Ползата от твърдо сварените яйца

20016
Ползата от твърдо сварените яйца
Снимка: ivabalk / Pixabay

Има много начини да се използват твърдо сварени яйца в процеса на готвене - като съставка за салата например. Яйцата може да са пържени, във вид на омлет или „на очи“ - но обикновеното сваряването е един от най-полезните начини да намерят място в сутрешното ви меню. При този метод на приготвяне белтъчините остават вътре в черупката, а жълтъкът - вътре в белтъка, което подсигурява максимално съхраняване на всички хранителни и вкусови качества. Твърдо сварените яйца предотвратяват болести, помагат за физическата форма и цялостното здраве.

Яйцата са наистина много хранителни - но тяхната хранителна стойност зависи от начина на приготвяне. Запържването прибавя повече калории в хранителното меню, отколкото обикновеното варене. В едно яйце има приблизително 80 калории – но ако го опържите в краве или растително масло, те нарастват. Поради тази причина трябва да се отдаде предпочитание на варените яйца, за да се избягнат излишните калории и мазнини.

Разберете какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден ядете по 2 сварени яйца

Удивително е какво количество хранителни вещества са налични в едно яйце - особено във вареното. То осигурява минерали като калций, фосфор, селен, холин, цинк. Плюс това представлява здравословен източник на витамини A, B, D, E и K. Спортистите често попълват белтъчните си запаси, като консумират яйца.

Ако спазвате диета, е необходимо да се намали нейното калорийно съдържание - но в същото време да съхраните непокътната мускулната си маса. За тази цел твърдо сварените яйца са великолепен продукт и спокойно може да ги добавите в менюто си в процес на отслабване. Те ви предлагат достатъчно белтъчини (протеини), за да се чувствате сити и да избягвате междинни закуски между храненията. Въвеждането на яйца в сутрешната закуска води и до по-малко количество калории през следващата част от деня.

Колко време се варят яйцата?

Твърдо сварените яйца са твърде популярни сред общността на активно спортуващите хора. Белтъчините помагат за възстановяване на мускулите след наранявания, пренапрежения, дори разкъсвания поради прекалени физически натоварвания.

Друго полезно свойство на твърдо сварените яйца, използвани при диета, е наличието в състава им на витамин В и селен. Селенът улеснява функциите на щитовидната жлеза, а витамин В спомага за метаболитните процеси в организма.

Твърдо сварените яйца подобряват състоянието на костите. Те дават калций, а той се използва от организма за придаване на здравина и плътност на костната структура. Честата консумация на варени яйца помага да се запазват костите здрави даже в напреднала възраст.

Какво трябва да знаем за варенето на яйцата

Има спорове за последствията от високия холестерол в яйцата. Вярно е, че те могат да завишат неговото ниво, но само в добрата му разновидност. Има две разновидности холестерол: HDL и LDL. Първият благоприятства цялостното здраве и се повишава, когато консумирате варени яйца.

Други хранителни вещества, открити в яйцата, са холин и цинк. Цинкът подобрява действието на имунните клетки, които ни пазят от заболявания. Холинът е твърде ценен, защото е свързан с образуването на повече клетки. Ползите за здравето от твърдо варените яйца са също подобрени умствени способности, понижаване на кръвното налягане, подсилена енергия и предотвратяване на онкологични рискове.

Ето мнението на диетоложката д-р Татяна Родригеш Занин по въпроса. 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Какво можете да ядете при язва, гастрит и други стомашни проблеми

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Как да възстановите обонянието си при хрема?

Кои са най-добрите храни за здраво сърце?

Тези три вкусни плода подобряват качеството на съня

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 5 май /валутен калкулатор/

Зодиите, които са невероятно страстни любовници

За какво е полезно да се пие топла вода с лимон?

Смес от сол и захар помага при безсъние

Зелените орехи с мед прочистват организма

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com