Не е за вярване, но ТЕЗИ храни и напитки са по-вредни и от цигарите

66892
Не е за вярване, но ТЕЗИ храни и напитки са по-вредни и от цигарите
Снимка: iStock/Guliver

Прибягването до много строги диети или пък храненето само с нездравословни храни могат значително да увредят здравословното ни състояние. В сравнение с тях, дори цигарите са по-добър вариант. Някои от хранителните продукти, които консумираме, може да се окажат по-вредни, отколкото полезни, както сме си мислели. Нека видим кои са храните, които дори не сте предполагали, че може да вредят на здравето ви:

Прясно изцедени плодови сокове

Плодовете наистина са изключително полезни за здравето и имунната ни система, но когато ги приемаме под формата на фрешове, те вече са загубили част от полезните си свойства като например фибрите. Друг важен фактор е, че прекомерената консумация на изцедени сокове може да доведе то увеличаването на количеството захар в организма, а това от своя страна – до диабет, затлъстяване и сърдечни заболявания. В някои фрешове дори се съдържа толкова захар, колкото в кенче кока-кола.
Препоръчваме ви да консумирате пресни плодове, вместо да си правите фрешове. Един плод е достатъчен, за да си набавите необходимите полезни вещества, а за направата на чаша сок са нужни повече от един.

7 полезни храни, които може да са опасни

Гранола барчета

Гранола барчетата също имат полезни вещества в състава си, но и количеството захар в тях не е малко. Някои от тях съдържат до 15-30 г захар. Но пък от друга страна, ако попаднете на добър състав без наличието на много захар, тези протеинови барчета са чудесен здравословен снак при появата на глад. Гледайте състава, те трябва да имат поне 3 г фибри и 5 г протеин, а захарта трябва да е най-много 10 г.

Суши

Сушито като храна не е вредно, но не са особено полезни добавките към него – различни сосове и продукти, съдържащи майонеза, крем сирене и други храни, богати на мазнини. Те значително увеличават стойността на калориите и е хубаво да си поръчвате чисто суши вместо с тези добавки.

Риба от развъдник

Рибите са много полезна храна за нас, но тези, които купуваме от големите вериги супермаркети обикновено не съдържат нормалните количества омега-3 мастни киселини, а химически добавки, за по-добрия вид и по-бързия растеж на рибите.

Обезмаслени храни

Мислим си, че хапваме и купуваме храни, които са здравословни и без вредни мазнини, но не е така. В повечето случаи здравословните мазнини биват заменени от преработена захар, така че ние просто си вредим повече, отколкото си помагаме. Диетолозите препоръчват консумацията на млечни продукти с естествени съставки – протеини и здравословни мазнини, които не съдържат преработена захар. Такива са например изварата или киселото мляко.

Зърнени култури

За да останем млади и здрави, след като прехвърлим 30 години - изключваме ТЕЗИ храни от менюто си

Диетолог изброи храните, които не трябва да се консумират от хората над 30-годишна възраст. Дана Лий Смит в статия за "Eat This, Not Th...

Има хиляди видове зърнени култури на пазара. Да, вярно е, че съдържат полезни фибри и хранителни вещества, но можем да се натъкнем и на продукти с не толкова добро качество. Захарта и рафинираните зърна са само част от вредните вещества, добавени за добрия вид и вкус на зърнените закуски. Пълнозърнестите храни и овесените ядки са чудесен и здравословен заместител на тези пълни със захар продукти.

Бял хляб

В белият хляб няма фибри и други здравословни хранителни вещества, но пък са съставени от рафинирани зърна. Вместо бял, консумирайте пълнозърнест хляб. Фибрите спомагат за здравословното тегло, доброто кръвно налягане, намаляват риска от диабет и сърдечно-съдови заболявания.

Соя

В соята има големи количества изофлавони и растителни естрогени, които нарушават менструалния цикъл при жените и повишават нивото на естроген в организма. Консумацията на соя може да доведе и до проблеми с щитовидната жлеза – подуване на шията, изпотяване, загуба на тегло.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Съвместими зодиакални съвпадения за зодия Везни

Кои са петте черти на успешния бизнесмен?

Домашният препарат, с който ще отпушите мивката за секунди

Всичко за двойната брадичка, плюс 6 лесни упражнения за премахването й

Чаят от тази подправка унищожава мазнините и регулира теглото

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Открийте най-много и най-малко съвместимите зодиакални знаци според астрологията

Какво причинява висока сутрешна кръвна захар и как можете да я намалите?

Нумерологията и нейното въздействие върху човешкия живот

Как да успокоим сухата кашлица: 3 работещи съвета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com