Най-големите грешки в грижата за кожата, които хората правят през нощта

4358
Най-големите грешки в грижата за кожата, които хората правят през нощта
Снимка: iStock

Всички имаме вечерна рутина и тя включва грижа за кожата за много от нас. Но вашата вечерна рутина може да не е толкова полезна, колкото си мислите.

Дори и да не можете да го правите правилно всеки път, има някои често срещани грешки, които си струва да се опитате да коригирате. По-долу дерматолозите споделят най-големите грешки в грижата за кожата, които хората правят, и техните съвети за отстраняването им.

Прилагане на витамин С през нощта

Точно както ретиноидите са най-добри за нощна употреба поради дезактивиране на слънчевата светлина и чувствителност, серумите с витамин С имат идеален период от време за приложение.

Не нанасяйте серум с витамин С преди лягане. Като антиоксидант, трябва да се прилага през деня, за да предпази кожата от свободните радикали.

Специалист на звездите споделя най-добрите си съвети за грижа за кожата

Друга причина да прилагате серум с витамин С през деня: Не върви добре с локален ретиноид, който се предполага, че се прилага през нощта.

Не миете лицето си

През деня върху кожата се натрупват мръсотия, масло, грим и дори замърсени частици. Неотмиването означава, че те могат да причинят дразнене на кожата, възпаление и увреждане от свободните радикали. Това допринася за преждевременно стареене, тъмни петна, фини линии и дори бръчки.

Немиенето на лицето може да има вредни последици за здравето – включително привличане на бактерии, причиняващи акне, и възпрепятстване на естествения процес на възстановяване на кожата – особено ако носите грим.

Гримът може също така особено да увреди очите, като ги изложи на риск от очни инфекции, възпаления и ожулвания на роговицата.

Липса на хидратация

Ако кожата е дехидратирана и повърхността е суха и стегната, това увеличава производството на себум, тъй като кожата ви се опитва да коригира проблема естествено. Дехидратацията на кожата също може да причини зачервяване, чувствителност и раздразнение, а овлажнителят е ефективен начин за добавяне на вода към кожата. В допълнение, кожата ви преминава в режим на възстановяване през нощта, така че нанасянето на овлажнител ще помогне за максимално усвояване и ще подобри кожната бариера.

Особено важно е да се овлажнява през сухите зимни месеци, когато кожата се зачервява, лющи се и се възпалява.

Не забравяйте да носите овлажняващ крем, особено ако нагревателят ви работи цяла нощ. За моите пациенти с наистина суха кожа дори препоръчвам използването на овлажнител.

Прекалено сте агресивни

Някои хора се мият и чистят, докато кожата им стане чиста като скърцане. Обикновено този писклив звук е звукът от премахването на естествените мазнини от кожата ви. Предполага се, че кожата ни съдържа естествени масла, за да я запазим непокътната и да предпазим вътрешната ни среда от външни дразнители. Мийте лицето си през нощта, но бъдете нежни.

Нов трик за намаляване на подпухналостта в лицето сутрин

Неправилно комбиниране на продукти

Внимавайте, когато комбинирате продукти за грижа за кожата.

Неправилното наслояване на вашите продукти може да доведе до непълно проникване и липса на ефикасност на активните съставки.

Видът на продуктите, които използвате през същата вечер, също може да бъде проблематичен.

Една често срещана грешка е използването на измиване с бензоил пероксид непосредствено преди използване на ретиноид. Това изсушава кожата още повече и дори може да инактивира определени ретиноиди; затова е най-добре да се използва нежен почистващ препарат преди употреба на ретиноиди.

Трябва да бъдете предпазливи и да използвате едно активно вещество – например само ретинол. Не наслоявайте и не комбинирайте ретинол с гликолова киселина или твърде много от тези активни вещества. Това всъщност може да доведе до дразнене и нарушаване на кожната бариера. По-малко е повече.

И ако сте пропуснали вечерната си рутина, не се опитвайте да удвоите на следващия ден – особено ако сте свикнали да редувате съставките.

Не пренебрегвайте врата си

Кожата на врата ви е деликатна и в резултат на това може да покаже признаци на стареене по-рано от други области и често се пренебрегва. В сегашната ера на хората, загрижени за фините линии и промяната на текстурата, които сега се наричат „технологична шия“, е особено важно да се грижите за врата си, както правите лицето си.

Не забравяйте да нанесете овлажняващ крем върху врата си, за да поддържате кожата хидратирана. Можете също да закупите продукти, специфични за врата.

Пренебрегвате устните си

Много хора не използват правилния продукт за устни или не използват никакъв продукт за устни.

Дишането без хидратация през нощта изсушава устните и може да причини сухи напукани устни. Поради тази причина препоръчвам емолиент на базата на мехлем за устните преди лягане за всички пациенти.

Забравяте да смените калъфката на възглавницата си

Вечерната грижа за кожата не е само това, което правите на мивката в банята. Вашето легло също играе роля.

Може да не сте осъзнавали, че вашата калъфка за възглавница трябва да бъде част от вашата рутинна грижа за кожата. Много хора правят грешката да не сменят достатъчно често калъфката на възглавницата си, което може да доведе до акне. Дори и да миете лицето си всяка вечер, важно е да сменяте калъфката на възглавницата си на всеки няколко дни.

Не получава достатъчно сън

Това не е стриктно рутинна грижа за кожата, но ако останете будни, за да изпиете последното си телевизионно шоу или да използвате телефона си през нощта, може да наруши естествените ни циркадни ритми и да наруши съня. Проучванията показват, че хронично лошо или ниско качество на съня е свързано с повишени признаци на стареене на кожата и лоша бариерна функция и кара хората да се чувстват по-зле от това как изглеждат.

От друга страна, получаването на препоръчителните осем часа сън всяка нощ може да бъде от голяма полза за кожата ви.

Докато спите, притокът на кръв към кожата ви се увеличава, което позволява на колагена да възстанови и поправи щетите от факторите на околната среда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 13 май /валутен калкулатор/

Подути сливици - каква е причината и как трябва да се лекуват

Лекарите споделят за храна, която трябва незабавно да спрете да ядете, ако искате да сте здрави

Зодии, известни с това, че са много страстни

Неочакван страничен ефект от бързата загуба на тегло, за който не се говори

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 12 май /валутен калкулатор/

Това е начинът за понижаване на кортизола без добавки

Защо този витамин е толкова важен?

Сигнали, които са показател за недостиг на магнезий

4 основни причини за ранна остеохондроза и 11 начина да я избегнете

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com