Най-опасните храни по време на бременност

1706
Най-опасните храни по време на бременност
Снимка: iStock

Бременността е критичен период както за майката, така и за развиващото се бебе, а поддържането на здравословен хранителен режим е от съществено значение за успешното протичане на бременността. Въпреки че има многобройни храни, които осигуряват основни хранителни вещества за развитието на плода, има и някои храни, които могат да представляват потенциален риск както за майката, така и за бебето. Идентифицирането и избягването на тези храни е от решаващо значение за осигуряване на безопасна и здравословна бременност.

Един от най-известните виновници е суровата или недостатъчно сготвена морска храна, особено ракообразните и сушито. В суровите морски дарове могат да се съдържат вредни бактерии, вируси или паразити, като листерия и салмонела, които могат да доведат до тежки хранителни заболявания. Бременните жени са по-податливи на тези инфекции и те могат да имат вредно въздействие върху развиващия се плод, като увеличават риска от усложнения като преждевременно раждане и проблеми с развитието.

Диета по време на бременност: храната е два пъти по-важна

Меките сирена, като фета, синьото сирене и непастьоризираните разновидности, също трябва да се избягват по време на бременност. Тези сирена могат да съдържат Listeria monocytogenes - бактерия, която може да доведе до листериоза. Листериозата представлява сериозна заплаха за бременните жени, като може да причини спонтанен аборт, раждане на мъртво дете или тежки здравословни проблеми на новороденото.

Недостатъчно сготвените или сурови яйца са друг проблем за бременните жени поради риска от заразяване със салмонела. За да намалите този риск, е важно да сготвите яйцата добре, докато жълтъкът и белтъкът станат твърди. Домашно приготвените майонеза, айоли и някои дресинги за салати, които съдържат сурови яйца, трябва да се заменят с алтернативи, приготвени в търговската мрежа, за да се гарантира безопасността.

Бременните жени трябва да внимават и с деликатесите и преработените меса. Тези продукти могат да съдържат вредни бактерии като листерия и трябва да се нагряват до готовност за пара, за да се елиминира рискът. Освен това прекомерната консумация на преработени меса е свързана с неблагоприятни последици при бременност, така че умереността е от ключово значение.

Храните, които задължително трябва да избягвате по време на бременност

Приемът на кофеин също трябва да бъде ограничен по време на бременността, тъй като високите нива на кофеин се свързват с повишен риск от спонтанен аборт и преждевременно раждане. Препоръчително е бременните жени да поддържат дневния си прием на кофеин под 200 милиграма, което приблизително се равнява на една 12-градусова чаша кафе.

Някои видове риба, особено тези с високо съдържание на живак, трябва да се консумират пестеливо или да се избягват напълно. Живакът може да увреди развиващата се нервна система на плода. Бременните жени трябва да внимават с големите хищни риби, като акула, риба меч, кралска скумрия и кефалови риби.

Въпреки че балансираното и пълноценно хранене е от съществено значение по време на бременността, също толкова важно е да се познават и избягват потенциално вредни храни. Като правят информиран избор и се консултират с медицински специалисти, бъдещите майки могат да сведат до минимум рисковете и да допринесат за оптималното здраве и развитие на нероденото си дете.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Тези ключови симптоми показват, че имате проблем с щитовидната жлеза

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Тези суперхрани намаляват риска от онкологични заболявания

Това е най-полезната закуска за чревното здраве

Добавете този зеленчук към салатата си и няма да се познаете в огледалото

Вкусът на метал в устата и още 8 признака на ниска киселинност на стомашния сок

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com