Морковите са най-доброто лекарство - ето от какво може да ви излекуват

25523
Морковите са най-доброто лекарство - ето от какво може да ви излекуват
Снимка: iStock

Морковите се открояват сред зеленчуци с високото съдържание на калиеви соли, особено необходими при заболявания на сърцето, кръвоносните съдове и бъбреците.

Яденето на моркови е полезно при много заболявания: инфаркт на миокарда, ангина пекторис, атеросклероза, калкулозен холецистит, камъни в бъбреците, анемия, злокачествени тумори, метаболитен полиартрит, нарушения на стомашно-чревния тракт, намалена лактация, хелминтни инвазии (острици), хемороиди, катар на горните дихателни пътища, стоматит.

Морковите се използват широко за лечение и профилактика при дефицит на витамин А, който се проявява предимно като намаляване на зрителната острота, както и при запек и нарушения на минералния метаболизъм.

Противопоказания.

Морковите не се препоръчват за употреба при възпаление на тънките черва или обостряне на язва на стомаха и дванадесетопръстника.

Ето от какво може да ви излекуват - рецепти:

Лечение на хрема: капвайте сок от моркови в носа 8-10-12 пъти на ден. При хрема в народната медицина широко се използва смес: прясно приготвен сок от моркови и растително масло (1:1) плюс няколко капки сок от чесън се смесват и се накапват в носа няколко пъти на ден.

Кои хора НЕ е препоръчително да ядат моркови

Смес от сок от моркови и мед се е доказала добре. Използва се за гаргара при болки в гърлото, след разреждане с преварена вода. От сок от моркови и захар се приготвят сиропи, които са полезни при възпалено гърло. Настържете няколко корена моркови или прекарайте през месомелачка, изстискайте сока. Преди пиене пресният сок се смесва с мед или захар на вкус. Приемайте по 1 супена лъжица 4-5 пъти на ден при дискомфорт в гърлото и пресипнал глас.

За лечение на кашлица, подобряване на отделянето на храчки при бронхит, ларингит, трахеит, пневмония, традиционната медицина препоръчва използването на прясно изцеден сок от моркови с мляко (1: 1) 1 супена лъжица 5-6 пъти на ден или половин с мед 1 чаена лъжичка 5-6 веднъж дневно. Тези смеси се използват особено често в педиатричната практика.

Сокът от моркови се използва за изплакване на устата при възпаление на венците и стоматит.

При инфаркт на миокарда сок от моркови (като източник на каротин) се предписва от първите дни по 100 ml 2-3 пъти на ден.

За мъже с полова импотентност е полезно също да пият сок от моркови с мед: 1 супена лъжица преди хранене 3-4 пъти на ден и да вземат семена, смлени на прах: 1 g 3 пъти на ден.

За да намалите киселинността на стомашния сок, трябва да нарежете 2 средни моркова, да добавите 3 чаши вода и да кипнете, докато останат 1,5 чаши течност. Охладете, с този бульон залейте 1 чаена лъжичка сурово ленено семе. Пие се 3 пъти на ден 30 минути преди хранене.

Сложете 2 супени лъжици семена от моркови в 300 мл вряща вода. Оставете за 12 часа. Приемайте горещ 3 пъти на ден при подуване на корема (метеоризъм).

Сок от моркови или моркови, пасирани с ябълки и мед, трябва да присъстват в ежедневната диета при всеки хепатит.

Сок от моркови, цвекло (оставете за 1-2 часа преди употреба) и краставица в съотношение 4:1:4 може да се използва при заболявания на черния дроб, жлъчния мехур и простатната жлеза.

5-те огромни ползи от консумирането на МОРКОВИ

За профилактика и лечение на затлъстяване се препоръчва да се ядат моркови със зеле и боровинки, тъй като те съдържат много йод.

1 супена лъжица ситно натрошени сушени моркови се заливат с 300 мл вряла вода и се оставят да къкри в термос за 6-8 часа. Прецедете. Приема се по 100 мл 3 пъти на ден 1 час преди хранене при камъни в бъбреците.

Сок от моркови, сок от хрян, мед - по 1 чаша, сок от 1 лимон. Разбъркайте добре с дървена шпатула в емайлиран съд и изсипете в стъклен съд. Приема се по 1 супена лъжица 3 пъти на ден 1 час преди хранене и 2-3 часа след хранене при хипертония.

Важно! За да се усвои напълно каротинът, трябва да ядете моркови или да пиете сока им с масло (за предпочитане с парче масло, но можете да използвате и растително масло).

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

"Мързеливото око" може да е симптом на сериозни здравословни проблеми

5 домашни средства, с които ще забравите за вредителите по цветята

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Тези две добавки НЕ трябва да се комбинират, защото могат да доведат до анемия

Лекар: 3 лесни начина, с които да спрете нощното уриниране

Фитнес треньор: Тези 4 храни блокират отслабването

Трикове, с които да засилите метаболизма си на 30, 40, 50 и 60 години

Зодиите, които не могат да крият емоциите си

Най-добрите плодове за лечение на затлъстял черен дроб

Къде отслабваме първо, когато губим тегло?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com