Ползите и рисковете от авокадо за хора с диабет

4889
Ползите и рисковете от авокадо за хора с диабет
Снимка: iStock/Guliver

Ако имате диабет, авокадото може да бъде добър избор. Те са питателни и имат здравословни мазнини. Въпреки това, те също са с високо съдържание на калории и могат да причинят наддаване на тегло. Използването на авокадо като заместител на други храни може да помогне за избягване на допълнителни калории.

Авокадото става все по-популярно. Кремообразният зелен плод е пълен с витамини, хранителни вещества и полезни за сърцето мазнини. Въпреки че са с високо съдържание на мазнини, това е добрият вид мазнини, които са от полза за хората с диабет тип 2.

Кои хора не трябва да ядат авокадо?

Ако имате диабет тип 2, добавянето на авокадо към вашата диета може да ви помогне да отслабнете, да понижите холестерола и да повишите чувствителността към инсулин. Прочетете, за да научите повече за ползите от авокадо за хора с диабет.

Ползи от авокадо за хора с диабет тип 2

1. Няма да предизвика скокове в кръвната захар

Авокадото е с ниско съдържание на въглехидрати, което означава, че има малък ефект върху нивата на кръвната захар. Скорошно проучване, оценява ефектите от добавянето на половин авокадо към стандартния обяд на здрави хора с наднормено тегло. Те откриха, че авокадото не влияе значително на нивата на кръвната захар.

Част от това, което прави авокадото добър избор за хора с диабет, е, че въпреки ниското съдържание на въглехидрати, то е с високо съдържание на фибри. Много други храни с високо съдържание на фибри все още могат да повишат нивата на кръвната захар.

2. Това е добър източник на фибри

Една половина от малко авокадо, което е стандартното количество, което хората ядат, съдържа около 5,9 грама въглехидрати и 4,6 грама фибри.

Минималният препоръчителен дневен прием на фибри за възрастни е:

  • жени 50 години и по-млади: 25 грама
  • жени над 50 години: 21 грама
  • мъже до 50 години: 38 грама
  • мъже над 50 години: 30 грама

Не е необходимо да приемате добавки, за да постигнете тези резултати. Вместо това опитайте да ядете диета с високо съдържание на фибри. Можете лесно да увеличите приема на фибри, като ядете повече плодове, зеленчуци и растения с ниско съдържание на въглехидрати, като авокадо, листни зеленчуци, горски плодове, семена от чиа и ядки. Ето 16 начина, по които можете да добавите повече фибри към вашата диета.

3. Може да помогне при загуба на тегло и да подобри инсулиновата чувствителност

Отслабването – дори и малко – може да повиши вашата инсулинова чувствителност и да намали вероятността да развиете сериозни усложнения.

Здравословните мазнини в авокадото могат да ви помогнат да се чувствате сити за по-дълго време. В едно проучване Trusted Source след добавяне на половин авокадо към обяда им участниците са имали 26% увеличение на удовлетворението от храната и 40% намаление на желанието да ядат повече.

Когато се чувствате сити по-дълго след хранене, е по-малко вероятно да похапвате и да приемате допълнителни калории. Здравословните мазнини в авокадото, наречени мононенаситени мазнини, също могат да помогнат на тялото ви да използва инсулина по-ефективно.

4. Заредено е със здравословни мазнини

Има няколко различни вида мазнини, обикновено категоризирани като полезни мазнини и нездравословни мазнини. Консумирането на прекомерни количества наситени мазнини и всяко количество трансмазнини повишава нивата на лошия (LDL) холестерол в кръвта. Трансмазнините в същото време понижават вашите HDL (здравословни) нива. Високите нива на LDL и ниските нива на HDL холестерол са свързани с по-висок риск от сърдечни заболявания при хора както със, така и без диабет.

Учени: Това е най-евтиният и лесен начин да намалите риска от диабет

Добрите мазнини, мононенаситените мазнини и полиненаситените мазнини, повишават нивата на вашия добър (HDL) холестерол. Добрият холестерол в кръвта помага за изчистването на лошия холестерол, което намалява риска от инфаркт и инсулт.

Добри източници на здравословни мазнини включват

  • авокадо
  • ядки, като бадеми, кашу и фъстъци
  • зехтин
  • зехтин, масло от авокадо и ленено семе
  • семена, като сусам или тиквени семки

Рискове от авокадото

Едно цяло авокадо Хас има около 250-300 калории. Въпреки че авокадото има добър вид мазнини, тези калории все пак могат да доведат до наддаване на тегло, ако се консумират в повече от калорийните ви нужди. Ако се опитвате да отслабнете, важно е да практикувате контрол на порциите. Вместо да добавяте авокадо към настоящата си диета, използвайте го като заместител на храни с високо съдържание на наситени мазнини, като сирене и масло.

Например, можете да намачкате авокадо и да го намажете върху препечен хляб, вместо да използвате масло.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Кои зодии може да се изправят пред предизвикателства в годината на Сатурн?

Кой празнува на Цветница 2024 - пълен списък

"Мързеливото око" може да е симптом на сериозни здравословни проблеми

5 домашни средства, с които ще забравите за вредителите по цветята

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Тези две добавки НЕ трябва да се комбинират, защото могат да доведат до анемия

Лекар: 3 лесни начина, с които да спрете нощното уриниране

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com