Няма да има безсъние: 3 плода за добър сън - яжте ги вечер

6558
Няма да има безсъние: 3 плода за добър сън - яжте ги вечер
Снимка: Istock

Всички знаем много добре колко важен е сънят за работата на цялото тяло. И зимният период не е изключение, тъй като през студения сезон сме по-податливи на множество заболявания. Въпреки това, общоприето е, че една трета от възрастните изпитват затруднения със съня. Доказано е, че хроничната липса на сън не само се отразява негативно на външния вид, но също така увеличава риска от развитие на проблеми със сърцето и кръвоносните съдове, намалява имунитета и може да провокира появата на психични разстройства.

Какви плодове трябва да добавите към диетата си, за да подобрите съня си?

Много хора са чували, че преди лягане се препоръчва да оставите всички джаджи настрана, да направите малко загряване и да проветрите стаята. Но знаете ли, че ако хапнете един от тези три плода, ви е гарантиран качествен и спокоен сън? Изследователи и лекари са доказали, че в много случаи плодовата диета предлага отлични природни средства за здравословни проблеми, включително съня.

Експерт по съня: 14 храни за по-добър сън

Череша

Според устните свидетелства на някои хора черешовият сок им помага при безсъние. За да проверят тази информация, учените изследвали ефекта на тази напитка върху качеството на съня на петнадесет възрастни хора, страдащи от безсъние. Едно проучване установи, че пиенето на две порции тръпчив сок от череши на ден води до способността за по-бързо заспиване и подобрява общата ефективност на съня. Най-важното е да пиете сок без добавена захар. Според учените консумацията на този продукт два часа преди лягане гарантирано води до бързо заспиване.

През първите две седмици от изследването участниците пиели чаша сок от череши сутрин и вечер. След това беше направена почивка за две седмици, така че ако черешовият сок наистина съдържал вещества, които помагат при безсъние, те имали време да се измият от тялото. След това започнала втората фаза на изследването, която също продължила две седмици. По време на тази фаза участниците в проучването отново пият чаша сок сутрин и вечер, но от различен плод. Анализът на резултатите от експеримента показа, че когато участниците пият сок от череши, те заспиват средно със 17 минути по-бързо.

С какво е свързано това? Факт е, че черешите съдържат много триптофан, който насърчава производството на мелатонин, наричан още „хормонът на съня“. Мелатонинът от своя страна регулира циркадния ритъм или процеса, отговорен за цикъла сън-събуждане. Освен това мелатонинът е и много ефективен антиоксидант.

Меню за добър сън: 5 храни, които се борят с безсънието

Киви

Хранителните свойства на кивито също влияят върху качеството на съня. Този плод е с високо съдържание на серотонин и фолиева киселина, които ви помагат да заспите бързо. И по същия начин, дефицитът на фолиева киселина може да причини безсъние. Този витамин е важен за синтеза на серотонин и допамин: дисбалансът на тези невротрансмитери в мозъка може да причини развитие както на депресия, така и на тревожни разстройства.

Банан

Оказа се, че благотворно влияние върху качеството на съня има и друг популярен плод – бананът. Жълтите плодове съдържат магнезий, протеини и витамин B6, които насърчават производството на серотонин. Като предшественик на мелатонина, серотонинът помага за регулирането на циклите сън-събуждане и вътрешния часовник на тялото. Смята се, че той играе важна роля в регулирането на настроението и двигателните, когнитивните и автономните функции на тялото и следователно влияе върху продължителността и качеството на съня.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Кои зодии може да се изправят пред предизвикателства в годината на Сатурн?

Кой празнува на Цветница 2024 - пълен списък

"Мързеливото око" може да е симптом на сериозни здравословни проблеми

5 домашни средства, с които ще забравите за вредителите по цветята

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com