По стара българска рецепта: Ракия с хрян е вашето решение за ишиас

11593
По стара българска рецепта: Ракия с хрян е вашето решение за ишиас
Снимка: iStock

Симптомите при ишиас могат да варират от усещане за изтръпване и лека болка до нетърпими и нарушаващи качеството на живота и съня болезнени спазми. Приемът на болкоуспокояващи и нестероидни противовъзпалителни решава проблема само временно, без да лекува причината, а задачата се усложнява, ако нямате налични необходимите лекарства в домашната аптечка или не можете да приемате лекарства поради други причини – алергия, непоносимост, проблеми със стомаха. В този случай на помощ идват рецептите от народната медицина като ракия с хрян, която въздейства благоприятно на ишиаса и облекчава състоянието.

Какво е ишиас?

Ишиасът се причинява от притискане на седалищния нерв или на нерви, водещи началото си от лумбалната част на гръбначния стълб. Седалищият нерв изпраща сигнали до долните крайници, поради което болезнените усещания при ишиас се чувстват не само в кръста, но и по цялата дължина на краката. Ишиасът се причинява от притискане или дразнене на нерва, които водят до възпалението му. Дисковата херния също е сред честите причини за ишиас. Други възможни причини са:

-          подагра,

-          спондилоза,

-          дегенертивни промени,

-          травма от различно естество,

-          инфекциозни болести,

-          остеохондроза,

-          тромбоза и други.

Ракията като лечебно средство

Терапията зависи както от причината, така и от симптомите на пациента. В общия случай тя цели ограничаване на възпалението, успокояване на болката, като е възможно и включването на хирургията и физиотерапията при по-тежко изразени състояния.

Какво да направите, ако ишиасът ви мъчи, а нямате достъп до медикаменти?

Решение при липса на достъп до медицинска помощ и при липса на медикаменти за повлияване на болката е ракията, която се намира в почти всеки дом. Приложението на ракия с хрян за ишиас е по стара българска рецепта и ще донесе облекчение на страдащите. Ишиасът се повлиява добре и от гимнастика, йога, умерено движение, масаж, акупунктура. От ключово значение е и отказът от вредни навици като продължителен престой в неправилна поза, застояване, спане на твърде мек матрак, излагане на студ в областта на кръста, вредни храни, подпомагащи развитието на захарен диабет, който усложнява състоянието на нервите, нерационалното хранене, преяждането, които водят до натрупване на килограми и по този начин също усложняват състоянието на страдащите от ишиас.

Ракията лекува! Вижте какво!

Народна рецепта за облекчение на ишиас с ракия

Рецептата е позната, изпитана и прилагана от незапомнени времена, когато достъпът до здравеопазване е бил ограничен и дори не са съществували много от лекарствата, които днес се използват за лечение на ишиас. Ракия с хрян за ишиас е истински цяр. Необходими са ви още оцет и ряпа. Количеството на необходимите настъргани хрян и ряпа е по 200 грама, оцетът е 15 мл., а ракията, която следва да е силна и може да бъде заменена и със спирт, е 10 мл. Всички съставки се смесват и трябва да престоят около 10 дни на тъмно. От сместа след това се правят компреси върху болезнените места, които се държат поне час. Сериозен недостатък на тази рецепта е времето за престои – 10 дни, преди да може да използвате сместа за лечение. Това означава, че не е подходяща за остри състояния, при които се нуждаете от решение и помощ на момента. Ако ишиасът ви мъчи системно, не е проблем да приготвите сместа и да я използвате при нужда.

Използван самостоятелно, а не като част от народното средство ракия с хрян за ишиас, хрянът също може да допринесе за облекчение на състоянието. Хрянът се настъргва на ситно ренде, разстила се върху марля, покрива се с топъл шал и се държи, докато се почувства парене. Тази рецепта с хрян е подходяща и за моментите, в които болката ви намира неподготвени и имате нужда от спешна помощ за облекчаване на състоянието.

Статията е информативна и не замества консултация с лекар!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

Правете това на работа, за да имате повече енергия и да сте по-продуктивни

5 признака, че тялото ви е задръстено с токсини

Кои са "позволените храни" при колит?

Тези зодии със сигурност ще ви предадат

Парене и сълзене на очите: възможни причини и лечение

Как да намалим незабавно кръвната си захар?

Рязко замайване и гадене - причини за възникване

Защо винаги виждам 11:11 на часовника?

Как да разберете каква е вашата любовна съвместимост със съпругата ви?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Полезно