Най-голямата грешка, която хората допускат при миенето на зъбите - може да доведе до по-бързо ПОЖЪЛТЯВАНЕ

2873
Най-голямата грешка, която хората допускат при миенето на зъбите - може да доведе до по-бързо ПОЖЪЛТЯВАНЕ
Снимка: iStock/Guliver

Счита се, че пожълтелите зъби са един от първите признаци на стареене. За щастие не е много трудно или скъпо да се поправят жълтите зъби. Зъбите могат да пожълтеят като част от естествения процес на стареене. За разлика от всички останали тъкани в тялото, емайлът  (външният слой на зъбите) не расте, не се възстановява и не се подменя. С напредването на възрастта зъбният емайл започва да се износва, разкривайки дентина в зъба, който е с жълтеникав цвят. Пожълтяването на зъбите обаче може да се случи много по-бързо при лоша орална хигиена или при определени медицински състояния. 

Вижте как правилно да дезинфекцирате четката си за зъби, за да се предпазите от бактерии

Употребата на тютюн е една от най-честите причини, тъй като тя може да оцвети зъбите много бързо. Хранителният режим, богат на кафе, чай, газирани напитки и червено вино, също може да доведе до оцветяване и промяна на цвета на зъбите. Напитките и храни с тъмни пигменти са по-склонни да оцветяват зъбите ви. В това число влизат кафето, чаят, червеното вино и плодовите сокове с тъмен цвят, като боровинка. Определени химични съединения, които придават на тези храни и напитки силния им цвят, взаимодействат с плаката, покриваща повърхността на зъбите. С течение на времето тези компоненти могат да се вградят в малки джобове в повърхността на емайла, причинявайки по-дълбоки петна.

Защо трябва да имаме паста за зъби в колата?

За да се преборите с пожълтяването и петната, е препоръчително да миете зъбите си редовно и правилно. Най-големите грешки са, че не се четкат зъбите в продължение на препоръчителните две минути и че се използва прекалено голяма сила при миене на зъбите. Те могат да доведат до тежки последици, като загуба на емайл и рецесия на венците. Много зъболекари препоръчват използването на електрическа четка за зъби, за да се постигне по-дълбоко почистване, но когато използвате електрическа четка за зъби, трябва да се въздържате от търкане и да оставите въртящата се глава да свърши работата. Едно от предимствата на електрическата четка за зъби е, че тя буквално почиства зъбите вместо вас, така че не е необходимо да я притискате силно към повърхността на зъбите.

НИКОГА не правете грешката да хвърляте старата си четка за зъби

Просто дръжте четката така, че косъмчетата да се намират на линията на венците, след което движете четката за зъби около зъбите и венците с леки кръгови движения, без да прилагате силен натиск. Повечето електрически четки за зъби или се въртят, или използват звукови вибрации. Разликата между тези два вида технологии е проста: звуковата четка използва вибрации, за да разхлаби плаката от зъбите и венците, докато кръглата, въртяща се четка се движи бързо напред-назад, за да постигне същия ефект. Много клинични тестове показаха, че и двете технологии имат сходна ефективност на почистване и са много по-добри от ръчните четки за зъби при отстраняване на плаката.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Правете това на работа, за да имате повече енергия и да сте по-продуктивни

5 признака, че тялото ви е задръстено с токсини

Кои са "позволените храни" при колит?

Тези зодии със сигурност ще ви предадат

Парене и сълзене на очите: възможни причини и лечение

Как да намалим незабавно кръвната си захар?

Рязко замайване и гадене - причини за възникване

Защо винаги виждам 11:11 на часовника?

Как да разберете каква е вашата любовна съвместимост със съпругата ви?

Митове и истини за здравословното хранене, които всеки трябва да знае

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Полезно