Можете ли да ядете ябълки, ако имате диабет?

42343
Можете ли да ядете ябълки, ако имате диабет?
Снимка: 955169 / Pixabay

Въпреки това, което може би сте чували за избягването на плодове, когато имате диабет, ябълките със сигурност могат да се впишат в здравословна диета, подходяща за диабет.

Докато много хора чуват диабет и веднага се сещат за намаляване на въглехидратите, диагнозата диабет не означава, че сте обречени на живот без въглехидрати. Въглехидратите са от съществено значение, независимо дали имате диабет или не. Да, това включва и плодовете! Те са пълни с витамини и фибри, които помагат за балансиране на нивата на кръвната захар и насърчаване на ситостта.

Лекар разкри кой НЕ трябва да яде ябълки с кората

Могат ли хората с диабет да ядат плодове

Една средна ябълка (182 г) съдържа:

  • Калории: 95
  • Белтъчини: 0,5 г
  • Обща мазнина: 0,3 г
  • Въглехидрати: 25 г
  • Общо фибри: 4,4 г (16% дневна стойност)
  • Витамин C: 8 мг (10% DV)

Как ябълките могат да повлияят на нивата на кръвната захар

Тъй като ябълките са направени предимно от въглехидрати, те ще повишат нивата на кръвната ви захар. Важно е да запомните, че повишаването на кръвната захар е нормално – случва се, когато ядем въглехидрати. Целта на управлението на диабета не е да се премахнат изцяло покачванията на кръвната захар, а да се сведат до минимум бързите пикове и големи спадове на кръвната захар.

Съдържанието на фибри в една ябълка може да помогне за компенсиране на скоковете на кръвната захар, но ще бъде особено важно ябълката да се комбинира с мазнини и протеини, за да се смекчат скоковете на кръвната захар. Това може да изглежда като резенчета ябълка с фъстъчено масло, ядки или кисело мляко.

Ползите от яденето на ябълки при диабет

  • Може да намали риска от диабет и свързаните с него медицински усложнения

Мета-анализ от 2017 г. установи, че по-високата консумация на ябълки и круши е свързана с намален риск от диабет тип 2.

Систематичен преглед и мета-анализ от 2019 г. установи, че приемът на ябълки е свързан с по-нисък риск от диабет и сърдечно-съдови заболявания в наблюдателни проучвания. Има неутрален ефект при контролни проучвания, които помагат да се определят причината и следствието. И така, изглежда, че консумацията на ябълки като цяло има неутрален до положителен ефект върху нивата на диабет и сърдечно-съдови заболявания.

  • Може да насърчи ситостта

Част от съдържанието на въглехидрати в ябълките идва под формата на фибри. Фибрите са несмилаеми въглехидрати, които насърчават здравето на храносмилането, намаляват холестерола и насърчават стабилността на кръвната захар.

Една средна ябълка съдържа впечатляващите 4,4 грама фибри. Според диетичните насоки, възрастните трябва да консумират 22 до 34 грама фибри на ден, в зависимост от възрастовата група и пола. И така, една средна ябълка съдържа 13% до 20% от препоръчителния дневен прием!

Топ 20 на най-добрите храни за сваляне на кръвната захар при диабет

  • Може да помогне за намаляване на скоковете на кръвната захар

Фибрите в ябълките не само насърчават засищането, но и помагат за смекчаване на скоковете на кръвната захар. Това е така, защото тялото не може да го абсорбира, така че не повишава кръвната захар като другите въглехидрати. Имайте предвид факта, че ябълковият сок няма да съдържа фибри, тъй като кората и месестата част се отстраняват. За увеличаване на фибрите, целите ябълки са правилният начин.

  • Осигуряват важни хранителни вещества

Ябълките са добър източник на витамин С - антиоксидант, който помага за намаляване на възпалението и поддържа имунитета. Кората им също е богата на кверцетин, друг антиоксидант, който помага за неутрализиране на вредните свободни радикали в тялото.

Освен това плодове като ябълките имат високо съдържание на течности, така че могат да ви помогнат да постигнете целите си за хидратация. Дехидратацията за хората с диабет може да означава по-високи нива на кръвната захар, тъй като кръвта ви ще бъде по-концентрирана със захари.

  • Съвети за включване на ябълки в здравословна диета за диабет

Както вече знаете, ябълките могат да бъдат чудесна част от здравословната диета при диабет. Освен това те са универсални и лесни за включване в много ястия и закуски. Ключовото нещо ще бъде да ги комбинирате с други групи храни, за да балансирате нивата на кръвната захар и да предотвратите скокове. Тъй като тялото на всеки е различно, вие също ще искате да следите как ябълките уникално влияят на тялото ви. Ето няколко съвета:

Сдвоете ябълките с мазнини и протеини. Мазнините и протеините не повишават кръвната захар, както правят въглехидратите; те отнемат повече време за храносмилането на тялото ви. В резултат те ви държат сити по-дълго и предотвратяват скокове на кръвната захар. За да добавите мазнини и протеини към ябълките, направете ябълково смути с кисело мляко и семена от чиа или хапнете резенчета ябълка, сирене и ядки.

Ябълките са супер популярен плод, от който хората с диабет не трябва да се отказват. Те са пълни с фибри, витамин С и други фитонутриенти, които насърчават здравето. Те дори са свързани с намалени нива на диабет. И все пак най-добрият ви залог е да ги съчетаете с мазнини и протеини, за да смекчите скоковете на кръвната захар и да насърчите ситостта. Все пак винаги е най-добре да говорите с вашия лекар за лечение на диабет, защото тялото на всеки е различно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

На какво се дължи внезапната болка в долната част на гърба?

Има ли слънчева алергия: митове, факти и методи на лечение

6 основателни причини да ядете повече череши

Не знаете какво да правите с окосената трева: Ето 5 прости идеи

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 9 май /валутен калкулатор/

Защо трябва да ядем този свеж плод преди лягане?

Диетолог разкри какви са причините за болки в дясната страна и как да се отървем от тях

Как да премахнете мастна бучка под окото?

Как да се откажете от противозачатъчните, без да си навредите?

Мокра възглавница: защо слюноотделяте, докато спите?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com