Лекар препоръча храни, които намаляват нивата на стомашната киселина

4885
Лекар препоръча храни, които намаляват нивата на стомашната киселина
Снимка: iStock/Guliver

Намаляването на стомашните киселини може да бъде от полза за хора, страдащи от състояния като киселинен рефлукс или гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ). Въпреки че обикновено се препоръчват медикаменти и промени в начина на живот, някои храни също могат да помогнат за облекчаване на симптомите и естествено намаляване на нивата на стомашните киселини. Ето някои храни, които могат да помогнат:

Овесена каша

Овесената каша е богата на фибри закуска, която може да абсорбира излишната киселина в стомаха и да осигури успокояващ ефект.

Джинджифил

Известен със своите противовъзпалителни свойства, джинджифилът може да помогне за намаляване на стомашните киселини и облекчаване на храносмилателния дискомфорт. Чай от джинджифил или настърган джинджифил в храната може да бъде полезен.

Как да предотвратим появата на киселини и киселинен рефлукс?

Банани

Тези плодове имат естествен антиациден ефект, като насърчават производството на слуз в лигавицата на стомаха, за да я предпазят от киселинно дразнене.

Зелени зеленчуци

Зеленчуци като броколи, аспержи, кейл и спанак са с ниско съдържание на киселини и високо съдържание на фибри, което ги прави щадящи за стомаха и полезни за намаляване на нивата на киселини.

Пъпеши

Динята и канталупата са алкални плодове, които могат да помогнат за неутрализиране на стомашните киселини и да осигурят облекчение при киселини.

Овесени трици

Подобно на овесените ядки, овесените трици са храна с високо съдържание на фибри, която може да абсорбира излишната стомашна киселина, което я прави подходяща добавка към диетата.

Бадеми

Макар и с високо съдържание на мазнини, бадемите са алкални по природа и могат да помогнат за неутрализиране на стомашните киселини. Въпреки това умереността е от ключово значение поради високото им калорично съдържание.

Помага или вреди млякото при киселинен рефлукс?

Сок от алое вера

Алое вера има успокояващ ефект върху храносмилателната система и може да помогне за намаляване на стомашните киселини. Важно е да избирате чист, органичен сок от алое вера без добавени захари.

Копър

Семената или чаят от копър се използват от векове за подпомагане на храносмилането. Те могат да помогнат за намаляване на стомашните киселини и да облекчат подуването на корема и газовете.

Постни протеини

Изборът на постни протеини като риба, пилешко и пуешко месо вместо тлъсти меса може да бъде полезен. Мазните меса могат да предизвикат производство на киселини и да увеличат риска от киселинен рефлукс.

Важно е да се отбележи, че организмът на всеки човек е уникален и това, което действа при един човек, може да не действа при друг. Препоръчително е да се консултирате със здравен специалист или регистриран диетолог за индивидуален съвет и за определяне на най-добрия хранителен подход за намаляване на стомашните киселини.

В допълнение към промените в диетата, от решаващо значение е да се практикуват добри хранителни навици, като например да се приемат по-малки и по-чести хранения, да се избягва лягането веднага след хранене и да се поддържа здравословно тегло. Тези промени в начина на живот, съчетани с подходящ избор на храна, могат да помогнат за регулиране на нивата на стомашните киселини и да насърчат по-доброто здраве на храносмилателната система.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Тези ключови симптоми показват, че имате проблем с щитовидната жлеза

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Тези суперхрани намаляват риска от онкологични заболявания

Това е най-полезната закуска за чревното здраве

Добавете този зеленчук към салатата си и няма да се познаете в огледалото

Вкусът на метал в устата и още 8 признака на ниска киселинност на стомашния сок

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com