Лекарите предупреждават, че този тип хиропрактика може да доведе до инсулт

5983
Лекарите предупреждават, че този тип хиропрактика може да доведе до инсулт
Снимка: iStock

Хиропрактиката е една от най-популярните, но горещо оспорвани форми на медицина. Безброй хора казват, че практиката, която включва регулиране на гръбнака и шията в различни позиции, е облекчила мускулно-скелетните проблеми, които други, по-традиционни лечения не могат да помогнат. Но много лекари предупреждават хората да помислят два пъти, преди да се насочат към хиропрактор за болки във врата.

Как някои изпуквания на врата при хиропрактика могат да доведат до инсулт

Шията съдържа четири от най-важните артерии в тялото - две каротидни артерии и две гръбначни артерии, които изпомпват кръв от сърцето към мозъка. Те дават на мозъка кислород, хранителни вещества и всичко, от което се нуждае, за да поддържа живота си.

Когато шията претърпи внезапно, силно движение, както може да се случ по време на някои корекции на хиропрактиката тези артерии могат да се наранят. Манипулирането на врата, особено когато се движи с висока скорост или с много сила, може да увеличи риска от нещо, наречено артериална дисекция, което е разкъсване на стената на една от вашите артерии. Артериалните дисекции се проявяват със силно главоболие или болка във врата и могат да доведат до образуване на кръвни съсиреци. Тези съсиреци могат да се придвижат до мозъка, да прекъснат кръвния поток и да причинят инсулт.

Боли ме гърбът, кръстът, имам прищипан нерв: Тайните на чакръкчийството (ВИДЕО)

Обикновено такива инсулти се случват една до четири седмици след хиропрактика и в някои случаи могат да бъдат опустошителни. Първите признаци на инсулт могат да включват увисване на лицето, затруднено говорене, замаяност и слабост или изтръпване от едната страна на тялото. Някои хора могат да получат дългосрочни усложнения, включително парализа, загуба на паметта, проблеми със зрението или проблеми с говора и езика. По-големите съсиреци, които прекъсват кръвоснабдяването на задната част на мозъка, може да имат 90% смъртност.

Хиропрактикичните корекции на врата не са единствената потенциална причина за артериални дисекции. Те могат да се появят и след като сте получили камшичен удар при автомобилна катастрофа или каране на влакче в увеселителен парк, или дори от силна кашлица или повръщане. Рядко се случва това да се случи, всички сме кашляли интензивно в даден момент и сме били напълно добре, но наистина всичко, което натоварва много шията може да увеличи риска от дисекция.

Има някои изследвания, които предполагат, че хиропрактиката не причинява директно инсулти, но че някои пациенти, които отиват при хиропрактика за главоболие и болка във врата, може вече да имат дисекция, оттук и болката, която повишава риска от инсулт. Хората, които са предразположени към дисекция на артерия и на свой ред удари, са по-податливи на травми от корекции на шийката на матката.

Каква е вероятността да преживеете инсулт, след като отидете на хиропрактор

Смята се, че общият риск от инсулт след посещение на хиропрактика е нисък, но доказателствата са навсякъде.

Това, което знаем е, че може да се случи на всеки. Някои хора са изложени на по-голям риск, включително тези с нарушения на съединителната тъкан като синдром на Марфан или синдром на Ehlers-Danlos и хора, които имат анатомични аномалии на шията или скорошно нараняване или заболяване. Понякога няма ясен рисков фактор.

Как да направите вашите хиропрактики възможно най-безопасни

Това не означава, че трябва да отпишете посещенията при хиропрактор, но може да искате да предприемете няколко допълнителни стъпки, за да минимизирате риска.

Точков масаж гони стреса и премахва умората

Първо, намерете хиропрактор, който е преминал подходящо обучение, спазва настоящите указания и е наясно с потенциалните рискове. Може също да помогне да се намери специалист, който използва техники с ниска сила.

Говорете с вашия хиропрактор относно вашите притеснения и им разкажете за вашата медицинска история и съществуващи заболявания. Споделете вашите предпочитания и помислете дали да не ги помолите да използват по-щадящ подход или да пропуснат напълно шията, особено ако имате рискови фактори. Вашият хиропрактор ще използва тази информация, за да приспособи своя подход към вашите нужди.

Не на последно място се погрижете да сте отпочинали и добре хидратирани преди срещата си. Дехидратацията и умората могат да повлияят на еластичността на кръвоносните съдове.

И накрая, консултирайте се с вашия лекар. Кажете му, че искате да посетите хиропрактор, и обсъдете всички допълнителни предпазни мерки, които може да се наложи да вземете.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Тези ключови симптоми показват, че имате проблем с щитовидната жлеза

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Тези суперхрани намаляват риска от онкологични заболявания

Това е най-полезната закуска за чревното здраве

Добавете този зеленчук към салатата си и няма да се познаете в огледалото

Вкусът на метал в устата и още 8 признака на ниска киселинност на стомашния сок

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com