоксиданти, които насърчават здравословната среда на червата.

Увеличете приема на фибри

Фибрите са от решаващо значение за правилното храносмилане и движението на червата. Те помагат за предотвратяване на запек и подпомагат растежа на полезните чревни бактерии. Включете в диетата си храни, богати на фибри, като боб, леща, пълнозърнести храни и плодове и зеленчуци.

Това е храната, която гарантира здрав стомах и черва

Останете хидратирани

Пиенето на достатъчно количество вода е жизненоважно за поддържането на здрава храносмилателна система. Водата помага за разграждането на храната, усвояването на хранителните вещества и предотвратяването на запек. Стремете се да приемате поне осем чаши вода на ден.

Ограничете преработените храни

Силно преработените храни често са лишени от фибри и съдържат изкуствени добавки, които могат да нарушат баланса на бактериите в червата. Намалете приема на сладки закуски, бързи храни и преработени меса. Вместо това избирайте цели, непреработени храни, когато е възможно.

Пробиотици и ферментирали храни

Пробиотиците са полезни бактерии, които могат да подобрят здравето на червата. Включете в диетата си богати на пробиотици храни като кисело мляко, кефир, кисело зеле и кимчи. Освен това ферментиралите храни подпомагат храносмилането и подобряват усвояването на хранителните вещества.

Управлявайте нивата на стрес

Хроничният стрес може да окаже отрицателно въздействие върху здравето на червата. Намерете здравословни начини за справяне със стреса, като например практикуване на медитация, йога или занимания с хобита, които ви харесват. Дайте приоритет на грижата за себе си и си осигурете достатъчно сън всяка нощ.

Как да спомогнете за извеждането на токсините от червата?

Редовни физически упражнения

Физическата активност не само подпомага цялостното здраве, но и регулира храносмилането. Редовните физически упражнения насърчават здравословното движение на червата, намаляват подуването на корема и подобряват подвижността на червата.

Ограничете употребата на антибиотици

Въпреки че антибиотиците са необходими за лечението на някои заболявания, прекомерната им употреба може да наруши естествения баланс на чревните бактерии. Използвайте антибиотици само когато са предписани от медицински специалист и не забравяйте да спазвате препоръчания курс.

Избягвайте тютюнопушенето и прекомерната консумация на алкохол

Тютюнопушенето и прекомерната консумация на алкохол могат да навредят на деликатната лигавица на храносмилателната система. Те също така могат да нарушат баланса на чревните бактерии. Намалете до минимум или напълно се откажете от пушенето и консумирайте алкохол в умерени количества, ако изобщо го консумирате.

Слушайте тялото си

Обърнете внимание на това как тялото ви реагира на различните храни. Ако забележите дискомфорт или нежелани реакции след консумацията на определени храни, помислете дали да не ги изключите или намалите от диетата си.

Подобряването на здравето на червата е продължителен процес, който изисква съзнателни усилия и промени в начина на живот. Като следвате тези съвети и правите положителен избор, можете да се погрижите за по-здрави черва, което води до подобряване на храносмилането, засилване на имунната функция и цялостно благополучие. Не забравяйте, че винаги е препоръчително да се консултирате със здравен специалист за индивидуален съвет, особено ако имате някакви специфични проблеми с храносмилането.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Можете ли да се взима вана, ако имате температура?

Как да определите сами киселинността на стомаха в домашни условия?

Момичета, пазете се - това са най-мистериозните мъжки зодии във връзките

7 продукта, с които отслабваме неусетно

Продуктите, с които БЪРЗО ще отслабнете за лятото

5 заболявания, при които умората е основен симптом

Кое повишава повече захарта - черешите или ягодите?

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 21 май /валутен калкулатор/

Кардиолози: Тези плодове пазят сърцето здраво, яжте ги всеки ден

Невролог: Тези 4 подправки са чудесни за мозъка и подобряват концентрацията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com