По колко яйца на ден може да хапвате, без да си причините здравословни проблеми

4282
По колко яйца на ден може да хапвате, без да си причините здравословни проблеми
Снимка: tamanna_rumee / Pixabay

Пилешките яйца са универсален продукт, който почти всеки човек има в хладилника. Те могат да бъдат приготвени по различни начини - твърдо сварени, рохки, печени, пържени, както и да се направят от тях много вкусни ястия. Но не всеки знае какъв уникален състав има този продукт. Кокошите яйца могат да предотвратят много заболявания. В допълнение, те са важен източник на протеин, който съдържа различни аминокиселини, витамини, макро- и микроелементи, необходими за нашето тяло. Ето някои от тях:

- лутеин. Намира се в големи количества в жълтъка и е отговорен за зрителната острота;

- холин. Витаминът е полезен за черния дроб, а също така предпазва тялото от болестта на Алцхаймер;

- лецитин. Това е важно вещество, което присъства в жълтъка. Лецитинът е необходим за правилното функциониране на нервната система, а също така подобрява когнитивните функции на мозъка;

- различни микро и макро елементи. Калий, калций, магнезий, цинк, манган, желязо, хлор, сяра, йод, хром, флуор, молибден е непълен списък от полезни вещества, открити в кокошите яйца. Микро и макроелементите са необходими за нормалното функциониране на тялото ни;

- витамин D. Помага за усвояването на калций, укрепва костната тъкан.

Лекар разкри защо всеки ден трябва да се ядат по 4 яйца

Колко яйца могат да ядат децата на ден?

Яйцата са много полезни и за растящия организъм, тъй като стимулират растежа на клетките, подобряват мозъчната дейност и спомагат за формирането на силен имунитет. Лекарите препоръчват въвеждането на пилешки яйца в диетата на деца от втората година. В случай, че детето нормално понася този продукт, няма алергии, децата могат да ядат яйца 3-4 пъти седмично. Варените яйца са по-подходящи за деца, тъй като се усвояват по-добре и запазват максимум хранителни вещества.

Колко яйца може да яде една жена на ден?

Продуктът съдържа голямо количество фолиева киселина или витамин B9 - това е важно за жените, особено за тези, които очакват бебе или просто планират бременност. Именно фолиевата киселина помага на плода да се формира правилно от първите дни на бременността. Благодарение на големия брой важни витамини, микро- и макроелементи, яйцата спомагат за поддържане на отличното състояние на зъбите, кожата, косата и ноктите. Ако няма алергия и тялото понася добре продукта, тогава жените могат да ядат 1-2 яйца на ден, но не всеки ден, и не забравяйте да комбинирате с други храни, като зеленчуци.

Кои яйца са по-полезни - белите или кафявите?

Колко яйца може да яде мъж на ден?

За мъжкото тяло пилешките яйца са естествен протеин. Необходим е за енергия. В допълнение, яйцата помагат за образуването на мускулна тъкан, което намалява количеството на подкожната мазнина, а мускулите, напротив, растат. Яйцата също съдържат селен и мастноразтворими витамини, които имат положителен ефект върху качеството на спермата. Ето защо, ако планирате дете, помислете дали да включите този продукт в диетата си. Кокошите яйца също повишават нивата на тестостерон, което има положителен ефект върху интимния живот и здравето. Ако няма индивидуална непоносимост към този продукт и някакви заболявания, тогава човек може да яде 2-3 яйца на ден. Не прекалявайте и не ги яжте всеки ден, комбинирайте кокоши яйца с други храни, така че диетата ви да е балансирана.

Колко яйца можете да ядете на седмица?

Идеалният вариант е да не ограничавате менюто си само до яйца и ястия с яйца, а да ги използвате като допълнение към други варианти на храна. Един здрав възрастен може да яде около 5-6 яйца на седмица. За хората, които активно се занимават със спорт, тази цифра може да е по-висока. В този случай пилешките яйца са незаменим източник на енергия за спортист.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Колко дълго можете да държите мокрите дрехи в пералнята

Тази често срещана грешка ще унищожи градински ви мебели

Една достъпна съставка успешно понижава нивата на холестерола

Без препарати: Бърз трик, с който да опушите тоалетната

Тези зодии са огромен магнит за пари

Имате ги в кухнята си: 2 натурални продукта, с които черните ви дрехи няма да избледняват

Зодиите, които са експерти в разчитането на хората

Какво да направите, когато ви боли стомахът?

Обриви, сухота, пигментация на кожата: за какви проблеми алармират?

Отвара от това семе ще ви донесе отслабване, здраве на стомаха и косата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com