Неочакваните ползи на сока от краставици - научете повече по темата

14438
Неочакваните ползи на сока от краставици - научете повече по темата
Снимка: iStock

Краставиците са обичани от много хора. Някои хора предпочитат кисели краставички за закуска, други са готови да ядат пресни краставици в различни салати или просто от градината. Има и такива, които не обичат краставици и презрително казват: „Е, какво има в тази краставица. Една вода. Вода, да!

Сокът от краставица се получава много лесно. Можете дори да направите без сокоизстисквачка, просто нарежете краставицата. И след това изстискайте пулпата и ще се получи лечебна напитка.

Краставиците са един от най-добрите естествени диуретици. Лекото действие на краставичния сок като диуретик го прави безопасен за много възрастни хора с високо кръвно налягане. Високото съдържание на калий в краставиците ги прави незаменими в диетата на хора не само с високо, но и с ниско кръвно налягане.

Дългогодишният опит в употребата на сок от краставици от ценители за облекчаване на хода на определено заболяване прави този сок един от най-консумираните.

В народната медицина краставиците и сокът от краставици са известни като средство против кашлица. Сокът, смесен с мед, премахва кашлицата и улеснява отхрачването.

Водата от краставици и нейните ползи за тялото

При кожни заболявания редовното пиене на сок от краставица в комбинация със сок от моркови, спанак и салата дава добри резултати. Тези сокове са комбинирани и взаимно се допълват с полезните си компоненти. Не по-малък ефект се получава, ако просто ядете салати от листа спанак, маруля и резенчета краставица. Просто не пълнете такава салата с майонеза или заквасена сметана.

Пиенето на 4-5 чаши сок от краставици на ден в продължение на една седмица прочиства кръвта и лимфната система, което води до подобряване на благосъстоянието и състоянието на кожата.

Пресният сок от краставици съдържа голямо количество силиций и сяра. А те са много необходими за здравето на косата и ноктите. Същите тези микроелементи помагат за подобряване на зъбите и венците.

Плодова каша, сок или запарка от зелена кора при външно приложение имат противовъзпалително, почистващо действие при акне, дерматити, лунички, слънчеви изгаряния, старчески петна, слънчеви изгаряния.

Не е истина колко много ползи имат краставиците

Две чаши прясна краставица, нанесени върху клепачите, ще помогнат за облекчаване на умората на очите и зачервяването на конюнктивата.

За подобряване на растежа на косата в кожата на главата се втрива смес от сок от пресни краставици и зеле, взети по равно.

Но!

Всеки зеленчук или сок от него има своите противопоказания. Сок от краставици и пресни краставици не трябва да се консумират по време на обостряне на пептична язва на стомаха и дванадесетопръстника, остър и хроничен гастрит. И всяко лечение със сок може да се извършва само по препоръка на лекар. Но знанието за полезните свойства на сока не вреди на никого.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Подути сливици - каква е причината и как трябва да се лекуват

Лекарите споделят за храна, която трябва незабавно да спрете да ядете, ако искате да сте здрави

Зодии, известни с това, че са много страстни

Неочакван страничен ефект от бързата загуба на тегло, за който не се говори

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 12 май /валутен калкулатор/

Това е начинът за понижаване на кортизола без добавки

Защо този витамин е толкова важен?

Сигнали, които са показател за недостиг на магнезий

4 основни причини за ранна остеохондроза и 11 начина да я избегнете

Каква трябва да е диетата при болки в стомаха? (примерно меню)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com