По колко фурми на гладно е добре да приемаме?

42486
По колко фурми на гладно е добре да приемаме?
Снимка: Istock

Какво представляват фурмите?

Фурмите са плод на палмови дървета, които най-често растат в тропиците. Размерът на плода и неговият цвят директно зависят от региона, в който расте определеното палмово дърво. Пресният плод обикновено е жълтеникав на цвят с гладка повърхност и тръпчив, сладникав вкус. Когато изсъхне, придобива кафяв оттенък и меден вкус.

По отношение на ползите за здравето, диетологът твърди, че фурмите са богати на хранителни вещества. Те съдържат фибри, протеини и въглехидрати. Струва си да се отбележи, че тези сушени плодове съдържат витамини и минерали, а именно витамини В6, С (пресни) и К, калий, магнезий, манган, мед и малко количество желязо.

Какви са ползите от фурмите?

Говорейки за полезните свойства на фурмите, експертът отбелязва високото съдържание на фибри - има благоприятен ефект върху функционирането на стомашно-чревния тракт и хранопровода. Плодовете са богати и на антиоксиданти, които намаляват риска от много заболявания и окислителни процеси в организма. Смята се, че фурмите могат да се консумират като превантивно средство срещу микробни инфекции, тъй като са устойчиви на много бактерии. От хранителна гледна точка тези плодове са отличен заместител на захарта. Те нямат "празни калории".

Скритите ползи на костилките от фурми, които пропускаме

Кой не трябва да яде фурми?

Експертът не препоръчва да ядат фурми на хора с влошаващи се симптоми на раздразнени черва. Те могат да причинят подуване, къркорене и дискомфорт в корема. Има и индивидуална непоносимост към този продукт или алергия - това винаги си струва да се обърне внимание.

Диетологът също не препоръчва да се консумират фурми, ако страдате от затлъстяване или наднормено тегло, тъй като това е сладък продукт с висок гликемичен индекс.

По колко фурми на гладно е добре да приемаме?

Диетологът отбелязва, че всичко зависи от теглото на човек, наличието на хронични заболявания и физиологичните данни. Също така е важно да обмислите диетата си и консумацията на други храни, съдържащи захар и бързо усвоими през целия ден.

Ако осредните конкретна цифра, получавате 6-8 фурми на ден. Не се препоръчва да ядете повече.

Противопоказания

Според диетолога, ако човек няма противопоказания, това му носи удоволствие и по никакъв начин не уврежда фигурата или здравето му, фурмите могат да се ядат всеки ден, както всеки друг продукт.

Как да изберем правилните фурми?

Както всеки сушен плод, фурмите имат свои собствени характеристики, които трябва да се вземат предвид при избора. Първо, плодовете не трябва да блестят. Блестящите фурми най-вероятно са накиснати в глюкозен сироп в най-добрия случай. Това се прави за обработка и по-дълго съхранение. Такива разтвори имат лош ефект върху човешкото тяло, особено върху стомашно-чревния тракт.

Трябва да обърнете внимание и на консистенцията на плодовете: твърде сухите фурми съдържат висока концентрация на захар. Идеално е, когато плодовете се сушат естествено върху дърво или върху лист хартия - без ускоряване с химически средства. След като закупите плодове, не забравяйте да ги измиете с вода, за да не са прашни и прекалено лепкави.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 2 май /валутен калкулатор/

Хороскоп Лъв днес, 1 май 2024 г.

Хороскоп Дева днес, 1 май 2024 г.

Кой хляб е най-здравословен срещу диабет?

Кога е най-подходящо да се бере лайка и как е правилно да се суши

Изследователи: Измиването на ябълките само с вода не е достатъчно

12 съвета, с които да избегнете качването на килограми по време на празниците

А вие грижите ли се достатъчно за тези 5 части от тялото си?

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

3 скрити признака, че черният ви дроб не работи правилно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com