Лекар сподели: Какво не трябва да ядем вечер и преди лягане

23352
Лекар сподели: Какво не трябва да ядем вечер и преди лягане
Снимка: iStock/Guliver

Тестени и хлебни изделия. Това са храни, които не можете да ядете вечер и преди лягане, тъй като те отнемат много време за храносмилане, което означава, че тялото ще ги превърне в мазнини.

Захарни изделия. Това включва шоколади, торти, сладкиши, сладолед (плодовият сладолед също не трябва да се консумира за вечеря), бонбони и изкуствени подсладители. Те имат най-ниска наситеност с огромно съдържание на калории. Сладките са храни с висок гликемичен индекс, което означава, че тялото няма да може бързо да се справи с изхвърлената глюкоза и ще отдели част от нея в мазнините. След употребата им апетитът се възвръща бързо и още по-изразено. В допълнение, кариесът ще се превърне в неприятен бонус.

Супи. На пръв поглед изглежда, че леката супа за вечеря е най-добрият вариант. Това няма да навреди на фигурата, но стимулира повишаване на апетита. След кратък период от време апетитът ще се върне още по-силен, отколкото преди да ядете супата.

Зърнени храни. Много полезно и необходимо за организма, но не и вечер и преди лягане. Те имат високо съдържание на калории и показват огромен гликемичен товар. Овесената каша трябва да се консумира преди обяд (или за обяд).

Трябва ли да си лягате гладни?

Нишестени зеленчуци. Въпреки че можете да ядете зеленчуци за вечеря, тези, съдържащи скорбяла, трябва да се избягват. Нишестето забавя метаболизма. Също така в нишестените зеленчуци преобладават бързите въглехидрати, които се отстраняват в мазнини.

Тлъсто месо. Включва свинско, агнешко, патешко и др. Трудно смилаеми са. Тялото може да не е в състояние да се справи с такива храни.

Солени ястия. Вечерята не трябва да се осолява по време на готвене. Излишната сол през нощта може да причини задържане на течности и подуване.

Пушени продукти. Те съдържат много сол, което впоследствие предизвиква чувство на жажда. И жаждата често се бърка с глада и преяждането моментално се увеличава.

Печено. Калоричното съдържание на храните по време на пържене се увеличава значително и всички полезни свойства, съдържащи се в тях, също се губят.

Правилното хранене при депресия

Пикантни ястия. Колкото по-изразен е вкусът на ястието, толкова по-голям е апетитът. Затова е по-добре да се откажете от подправките, докато приготвяте вечерята. Хапвате пикантни ястия и пиете, което никак не е добре за вечерта.

Консервирани и мариновани зеленчуци. Съдържанието на захар и оцет в храните има отрицателен ефект, провокира повишаване на апетита, освен това повишеното количество сол може да предизвика повишена жажда и подуване.

Сладки плодове. Те включват манго, банани, райска ябълка и грозде.

Соев сос. Мнозина погрешно вярват, че солта може да бъде заменена със соев сос. В него има много сол, което ще има отрицателен ефект върху отслабването на тялото.

Семена. Те имат много високо съдържание на калории. И е трудно да се спреш с малка шепа. Провокират жажда и апетит.

Колко време е нужно, за да отслабнем?

Алкохолни напитки. Диетолозите позволяват понякога да се поглезите с чаша сухо вино по време на храна, но не трябва да правите това преди лягане. Алкохолът е в състояние да събуди апетита и съответно рискът от срив се увеличава. Силните напитки са с високо съдържание на калории. Освен това пиенето на алкохол вечер влияе зле на цялостното благосъстояние. В резултат на това: сухота в устата, тъмни кръгове под очите и намалена работоспособност за целия ден.

Кафе. Още една напитка, която не трябва да се пие вечер. Подобно на алкохола, повишава апетита. Освен това високото съдържание на кофеин няма да ви позволи да заспите навреме, а това е още един шанс да похапнете преди лягане.

Газирани напитки. Те причиняват газове в стомаха, което не допринася за добрия сън, а също така съдържат огромно количество захари.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Какво трябва да ядете преди сутрешна тренировка?

Защо повечето хора нямат първа любов?

Кои са знаците, че някой е силно влюбен в нас?

Коя подправка е по-здравословна: риган, розмарин или босилек

Популярни напитки, които предпазват мозъка от заболявания

Ето кои са 4-те най-опасни зодии според астрологията

Кои 15 храни да ядете, за да качите качествена мускулна маса?

Кои са 4-те зодии, които са най-добри в леглото

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Тази билка помага за ускоряване на регенерацията на нервите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com