Мистичните свойства на джинджифила

14252
Мистичните свойства на джинджифила
Снимка: Thinkstock/Guliver

Джинджифилът е не само ароматна подправка. Коренът му е един от най-добре проучените естествени лечебни материали. Съвременната наука потвърждава много от традиционните му приложения. Какви лечебни свойства има? Помага ли срещу обикновена настинка? Как трябва да се консумира, за да се гарантират неговите здравословни ефекти?

Джинджифил - история и произход

Джинджифилът е класифициран като подправка – една от най-здравословните в света. Известно е, че подземната му част е годна за консумация. Как изглежда джинджифиловото коренище? Това е широко разпространен разклонен корен, образуващ дълги грудки, покрити със светлокафява, дебела, набръчкана кора. Ботаническото наименование на джинджифила се отнася до външния вид на коренищата; идва от гръцки и означава "с формата на рога на елен".

Какви са ползите от комбинацията куркума и джинджифил?

Свойства и ефекти на джинджифила

Много лечебни свойства са свързани с корена на джинджифила и първоначалните обещаващи резултати от изследванията доведоха до значително увеличаване на научния интерес към ефектите на джинджифила през последните десетилетия. Повече от 100 биоактивни съставки са изолирани от джинджифил и класифицирани в групи летливи (монотерпени и сесквитерпени: α-зингиберен, зингиберол, α-фарнезен, β-бизаболен, β-феландрен, камфен, цинеол, линалол, лимонен, гераниол, терпинеол , ар-куркумин) и нелетливи съединения (гингероли, шогаоли, зингерони). Най-значимите от тях са гингеролите, които са силно противовъзпалителни и намаляват оксидативния стрес, причината за много съвременни заболявания.

Свойствата и ефективността на корена от джинджифил са изследвани в голям брой рандомизирани клинични проучвания. Въз основа на мета-анализ на 109 проучвания, публикувани през 2020 г., те потвърдиха следните лечебни свойства на джинджифила.

Джинджифилът намалява гаденето

Ефективността на джинджифила за намаляване на гаденето е потвърдена при бременни жени, както и при хора, които изпитват гадене и повръщане като страничен ефект от химиотерапията. Джинджифилът като добавка за бременни жени може да бъде по-ефективен за намаляване на гаденето, отколкото витамин B6, който често се дава като лекарство против повръщане. Джинджифилът е ефективен и за намаляване на повръщането при ретровирусна инфекция. Резултатите за потискане на гаденето при хора с морска болест най-вече показват, че коренът от джинджифил е ефективен в сравнение с плацебо.

Какви са ползите от джинджифила?

Джинджифилът подобрява храносмилането

Джинджифилът влияе върху стомашната функция, скоростта на храносмилането и скоростта на изпразване на стомаха. Приемът му облекчава чувството на тежест след обилно хранене и ускорява усвояването на хранителните вещества. Тези свойства на корена от джинджифил могат да се използват за лечение на хронично лошо храносмилане.

Джинджифилът има болкоуспокояващи свойства

Характеристиките на джинджифила включват болкоуспокояващи ефекти. Има най-силни болкоуспокояващи ползи при облекчаване на менструални болки, произвеждайки същите ефекти като популярното лекарство - ибупрофен. Ефикасен е и при главоболие, мигрена, болки в гърба и в по-малка степен при мускулни болки и болки при остеоартрит.

Джинджифилът има противовъзпалително действие

Джинджифилът има противовъзпалителни свойства. Приемът му намалява производството на провъзпалителни цитокини в организма и повлиява експресията на гена FOXP3, свързан с появата на ревматоиден артрит. Всъщност RA е заболяването, при което противовъзпалителните свойства на джинджифила изглеждат най-мощни. Когато се справяте с възпалителни заболявания на костите и ставите, приемането на джинджифил е също толкова ефективно, колкото ибупрофен за болки в тазобедрената става и коленете.

Защо е полезен сокът от джинджифил

Лечебни свойства на джинджифил при метаболитен синдром

Метаболитният синдром е здравословно състояние, при което съпътстват проблеми като хиперинсулинемия, инсулинова резистентност или диабет тип 2, хипертония, абнормен липиден профил, абдоминално затлъстяване, провъзпалително състояние и други (не непременно всички по едно и също време). Това е много често срещан проблем в обществата на развитите страни.

Коренът от джинджифил помага ефективно в борбата с метаболитния синдром. Проучванията установяват, че добавката с джинджифил подпомага понижаването на нивата на глюкоза и гликиран хемоглобин (на празен стомах), намалява инсулиновата резистентност, CRP (протеин, който показва възпаление), триглицеридите (свързани с атеросклероза и риск от диабет), LDL „лошия“ холестерол и общия холестерол.

Джинджифил при обикновена настинка

Джинджифилът е ефективен при лечение на обикновена настинка, причинена от RSV вируса, честа причина за инфекции на горните дихателни пътища. Коренът от джинджифил също потиска растежа на много бактерии, включително тези, отговорни за възпалено гърло. Много разпространена бактерия в човешката уста е Staphylococcus aureus, чието присъствие често причинява нагнояване на сливиците. Джинджифилът е много ефективен за предотвратяване на растежа на тази бактерия, лекувайки инфекции на гърлото.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кой чай е най-здравословен: пийте 2-3 чаши на ден и вижте резултатите

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

Правете това на работа, за да имате повече енергия и да сте по-продуктивни

5 признака, че тялото ви е задръстено с токсини

Кои са "позволените храни" при колит?

Тези зодии със сигурност ще ви предадат

Парене и сълзене на очите: възможни причини и лечение

Как да намалим незабавно кръвната си захар?

Рязко замайване и гадене - причини за възникване

Защо винаги виждам 11:11 на часовника?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Полезно