Лекар: Тези храни и напитки не бива да приемате на гладно

1576
Лекар: Тези храни и напитки не бива да приемате на гладно
Снимка: iStock

Когато става въпрос за започване на деня на празен стомах, е важно да избирате храните разумно. Някои храни могат да предизвикат хаос на празен стомах, като доведат до храносмилателен дискомфорт и други нежелани симптоми. За да ви помогнем да направите информиран избор, ето някои храни, които трябва да избягвате да консумирате на празен стомах:

Цитрусови плодове

Цитрусовите плодове са пълни с витамин С и други хранителни вещества, но високата им киселинност може да раздразни празния стомах, причинявайки киселини и дискомфорт. Най-добре е да оставите портокала или грейпфрута за по-късно през деня.

Пикантни храни

Пикантните храни: Подправките като люти чушки и лют сос могат да предизвикат образуване на стомашни киселини, което води до лошо храносмилане и дори до язва на стомаха. Започването на деня с огнено ястие може да не е най-добрата идея, затова оставете подправките за по-късните хранения.

Същността на здравословното хранене

Газирани напитки

Газираните напитки, включително сода и газирана вода, могат да доведат до подуване на корема и газове, когато се консумират на празен стомах. Тези напитки могат също така да нарушат храносмилателния процес, което ще ви накара да се чувствате некомфортно през целия ден.

Кафе

Въпреки че много хора разчитат на чаша кафе, за да започнат деня си, пиенето на кафе на празен стомах може да има неблагоприятни последици. Високата киселинност на кафето може да причини дразнене на стомаха, киселинен рефлукс и дори гастрит. Помислете за лека закуска, преди да се отдадете на сутрешната си напитка.

Сурови зеленчуци

Макар че зеленчуците по принцип се смятат за здравословни, суровите зеленчуци могат да бъдат трудни за храносмилане на празен стомах. Съдържанието на фибри може да причини подуване на корема и дискомфорт. По-добре е леко да задушите или сготвите зеленчуците си, преди да ги консумирате сутрин.

Хранене само на обяд - ползи и вреди

Кисело мляко

Въпреки че киселото мляко е отличен източник на пробиотици и калций, киселинният му характер може да наруши баланса на стомашните киселини, когато се консумира на празен стомах. Ако сте почитатели на киселото мляко, опитайте да го консумирате като част от балансирана закуска.

Сладкиши и захарни изделия

Сладкиши, понички и други сладки изкушения може да са изкушаващи за закуска, но могат да предизвикат бързо покачване на нивата на кръвната захар, когато се консумират на празен стомах. Това може да доведе до последващ енергиен срив и да ви накара да се чувствате отпаднали.

Не забравяйте, че всеки човек има различна поносимост към определени храни и тези препоръки може да не важат за всички. Ако установите, че дадена храна предизвиква дискомфорт на празен стомах, най-добре е да я избягвате. Вместо това се съсредоточете върху консумирането на балансирана закуска с пълнозърнести храни, постни протеини, плодове и зеленчуци, за да започнете деня си правилно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Добавете този зеленчук към салатата си и няма да се познаете в огледалото

Вкусът на метал в устата и още 8 признака на ниска киселинност на стомашния сок

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Невролог: На тази възраст трябва да забравите за алкохола

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com