Полилей за спалня и за кухня - може би най-трудния избор на осветителни тела

14621
Полилей за спалня и за кухня - може би най-трудния избор на осветителни тела
Снимка: Осветителни тела Орион

Защо изборът на полилей за спалня и полилей за кухня се явява един от най-трудните? Накратко отговор на този въпрос ще се опитаме да дадем накратко в този текст.

Както знаем полилеят е главно осветително тяло в един дом, обществена сграда или офис. Думата идва от гръцки πολυέλαιος и означава многомасленик или многосвещник. Думата полюлей е неправилна и е забавен пример за народна етимология.

При избора на полилей е важно да се знаят някои основни правила независимо дали избираме полилей за хол, трапезария или помещения като: спалня и кухня.

Може би, изборът на полилей за спалня и кухня е един от най-трудните избори, когато се решава как да се освети един дом. Това е така, заради специфичните дейности, които се извършват обикновено в кухнята и спалнята и поради необходимостта от съчетаване на основните осветителни тела за таван в тези помещения с допълнителните източници на светлина, които да хармонизират светлинната картина.

Обикновено за кухнята се избира полилей, при който осветителните тела са разположени в редица, за да може да освети кухненския плот, особено когато е разположен в средата на помещението като остров, но и когато е като част от кухненската мебел.

При избора на полилей за спалня, най-често се търси по-осево симетрично осветително тяло, което разпределя светлината равномерно в цялата стая. Избира се модел, който е по прибран към тавана, за да допълни специфичната естетика на спалното помещение.

Съвременното лед осветление, което предоставя значително повече възможности за светлинно решение на едно помещение, само допълнително усложнява този избор, защото дава повече опции. При него понякога светодиодите са вградени в самата конструкция на осветителното тяло, което позволява то да е в сложна и красива форма, а понякога това са лед лампи, които заместват старите енергонеефективни крушки с нажежаема жичка. Както знаем led лампите в последните години предизвикаха истинска революция в осветлението, поради своята икономичност и дълъг живот и сега доминират над всички видове светлоизточници.

Дали ще изберете класически полилей, лед полилей или някакъв вид плафониери за таван, които също намират място в тези две помещения – всичко е въпрос на стил и лични предпочитания, но трябва да се съчетаят стилът на мебелите и осветителните тела. Например ако имате обзавеждане в стил рустик, не е подходящо да изберете класически кристален полилей и обратно – ако мебелите ви са класически или неокласически, не биха си подхождали с осветителни тела в индустриален стил.

Впрочем трябва да се обърне специално внимание на факта, че спалнята и кухнята имат диаметрално противоположни изисквания за типа осветителни тела.

Докато за спалнята търсим по-меко, приглушено осветление, което създава усещане за романтика, уют и интимност, а това се постига чрез димиране на светлината или дори до промяна на нейния цвят, както и с избор на по-плътни текстилни абажури, които приглушават остротата на светлинния поток.

То за кухнята, която е по-скоро работно място, отколкото място за почивка, се изисква ярка, силна светлина, без сенки, която да освети добре работните повърхности и да позволи безопасна работа с режещи инструменти и електрически уреди.

Ако разгледате списания или сайтове за дизайн, ще ви направи впечатление, че в кухнята има няколко вида осветление – от основното, което може да е полилей за кухня, през акцентното, което често е лед осветление под надстройките на кухненските шкафове и се стигне до насоченото осветление, осигурено от спот лампи на по-стратегическите места, като кухненския плот и електрическата печка. Всички тези видове осветление имат за цел да осигурят правилната светлина във всяко кътче на кухнята, защото добре подбраните осветителни тела създават добро настроение и позитивна атмосфера за дълги години напред.

Създават усещането за простор и могат да направят малката кухня да изглежда по-голяма и уютна.

Когато искате да си купите полилеи, плафониери за таван и други осветителни тела, трябва да сте сигурни, че имате голям избор от качествени и съвременни осветителни тела. Това може да ви го осигури единствено голям и с утвърдено име магазин за осветление, който работи с реномирани европейски фирми с дългогодишни традиции в производството на осветителни тела. В малък магазин с неголямо разнообразие или неспециализиран магазин на някоя от веригите за обзавеждане на дома, където покрай мебелите, плочките за баня и боите, предлагат и осветителни тела, очевидно няма, нито да получите компетентна консултация, нито ще направите качествен избор. Още по-малко ще видите най-новите модели, доставени от водещите фирми производители.

Затова, когато купувате осветление, направете го от специалистите. По този начин ще решите проблема с един от най-трудните избори на осветителни тела – този за спалнята и кухнята.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 16 май /валутен калкулатор/

Този домашен трик за подобряване на слуха е полезен за хората над 50 години

Ето защо стомахът ви боли повече с напредване на възрастта

Кои храни са най-подходящи за консумация при нервен стомах?

Кои са "забранени храни" при колит?

4 причини защо първи трябва да му изпратите съобщение

Естествени средства за облекчаване на болки в стомаха

Напитка от лимон, лавандула и кисело мляко – за какво е толкова полезна?

Това са ядките, които подобряват настроението. Похапвайте ги всеки ден!

Зодиите, които винаги имат благословията на Бог

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com