Следвайте тези съвети за след хранене и ще забравите за киселините

15799
Следвайте тези съвети за след хранене и ще забравите за киселините
Снимка: iStock

Не е необичайно да изпитате киселини, особено след ядене на пикантни храни или обилно хранене. Според проучване приблизително 1 на 10 възрастни изпитва киселини поне веднъж седмично. Един на всеки трима го изпитва всеки месец.

Въпреки това, ако изпитвате киселини повече от два пъти седмично, тогава може да имате по-сериозно състояние, известно като гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ). ГЕРБ е храносмилателно разстройство, което кара стомашната киселина да се връща обратно в гърлото. Честите киселини са най-честият симптом на ГЕРБ, поради което усещането за парене често е придружено от кисел или горчив вкус в гърлото и устата.

Защо се появяват киселини след хранене

Когато поглъщате храна, тя преминава през гърлото и през хранопровода по пътя към стомаха. Действието на преглъщането кара мускула, който контролира отвора между хранопровода и стомаха, известен като езофагеален сфинктер, да се отвори, позволявайки на храната и течността да се движат в стомаха ви. В противен случай мускулът остава плътно затворен.

Ако този мускул не успее да се затвори правилно, след като преглъщате, киселото съдържание на стомаха ви може да се върне обратно в хранопровода. Това се нарича "рефлукс". Понякога стомашната киселина достига до долната част на хранопровода, което води до киселини.

Облекчаване на киселините след хранене

Храненето е необходимост, но получаването на киселини не трябва да е неизбежен резултат. Има стъпки, които можете да предприемете, за да успокоите чувството на киселини след хранене. Опитайте следните домашни средства за облекчаване на симптомите.

Как да предотвратим появата на киселини и киселинен рефлукс?

Изчакайте известно време преди да легнете

Може да се изкушите да се свлечете на дивана след обилно хранене или да си легнете направо след късна вечеря. Въпреки това, това може да доведе до появата или влошаването на киселините. Ако се чувствате уморени след хранене, бъдете активни, като се движите поне 30 минути. Опитайте да измиете чиниите или да отидете на вечерна разходка.

Също така е добра идея да приключите с храненето си поне два часа преди да си легнете и да избягвате да ядете леки закуски непосредствено преди лягане.

Носете широки дрехи

Стегнатите колани и други тесни дрехи могат да окажат натиск върху корема ви, което може да доведе до киселини. Разхлабете всички тесни дрехи след хранене или се преоблечете с нещо по-удобно, за да избегнете киселини.

Не посягайте към цигара, алкохол или кофеин

Пушачите може да се изкушат да изпушат цигара след вечеря, но това решение може да бъде грешно. Сред многото здравословни проблеми, които тютюнопушенето може да причини, то също така насърчава киселини, като отпуска мускула, който обикновено предотвратява връщането на стомашна киселина обратно в гърлото.

Кофеинът и алкохолът също влияят негативно на функцията на езофагеалния сфинктер.

Лекар: Само 1 лъжичка от това ще ви избави от киселините в стомаха

Повдигнете главата на леглото си

Опитайте да повдигнете главата на леглото си, за да предотвратите киселини и рефлукс. Когато горната част на тялото е повдигната, гравитацията прави по-малко вероятно съдържанието на стомаха да се върне обратно в хранопровода. Важно е да се отбележи, че всъщност трябва да повдигнете самото легло, а не само главата си. Подпирането с допълнителни възглавници поставя тялото ви в огъната позиция, което може да увеличи натиска върху корема ви и да влоши симптомите на киселини и рефлукс.

Спането на специална клиновидна възглавница е друг ефективен подход. Клиновидната възглавница леко повдига главата, раменете и торса, за да предотврати рефлукс и киселини. Можете да използвате клиновидна възглавница, докато спите настрани или по гръб, без да причинявате напрежение в главата или врата. Повечето възглавници на пазара са повдигнати между 30 до 45 градуса в горната част.

Допълнителни стъпки

Диетите с високо съдържание на мазнини също могат да увеличат симптомите, така че ястията с ниско съдържание на мазнини са идеални. В много случаи промените в начина на живот, споменати тук, са всичко, от което се нуждаете, за да избегнете или облекчите киселините и други симптоми на ГЕРБ. Въпреки това, ако симптомите ви продължават или зачестят, посетете вашия лекар за изследване и лечение.

Естествени лекарства, като пробиотици, чай от корен от джинджифил и хлъзгав бряст, също могат да помогнат.

Поддържането на здравословно тегло, приемането на лекарства и поддържането на добри навици след хранене често са достатъчни, за да потушат огъня на киселините.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Тези ключови симптоми показват, че имате проблем с щитовидната жлеза

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Тези суперхрани намаляват риска от онкологични заболявания

Това е най-полезната закуска за чревното здраве

Добавете този зеленчук към салатата си и няма да се познаете в огледалото

Вкусът на метал в устата и още 8 признака на ниска киселинност на стомашния сок

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com