Отичат ли ви се краката? Ето какво да направите

3425
Отичат ли ви се краката? Ето какво да направите
Снимка: iStock

Пътували ли сте с организирана екскурзия? Карали ли сте 12 часова смяна? Ако да, значи може би знаете какво е да ви се издуят глезените. Задържането на вода в краката, глезените и стъпалата обикновено е безболезнено и се лекува с домашни средства. Задържането на течности се увеличава с възрастта и е по-често срещано при хора със затлъстяване или нарушено кръвообращение. То може да бъде и признак на сериозно основно заболяване, като например бъбречно, чернодробно или сърдечносъдово заболяване. Поради тази причина е важно да говорите с вашия лекар за всяко ново или влошаващо се подуване на краката, дори и да изглеждате здрави. В случай, че ви се издуват краката, ЕТО 8 МЕТОДА, С КОИТО ДА ГО ПРЕДОТВРАТИТЕ:

Подуването в тези части на тялото издава висок холестерол

8 начина да предотвратите отичането на краката

1. Вдигнете краката си над нивото на сърцето, когато сте в легнало положение. Поставете една или две възглавници под петите и долната част на краката си.

2. Занимавайте се редовно с физически упражнения, за да поддържате изпомпването на течности от краката обратно към сърцето. 

3. Пийте допълнително вода, за да облекчите краката, които задържат вода. Въпреки че може да звучи контрапродуктивно да увеличите приема на вода, когато се опитвате да намалите задържането на вода, пиенето на допълнителни течности всъщност помага, като изхвърля натрий и други токсини от тъканите.

4. Намалете количеството натрий в диетата си, като ограничите употребата на готварска сол, пропускате преработените меса и храни, и избирате такива с ниско съдържание на натрий, когато има такива.

7 изпитани начина за облекчване на подутите крака

5. Носете компресивни маркучи, за да подобрите кръвообращението в краката си, и избягвайте да носите дрехи, които прилепват плътно около глезените или талията ви.

6. Правете чести почивки, за да станете и да се раздвижите, когато работите на компютър, пътувате с кола, летите със самолет или седите продължително време по други причини.

7. Свалете килограми, ако имате наднормено тегло или затлъстяване. Тези състояния могат да попречат на кръвообращението и принуждават сърцето ви да помпа по-усилено, за да циркулират течностите от краката обратно към сърцето.

8. Посъветвайте се с вашия лекар за лекарствата, които приемате и които може да допринасят за задържането на вода в краката ви. Промяната на лекарствата или дозата може да бъде полезна. Не спирайте и не променяйте лекарствата си без разрешението на вашия лекар.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Какво първо да направим при разтегнат мускул

Дневна доза: колко сурови бадеми най-много да ядем?

Топъл или студен компрес помага повече при болки в коляното

7 ТОП съвета за успешна първа среща

Какво е сорбитол? Ползи, употреби и странични ефекти

Без болка: Как да премахнете мазолите по краката си?

Съвети за естественото преодоляване на преддиабетното състояние

Какво да правите, ако имате тежка тахикардия (ускорен пулс)?

Топ 3 на най-непредвидимите зодии в зодиака

Защо да се отървете от токсичната връзка е добре за вас?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com