Опасен ли е високият пулс?

18777
Опасен ли е високият пулс?
Снимка: George Ion / Pixabay

Пулсът наистина може да се ускори поради стрес. В този случай той ще се нормализира, когато се успокоите. Но понякога повишеният пулс в покой може да е симптом на опасно заболяване. За да разберете какво не е наред, струва си да преминете през преглед с кардиолог.

Може ли пулсът да се ускори без повишаване на кръвното налягането?

Сърдечната честота, HR, е броят на сърдечните удари в минута. Когато се свие, кръвното налягане се повишава. В резултат на това стените на артериите започват да трептят - и възниква пулс.

Какво е сърдечна честота и защо да я измерваме?

При здрави хора пулсът е синхронизиран. Но при някои сърдечни заболявания, като предсърдно мъждене, кръвта не навлиза в артериите при всеки удар на сърцето. Поради това има пулсов дефицит - ситуация, при която сърдечната честота е по-висока от пулса.

Какво е пулсов дефицит?

Въпреки че пулсът и кръвното налягане са свързани, те не винаги се повишават едновременно. Например, когато хората са уплашени или много притеснени, сърцето започва да бие по-бързо. Това помага да се достави повече богата на кислород кръв към мускулите и подготвя тялото за битка или бягство. Но дали това ще повиши кръвното налягане зависи от състоянието на кръвоносните съдове на конкретния човек.

Ето какво задължително трябва да ядем при наличието на нисък пулс

Каква е разликата между кръвно налягане и пулс?

Ако съдовете са здрави, с повишен кръвен поток, стените им се разтягат, така че налягането не се променя или леко се повишава. Ето защо при уплашените млади хора обикновено се увеличава само сърдечната честота, а налягането остава стабилно.

Но ако човек е развил атеросклероза, при която в артериите се образуват плаки от холестерол и калций, стените на съдовете стават по-малко разтегливи. Колкото по-възрастен е човекът, толкова по-голяма е вероятността той да има атеросклероза. Следователно, по време на стрес при възрастните хора, сърдечната честота и кръвното налягане могат да се увеличат.

Колко опасно е ускоряването на пулса в покой?

Какъв трябва да бъде пулсът? Много фактори влияят на сърдечния ви ритъм, от упражнения и нива на стрес до телесна температура и жажда. Ето защо е обичайно да се измерва в покой, тоест когато човек е спокоен, не иска да пие и не е зает с физическа работа.

При здрави хора над 18-годишна възраст честотата на пулса обикновено е от порядъка на 60-100 удара в минута. Ако сърдечната честота в покой надвишава 100 удара, лекарите наричат ​​това състояние тахикардия.

Кардиолог: Това е най-опасният пулс за възрастните хора

Какво е тахикардия?

Физиологичната тахикардия е нормална реакция на тялото към външни фактори, които допринасят за ускоряване на сърдечния ритъм. Това е емоционален стрес, включително безпокойство и страх, пиене на големи количества кофеинови напитки или някои лекарства.

Веднага след като човек се успокои или действието на кофеина или лекарствата приключи, пулсът се нормализира. Следователно физиологичната тахикардия обикновено не причинява вреда на здрави хора.

При патологична тахикардия пулсът се ускорява поради вътрешни причини. Тоест, това не е нормална реакция на тялото към външни фактори, а симптом на някакво заболяване. Пристъп на ускорен сърдечен ритъм възниква неочаквано и може да продължи от няколко секунди до няколко дни. След това пулсът се нормализира и след известно време отново се появява ускорен пулс. Колко опасна е патологичната тахикардия зависи от причините за нея.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

Правете това на работа, за да имате повече енергия и да сте по-продуктивни

5 признака, че тялото ви е задръстено с токсини

Кои са "позволените храни" при колит?

Тези зодии със сигурност ще ви предадат

Парене и сълзене на очите: възможни причини и лечение

Как да намалим незабавно кръвната си захар?

Рязко замайване и гадене - причини за възникване

Защо винаги виждам 11:11 на часовника?

Как да разберете каква е вашата любовна съвместимост със съпругата ви?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Полезно