Навици, които забавят метаболизма и ви карат да пълнеете

3166
Навици, които забавят метаболизма и ви карат да пълнеете
Снимка: iStock

Метаболизмът представлява всички процеси, които протичат в тялото и при които се използва енергия, извлечена от калориите, доставени с храната. Метаболизмът е също така потокът от материя и информация през клетките в човешкото тяло. Той е от решаващо значение за тези, които се грижат за стройна фигура, тъй като ефективните процеси на преобразуване на енергията са отговорни, наред с други неща, за растежа на мастната тъкан. Определени външни фактори могат да ускорят или забавят метаболизма. Какво влияе негативно върху него?

Ограничаване на протеините в диетата

Когато се подлагат на диета, хората, които отслабват, често предприемат драстични мерки, като поставят в чинията си преди всичко пресни зеленчуци и плодове. Това е голяма грешка, особено ако се ограничава доставката на протеини. Протеините участват в термогенезата на храненето, т.е. в разхода на енергия, свързан с процеса на смилане на храната. Този разход зависи от това кои съставки се усвояват. При усвояването на мазнините организмът се нуждае от 8 % от получената енергия, а при белтъчините - от 30 %. Правилно балансираното хранене, с правилно съотношение на белтъчините, поддържа термогенезата на хранене на високо ниво, като по този начин повишава метаболизма.

5 причини за напълняване, за които дори не сте подозирали

Твърде малко консумирани калории

Най-голямата грешка в храненето, която хората допускат, когато са на диета, е да имат твърде голям калориен дефицит. Организмът, получавайки твърде малко калории при хранене, превключва на "постен режим", като по този начин забавя метаболитния процес. От това страда не само метаболизмът, но и - парадоксално - се наблюдава по-голямо натрупване на телесни мазнини. Това е така, защото организмът натрупва резерви, за да черпи от тях енергията, която липсва в предоставените хранения.

Нередовният сън ни кара да пълнеем

Хроничният недостиг на сън или почивката в нередовно време карат тялото да се държи така, сякаш е в състояние на повишен стрес. Недостигът на сън или липсата на хигиена на съня пречат на организма да се регенерира - страдат ендокринната, кръвоносната, храносмилателната и нервната система.

6 причини за рязко напълняване

Твърде малко физическа активност или претрениране

Най-добрият начин да забързате метаболизма си е чрез физическа активност. Въпреки че доскоро се смяташе, че кардиотренировките имат благоприятен ефект върху метаболизма, оказва се, че интервалните тренировки имат много по-добър ефект. 
Честата смяна на темпото и променливата сърдечна честота раздвижват метаболизма и стимулират клетките на тялото да работят по-ефективно. Интервалните тренировки ангажират различни мускулни части с различна интензивност, а именно мускулите са отговорни за изгарянето на най-много калории.
Метаболизмът се влияе неблагоприятно и от претренирането. Прекомерните и натоварващи тренировки могат да се разглеждат от организма като стресов фактор и по този начин да задействат "икономичния" режим на организма.

Стресът е враг на бързия метаболизъм

Преживяването на хроничен стрес се отразява на функционирането на целия организъм. Той допринася не само за наднорменото тегло, но и за съдови и сърдечни заболявания. Повишеното производство на кортизол (хормонът на стреса) повишава кръвната глюкоза. 
Устойчивото "високо ниво на захар" пречи на метаболизма на мазнините и дори води до напълняване. Следователно е логично, че умението да се справяме със стреса - техники за релаксация, почивка, ангажиращи хобита - има пряко въздействие върху това какъв е метаболизмът ни и как изглежда фигурата ни.

Метаболизмът се забавя с възрастта

Факторите, които влияят на метаболизма, обаче могат да бъдат независими и са преди всичко генетично предразположение, както и възрастта. С течение на времето метаболизмът естествено се забавя. Колкото по-възрастен става човек, толкова по-големи се появяват разликите между мускулната и мастната тъкан. Изследванията показват, че това не е задължително да се случи, стига да се поддържа повишена физическа активност. Редовните физически упражнения могат да намалят риска от увеличаване на несъответствията с цели 50 %.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Ново начало в любовта за зодия Рак, ето какво ги очаква до края на годината

Как да имаме най-шарените великденски яйца

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Как да имаме най-шарените великденски яйца?

Не сте очаквали: Топ 4 на най-страхливите зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com